GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Dünyadan
8 Şubat 2016 Pazartesi 14:29

Rusya'da yeni Türkiye gündemi: Moskova anlaşması

zvestiya gazetesi Rusya ve Türkiye arasında 1921'de imzalanan Moskova anlaşmasının (Dostluk ve Kardeşlik Anlaşması'nın) iptal edilmesinin gündeme geldiğini yazdı. Anlaşma Türkiye'nin kuzeydoğu sınırlarını belirlemişti.
Komünist Parti'den milletvekilleri Valeriy Raşkin ve Sergey Obuhov, Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'a birer mektup yazıp Türkiye'yle imzalanan Dostluk ve Kardeşlik Anlaşması'nın (Moskova Anlaşması) iptal edilmesini istedi.

Gazeteye konuşan Obuhov, "Türkiye'nin saldırganlığının arttığı bu dönemde ülkemiz ve müttefiklerimiz için dezavantajlı olan tüm Rus-Türk anlaşmalarının hukuki olarak yeniden değerlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz" dedi.

‘RUSYA'NIN ÇIKARLARINA CEVAP VERMİYOR'
İzvestiya'ya göre Komünist vekillerinin bu girişimi Adil Rusya partisinden de destek görüyor. Adil Rusya milletvekili Oleg Paholkov da İzvestiya'ya yaptığı açıklamada, Moskova Anlaşması'nın Rusya'nın çıkarlarına cevap vermediğini söyledi.

Haberde ayrıca Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan'ın katılımı olmadan imzalanan Moskova Anlaşması ile Türkiye'nin bu ülkelerle olan kuzeydoğu sınırının belirlendiği ifade edildi. Moskova anlaşması ile Misak-ı Milli'yi ve TBMM'yi tanıyan ilk Avrupa ülkesi Rusya olmuştu. Kars ve Ardahan Türkiye'de kalmış, Batum Gürcistan'a verilmiştir. Batum'un bırakılması Misak-ı Milli'nin ilk halinden verilen ilk taviz olarak da tarihe geçmiştir. (Milliyet)
 

Moskova antlaşmasının maddeleri nelerdir?
Ülkeler birbirlerinin tanımadığı ülkelerarası bir senedi tanımayacaktır.
Rusya Misak-ı Milli'yi tanıyarak, kapitülasyonların kaldırılmasını kabul edeceklerdir.
Osmanlı İmparatorluğu ile Rusya'nın yaptığı anlaşmaların hükümsüz olduğu kabul edilmiştir.
Aralarında mali, iktisadi ve sair anlaşmaların yapılmasını kabul etmişlerdir.
Rusya TBMM Ermenistan ile Gürcistan arasında imzalanan antlaşmalarla tespit edilen sınırını, Batum'un Gürcistan'a geri verilmesi şartıyla kabul etmiştir. Türkiye'nin Batum limanını kullanmasını ve halka özerklik vermesini de kabul etmişlerdir.
Türkiye'nin İstanbul'daki egemenliği tehlikeye atılmadan, boğazların ticaret gemilerine açılması için Karadeniz'e kıyısı bulunan devletlerle bir konferans yapılacaktı.
Rusya elindeki esirleri 3 ay zarfında iade edecektir.