GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
2 Kasım 2023 Perşembe 07:12

Sabancı'nın RES projeleri için acele kamulaştırma!

Sabancı Holding’in Ege Bölgesi’nde dikmek istediği rüzgar enerji santralleri için İzmir, Aydın ve Manisa sınırlarındaki 635 bin 470 metrekare büyüklüğündeki 39 parsel Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla acele kamulaştırıldı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Türkiye'nin çeşitli illerinde yapılacak enerji projeleri için ilgili taşınmazlar acele kamulaştırılacak.  Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararları, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Acele kamulaştırma kararı verilen kentler arasında İzmir, Aydın ve Manisa da yer alıyor.

Kararlarla birlikte Sabancı Holding’e ait Enerjisa Enerji Üretim Şirketi’nin Kestanederesi RES ve Dampınar RES projesinin dikileceği bölgede kalan 39 parsel de kamulaştırılacak.

Karara göre Kiraz’ın Akpınar köyündeki 6 parsel, Ören köyündeki 12 parsel, Alaşehir’in Osmaniye köyündeki 2 parsel, Germencik’in Dampınar köyündeki 1 parsel, Habipler köyündeki 15 parsel e Dağyeni köyündeki 3 parsel acele kamulaştırma kapsamına alındı.

Kararla birlikte tapuda tarla, incir bahçesi, zeytinlik, sebze bahçesi olarak kayıtlı 635 bin 470 metrekare büyüklüğündeki alan acele kamulaştırılmış olacak.

Şirketle anlaşma yoluna gitmeyerek taşınmazlarını satmak istemeyen bölge halkının arazileri ellerinden ellerinden alınmış oldu.



DAMPINAR RES PROJESİ HAKKINDA
İzmir’in Tire İlçesi’ndeki Küçükkale, Büyükkale  ve Üzümler mahalleleri ile Aydın’ın Germencik İlçesi’ndeki Dampınar Mahallesi mevkiinde Sabancı’ya ait Enerjisa Enerji Üretim A.Ş. tarafından yapılması planlanan "Dampınar Rüzgar Enerji Santrali” için 11 türbin dikilecek.

Kapıkaya Devlet Ormanı ile Kartal Devlet Ormanı sınırları içerisinde kurulması planlanan RES projesi 1/100.000 Ölçekli Aydın-Muğla-Denizli ve İzmir Manisa İlleri Çevre Düzeni Planında; orman, mera ve tarım alanı statüsünde yer alıyor.

Projenin halkın katılımı toplantısı Tireliler tarafından 'yetti gari' denilerek yaptırılmamıştı.



KESTANEREDESİ RES PROJESİ HAKKINDA
Aydın’ın Nazilli ve Kuyucak İlçeleri, Manisa’nın Alaşehir İlçesi ve İzmir’in, Kiraz İlçesi sınırlarında hayata geçirilmek istenen “Kestanederesi Rüzgar Enerji Santrali (RES) için de 28 türbin dikilecek. Kestanederesi Rüzgar Enerji  Santrali’nin hayata geçirilmek istendiği proje alanı çevre düzeni planlarında “Tarım, Mera ve Orman” vasıflı araziler olarak yer alıyor. Proje sahasının bir kısmı Çaldağı Devlet Ormanı ve Koca Gedik Devlet Ormanı sınırları içerisinde kalıyor

EPDK tarafından 49 yıllığına üretim lisansı verilen proje hayata geçerse 4 binin üzerinde meşe, çam ve kavak ağacı kesilecek. Proje alanın 12 endemik bitki ve Nesli Tehlike Altındaki Türlerin Ticaretine İlişkin Sözleşme’ine ve Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne göre koruma altında olan canlılar yer alıyor. Yine proje alanında yuvası olan ve türbinlerle çarpışma riski yüksek 8 yarasa türü, çarpışma riski orta dereceli 2 yarasa türü ve çarpışma riski düşük 12 yarasa türü bulunuyor.

Her iki proje için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 'ÇED olumlu' kararı vermişti.