GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
19 Eylül 2024 Perşembe 14:28

Rusya'dan Ukrayna'ya yeni saldırılar

Birleşmiş Milletler, Moskova'nın elektrik şebekesini hedef alan saldırılarının "muhtemelen uluslararası insancıl hukuku" ihlal ettiğini ifade etti

Kiev yetkilileri, Rusya'nın, Ukrayna'nın enerji ve sivil altyapısını hedef aldığı gece saldırıları gerçekleştirdiğini duyurdu. Birleşmiş Milletler, Moskova'nın elektrik şebekesini hedef alan saldırılarının "muhtemelen uluslararası insancıl hukuku" ihlal ettiğini ifade etti. 

Ukrayna Hava Kuvvetleri, son saldırılarda 42 insansız hava aracının tamamını ve Rusya tarafından fırlatılan 4 füzeden birini düşürdüğünü açıkladı.

Savcılık, çarşamba akşamı Sumy bölgesindeki Krasnopillia yakınlarında gerçekleştirilen bombardımanda 3 kişinin öldüğünü ve 1 kişinin yaralandığını söyledi. Ulusal şebeke operatörü, enerji altyapısının saldırıya uğramasının ardından bölgede gece boyunca geçici bir elektrik kesintisi yaşandığını ifade etti. 

Rus güçleri bu hafta içinde Sumy bölgesindeki enerji sistemine birden fazla saldırı düzenleyerek bazı bölgelerde elektrik kesintilerine neden oldu. 

BM: Uluslararası insancıl hukukun ihlaline inanmak için makul gerekçeler var
Ukrayna'daki BM İnsan Hakları İzleme Misyonu, Rusya'yı enerji şebekesine yönelik tekrarlanan saldırıları nedeniyle eleştirdi. Misyon, bu saldırıların su temini, kanalizasyon ve sanitasyon, ısınma ve sıcak su temini, halk sağlığı, eğitim ve daha geniş ekonomi için risk oluşturduğunu söyledi.

Raporda, “Ukrayna'nın sivil elektrik ve ısı üretim ve iletim altyapısına zarar vermek ya da tahrip etmek için yürütülen askeri harekatın birçok yönünün uluslararası insancıl hukukun temel ilkelerini ihlal ettiğine inanmak için makul gerekçeler var” denildi.

UCM, tutuklama emri çıkardı
Kiev, enerji sisteminin hedef alınmasının bir savaş suçu olduğunu söylerken Uluslararası Ceza Mahkemesi de sivil enerji altyapısının bombalanması nedeniyle 4 Rus yetkili ve asker hakkında tutuklama emri çıkardı.

Moskova ise enerji altyapısının meşru bir askeri hedef olduğunu söylüyor ve yetkililerine yöneltilen suçlamaları yersiz bularak reddediyor.