GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
3 Temmuz 2017 Pazartesi 10:19

Sakin Şehir rengarenk: Mis kokulu şenlik

Seferihisar Belediyesi, Turgut Köyü’ndeki lavanta bahçesinin hasadını dün büyük bir şenlikle kutladı. Şenlikte konuşan Belediye Başkanı Tunç Soyer, "Bu bereketli toprakların bize sunduğu nimetlerle uyumlu bir hayat sürmek için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.

Seferihisar Turgut Köyü’nde “Mis Kokulu Şenlik” sloganıyla Lavanta Şenliği düzenlendi. Seferihisar Belediyesi’nin 2015 yılında üreticilere alternatif bir ürün olarak diktiği lavantaların ikinci kez hasadı bu şenlikle gerçekleşti. Şenlik öncesi Seferihisar’da yaşayan ressamlar yaptıkları çalışmalarla Turgut sokaklarını rengarenk hale getirdi.

Gün boyu açılan üretici pazarlarında satılan yöresel yiyecekler, şenliğe gelenlerin ilgi odağı oldu. Şenlikte,  Salyangoz suluboya grubunun canlı performansları, Suna Kalaycı’nın lavantalı doğal sabun atölyesi, lavanta yağı damıtılması, Topan Karakılçık Buğdayı öğütülmesi, Volkan Atılgan Nükleere Hayır Sergisi, İrfan Ünsalan Karikatür Sergisi, halk oyunları gösterileri ve lavanta bahçesinde hasat etkinlikleri yapıldı. Lavanta hasadı büyük bir katılımla gerçekleşirken, köyün sokaklarına lavanta suyu sıkıldı. bahçede hasada katılan vatandaşlar mis kokulu lavantalar içerisinde bol bol fotoğraf çekti.

KÖYLÜLERİN MADENDE UCUZ İŞÇİYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİNE RAZI DEĞİLİZ!
Şenlikte yaptıkları çalışmalarla ilgili bir konuşma yapan Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer; “Kıymetli dostlar başka bir tarım mümkün dedik. Neden dedik? Şu andaki tarım politikalarının ortaya koyduğu sonuçlardan memnun değiliz. Saman ve gübre ithal ediyoruz. 16 bin köyümüz bir gecede kapatılıverdi bunlardan biri de Turgut Köyümüz. Küçük üretici topraktan üretmekten vazgeçti. Tersanede madende inşaatta ucuz iş gücü haline geldi. Biz buna razı değiliz dostlar! Çünkü bu bir kader değil, bir tercih. Siyasilerin yaptığı bir tercih sonucu bu bereketli toprakların bize sunduğu nimetlerle uyumlu bir hayat süremiyoruz” dedi.


 
BU ZORUNLULUK DEĞİL, SİYASİ TERCİH
Başka bir tarımın nasıl mümkün olduğundan bahseden Başkan Soyer; “Küçük üreticinin tekrar toprağında üretmesi, ürettiğini satıp geçimini sağlayacak parayı kazanması ve köyüne, o mirasa, o kadim kültüre sahip çıkması mümkün. Onun için başka bir tarım, başka bir dünya, başka bir hayat mümkün diyoruz. Bu yaşadığımız acılar, sıkıntılar, bir zorunluluk değil, bir siyasi tercihtir. Değerli dostlar onun için Turgut'ta lavantayı, onun için Orhanlı'da Şevket'i bostanı, onun için Ulamış'ta karakılçık topan buğdayını günışığına çıkarttık,  yetiştirip çoğalttık. Geçen sene 3 dönüm bir bahçemiz vardı. Bugün 50 dönüm oldu, seneye 150 dönüm olacak. Karakılçık buğdayımızı çoğaltmak için 5 yıl uğraştık. 5 yıl sonunda 6 dönüm bir tarlayı yeşertebildik, bu sene 130 dönüm diktik. 130 dönüm buğdayın hasadını yaptık. Bu bereketli toprakların bize sunduğu nimetleri daha çok paylaşacağız, daha çok üreteceğiz, daha çok sahip çıkacağız. Atalarımızın bize bıraktığı bu muazzam mirasın yok  olmasına seyirci kalmayacağız. Lavanta festivali bunun için yaptığımız bir etkinlikti. Bunun kıymetini takdir ettiğiniz için, bize, üreticimize destek verdiğiniz  için, o tezgahlarda el emeği göznuruyla üretilenlere sahip çıktığınız için hepinize şükranlarımı, saygılarımı sunuyorum. İyi ki geldiniz, iyi ki bizi yalnız bırakmadınız” dedi.
 
Şenlik, Anadolu Yaylı Çalgılar Topluluğu’nun konseriyle tamamlandı.