GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
21 Ocak 2017 Cumartesi 11:55

Sakin Şehir’de balık çiftliği isyanı!

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Sığacık Körfezi'ne balık üretim tesisi kurulmasına ilişkin çalışmaları protesto etti.

EGEDESONSÖZ - Seferihisar Belediyesi öncülüğünde, Seferihisarlılar, çevreciler, doğacılar, sivil toplum örgütleri başlattıkları eylemlerle sanatçılar ve gazetecilerin de desteğini alarak uzun süren mücadele sonrasında Sığacık Körfezi’ne kurulması planlanan orkinos balık çiftliğinin yerini değiştirtmeyi başarmıştı.

O gün büyük bir zafer kazanan Seferihisarlılar, tekrar şok bir haberle sarsıldı. Akıntının yönü Sığacık’a doğru olması nedeniyle açık denize taşınan Orkinos Balık Çiftliği’nin kurulamadığı aynı yere 8 bin 850 ton kapasiteli yeni bir balık çiftliği yapılmasına izin verildi. Urla Gerence Körfezi’ndeki balık üretim tesisine 9 kat büyütülerek Sığacık Körfezi’ne taşıma projesine Valilikten onay geldi.

İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne yapılan yeni proje başvurusu sonrasında hazırlanan proje için ÇED süreci tamamlandı.  Hazırlanan proje ve raporlar valilik tarafından yeterli bulunarak nihai olur kararı verildi.

Yeni projede firma, yıllık 300 tonluk 3 üretim tesisindeki 900 bin ton olan üretim kapasitesini, yaklaşık 10 kat büyüterek 8 bin 850 bin tona çıkaracak. 

Projenin taşınmasıyla Gerence Körfezi’ndeki 9 bin 600 metrekaredeki üretim alanı Sığacık Körfezi üzerinde toplam 88 bin 200 metrekareye yükselecek. Taşıma sonrası Levrek ve Çipura türüne ek olarak Sarıağız Balığı da üretime eklenecek.

Sığacık Körfezi’nin son bakir koyunu tehdit eden karar sonrası bilirkişi incelemesinin yapıldığı gün büyük bir protestoya sahne oldu.

Seferihisar Belediyesi öncülüğünde bir araya gelen bazı sivil toplum kuruluşu üyeleri, Sığacık Körfezi'ne balık üretim tesisi kurulmasına ilişkin çalışmaları protesto etti.

Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, Sığacık sahilinde yaptığı konuşmada, "Daha önce uzman ve bilirkişi raporlarıyla bu bölgenin balık çiftlikleri için uygun olmayacağını söylemiş, mahkeme kararıyla çiftliğin yerini değiştirmeyi başarmıştık. Yine söylüyoruz bu bölge balık çiftliği için uygun değil." dedi.

Sığacık Körfezi'nin son bakir koyunun heba edilmek istendiğini savunan Soyer, "Yeni baştan başlıyoruz. Hem hukuki yollarla hem de sesimizi duyuracağımız protestolarla. Bu kararın iptal edilmesi için mücadelemize devam edeceğiz." diye konuştu.

Konuşmanın ardından Sığacık Körfezi'nden teknelere binerek Denizci Koyu'na giden vatandaşlar, "Sığacık'ta balık çiftliği istemiyoruz" yazılı pankartlar taşıdı.

Protestoya, TEMA Vakfı ile Seferihisar Kent Konseyi üyeleri de katıldı. (Haber servisi, AA)