GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Temmuz 2023 Çarşamba 18:23

S plaka krizinde adım adım çözüme… Meclisten o karara oy çokluğu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nde daha önce 2 kez iptal edilen 400 S plaka ihalesi için bu kez meclisten onay çıktı. AK Parti ve MHP’nin ret oyu verdiği süreçte CHP’nin oyları ile gündem maddesi oy çokluğuyla kabul edildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ -İzmir Büyükşehir Belediyesi Temmuz ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Meclis Toplantı Salonu’nda düzenlenen oturuma Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise ‘S plaka’ maddesi yer aldı.  İzmir Ulaşım Ana Planı çerçevesinde önümüzdeki süreçte 'S' plakalı servis aracı sayısını artırmak için 2020 yılında ihaleye çıkılması kararı almıştı. İlk etapta 400 plaka dağıtılacağı açıklanmasının ardından mevcut plaka sahipleri  ihale süresine tepki göstermişti.

Süreç içinde bir S plaka sahibinin dava açması sonrası ilk ihale ‘meclis kararı’ olmadığı gerekçesi ile iptal edilirken, ikinci ihale ise ‘Encümen onayı olmadığı’ gerekçeleri ile iptal edilmişti. İhale sürecinde ise para ödeyerek S plaka satın alan vatandaşlar ise mağdur olduklarını belirterek tepki göstermişti.

BU KEZ MECLİS GÜNDEMİNDE
Yaşanan süreç sonrası ise 400 S plaka için bu kez hata yapmak istemeyen İzmir Büyükşehir Belediyesi, ilk olarak meclis gündemine konuyu getirdi. Plan ve Bütçe komisyonu ile Hukuk Komisyonu’nda görüşülen ve AK Parti, MHP oyları ile reddedilen ilgili önerge, meclis üyeleri tarafından komisyondan geldiği şekli ile oy çokluğuyla kabul edildi.

Gündem maddesinde şu ifadelere yer verildi;
23/03/2021 tarih ve 211/144 sayılı UKOME Genel Kurul kararının gereğini yerine getirebilmek amacıyla; 2886 sayılı Devlet İhale Kanununun Madde-64 ''Kiraya verilecek taşınır ve taşınmaz malların kira süresi, on yıldan çok olamaz.'' hükümleri ile Danıştay 13. Dairesinin 21/11/2022 tarihli 2022/1828 E. 2022/4296 K. sayılı Kararı ile dava konusu edilmiş olan Belediyemiz 25/03/2021 tarihli ve 207 sayılı Encümen Kararının iptal edildiği dikkate alınarak; ''S'' Plakalı araç sayısının arttırılmasına ilişkin alınan 2021/144 No.lu UKOME Genel Kurul Kararı kapsamında 400 adet ''S'' Plakanın ihale yoluyla dağıtılması ve kullanım süresinin belirlenmesinin oyçokluğu ile uygun bulunduğuna ilişkin Plan ve Bütçe – Hukuk Komisyonları Raporu.