GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
11 Kasım 2017 Cumartesi 14:05

Sade vatandaş bile o belgeyi alacak... İşte şimdi 'araban varsa derdin var'

Bakanlık, ikinci el otomobil piyasasında yaşanan vergi kaçırmanın önüne geçmek için ‘araç satış yetki belgesi zorunluluğu’nu getirdi. Ticaret amaçlı olmasa bile araç satarken vatandaştan belge istenecek. Karar, yılbaşından itibaren uygulanacak.

EGEDESONSÖZ - (Özel haber) Geçtiğimiz günlerde Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkındaki Yönetmelik Taslağı’na ilişkin, "İkinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi almış ve yalnızca bu işle iştigal eden tacirlerle esnaf ve sanatkârlar tarafından yapılmasını öngörmekteyiz" demişti o çalışma sonuçlandı.

Bakanlık tarafından 81 ildeki noterlere ilgili yazı gönderdi. Yılbaşından sonra bu işin ticaretini yapan ya da yapmayan herhangi bir vatandaş da aracını “Araç Satış Yetki Belgesi” olmadan satamayacak. Satıcı ve alıcı ikinci el satış ve alış işlemlerinde ticari amaçlı olmasa bile aracını satamayacak. Arabanın devir işlemleri için gidilen noterden satıcıdan “Araç Satış Yetki Belgesi” istenecek.

 Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanununda, 2. el motorlu kara taşıtlarının ticaretine ilişkin usul ve esasların düzenlenmesine gidildi. "İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik” tamamlanarak 81 ildeki noterlere satış yetki belgesine ilişkin yazı gönderildi. Noterler araba satış öncesi devir işlemleri için arabasını satanda ikinci el motorlu kara taşıtlarının ticaretinin yetki belgesi istenecek.

BELGESİ OLMADAN  SATAMAYACAKSINIZ
İzmir’in en büyük ikinci el kara taşıtları otomobil pazarı olarak bilinen Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir konuya ilişkin Egedesonsöz’e konuştu.

Demir, şunları söyledi:

Bakanlık ikinci el araba satışı ile ilgili çalışmasını tamamladı. İkinci el araba piyasasındaki kayıt dışılığı önlemek, vergi kaçırmanın önüne geçmek ve vatandaşın dolandırılmasının önüne geçmek gibi bir takım sorunların önüne geçmek amacıyla bir süre önce başlattığı çalışmayı sonuçlandırdı. Bundan sonra bu işin ticaretini yapsın ya da yapmasın hiç kimse araç satış yetki belgesi olmadan satamayacak. Alıcı da satış belgesi olmayandan araç alamayacak. Daha önce yıl içinde 3 araç alıp satabiliyordu ancak bu suiistimal edildi. Bazı vatandaşlar yakın akrabaları üzerinden çok sayıda araç satışı gerçekleştirmeye başladı. Bakanlık bunun önüne geçmek için artık bir araç da olsa belge olmadan satışını gerçekleştiremeyeceksiniz. Alıcı da satış yetki belgesi olmayandan aracı alamayacak”  dedi.

“4 MİLYON İKİNCİ ELDEN VERGİ ALINAMIYOR”
Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Demir Gümrük ve Ticaret Bakanlığı vergi kayıt dışı satışların önüne geçmek için düzenlemeye gittiğini belirterek “İkinci el motorlu kara taşıtları satış belgesi ile Türkiye’de vergisi kaçırılan yaklaşık 4 milyon aracın vergisini almış olacak devlet. Kayıt dışı ekonomin önüne geçmiş olacak. Türkiye genelinde yılda 7 milyon araç satılıyor. Yarısından fazlasından vergi alınamıyor. İzmir’de ise toplam ikinci el araç satış sayısı yıllık 650 bin civarında. Bunun yanı sıra pazarda vatandaş 30 yıl çalışmış gelip tokatçılara parasını kaptırabiliyor” dedi.

“YILBAŞINDAN SONRA GEÇERLİ OLACAK”
Başkan Demir “Bakanlık noterlere yazı göndermiş artık söz konusu belge araç satış yetki belgesi olmadan yılbaşından sonra araç satılamayacak. Tarih 1 Ocak 2018 diyemem ama noter yetkilileri ile görüştük resmi yazı gelmiş. Noter yetkilileri yılbaşından sonra geçerli olacağı söylendi” şeklinde konuştu.

İNTERNET SATIŞINA DA İSTENECEK
Otokent Genel Müdürü Yılmaz Karakaya ise ikinci el araç satış işlemi için vatandaşın belgesi yoksa, ikinci el araç satış yetkisi bulunan herhangi biri aracılığıyla satabileceğini aksi taktirde noterden devir işlemlerinin yapılamayacağını kaydetti.

Karakaya ayrıca internet satışı üzerinden yapılacak satışlar için de gerektiğini söz konusu belgenin satış sonrası notere gidildiğinde isteneceğini kaydetti