GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Şubat 2021 Çarşamba 14:21

Rıza Bey’de kriz! Ailelerden ‘yeniden apartman yapılsın’ talebi

İzmir'de yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem sonrası park yapılması konusunda sosyal medya üzerinden kampanya başlatılan Rıza Bey Apartmanı için mülk sahipleri bugün yıkılan apartman önünde bir araya geldi.  Bina altında yer alan dükkanlar ile birlikte 35 hak sahibinin olduğunu belirten apartman sakinleri, 35 kişiden sadece 1 kişinin park istediğini, geri kalan 34 mülk sahibinin de yıkılan apartmanlarının yerine yeniden apartman yapılmasını talep ettiklerini açıkladı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında 30 Ekim günü gerçekleşen 6.6 şiddetindeki depremin ardından yaraları sarma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

Gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler gerekse Bakanlıklar aracılığı ile hükümet depremzedeler için çözüm üretmeye devam ederken, en fazla can kaybının yaşandığı Rıza Bey Apartmanı'nın yerine yeşil alan düzenlemesi yapılması ve depremde hayatını kaybedenlerin hatıralarının yaşatılacağı bir mekan inşa edilmesi için çalışma başlatıldığını Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum duyurmuştu.

Yaşanan gelişmeler sonrası ise Rıza Bey Apartmanı sakinlerinden bir grup mülk sahibi yıkılan yapılarının yerine konut yapılmasını istediklerini belirtti. Apartman sakinleri bugün enkazın kaldırıldığı boş alanda eylem yaptı.

BENİ ARAYIP PARA TEKLİFİNDE BULUNDULAR
Rıza Bey Apartmanı enkazından 33 saat sonra kurtarılan ve depremde eşini kaybeden Ahmet Çitim, apartmanda bulunan mülk sahiplerinden birisi hariç tümünün alana konut yapılmasını istediğini söyledi. Çitim, "Burada aynı binada eşimi kaybettim. Ben 33 saat sonra enkazdan yaralı halde çıkarıldım. 8-9 gün boyunca ben yoğun bakımda yattım. Ancak kaderimizde yaşamak varmış ve ben hayata tutunabildim. Biz yaşadığımız yer yeniden evimiz olsun istiyoruz. Ayrıca bir simge olarak Da hayatını kaybedenlerin anılmasını istediğimizi biz park olmasını isteyen arkadaşlarımıza da söyledim. Beni telefonla aradılar ve yanlış  yaptıklarını söyledim. Fatma Hanım da, bakan yardımcısı da, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum da buraya bir konut yapacağını ve sembol içinde ayrıca bir şey yapılacağını belirtti.  Ancak bunlar neden park olsun diye itiraz ettiklerini anlamıyorum. Bana gece 23'de telefon edip bu arkadaşlarımız para teklifinde de bulundular. Bizim yerimizin kıymetli olduğunu, bu kıymetli olan yerde hissemize 600 bin TL gibi bir ücret düşeceğini söylediler. Ancak ben bunları kabul etmedim ve olmaz böyle bir şey dedim. Biz apartmanımızın yerine yeniden evimizi istiyoruz, boş olan müsait bir yere de simge olarak bir anıt yapılabileceğini söylüyoruz. Biz buranın park olmasını istemiyoruz. Apartmanda yaşayan sadece 1 kişi buranın park olmasını istiyor.31 kişi evimizin yerinde olmasını istiyoruz. Bizim  düşüncemiz alınmadan 1 kişinin isteği ile buranın park olması durumunda 31 kişinin Anayasal Mülkiyet Hakkı ne olacak? Bu bizim hakkımız. Devlet bizim yerine ev yapsınlar biz anılarımız ile yaşayalım. Ben eşimin ismini görmek istemez miyim burada? Benim eşim 28 yıllık öğretmen emeklisi, o benim 45 yıllık arkadaşımdı. Ben 70 yaşına geldi ve zor durumdayım" dedi.

PARK YAPILMASINI İSTEMİYORUZ
Rıza Bey Apartmanı sakinlerinden Bülent Gökhan ise, yetkililerden alan ile ilgili net bir bilgi almak istediklerini belirtti. Gökhan, "Eniştemi, annemi kaybettim burada. Burada hemen hemen her daire sahibi neredeyse 1 yakınının kaybetmiş durumda. Yakınını kaybetmese bile belki komşusunu belki komsusunun yakınını kaybetti. Hepimizin acısı çok büyük gerçekten... Bu durumun düzelmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığının projesi ile buraya ev yapılmasını beklerken, yine  acısı olan bir ailenin başlattığı ve sosyal medyayı arkasına alarak başlattığı kampanya ile buraya park yapılması gündeme geldi. Fakat sadece 1 kat malikinin isteği bu. Biz diğer kat sahipleri olarak böyle bir park yapılması taraftarı değiliz. Öyle bir yansıtıldı ki, sanki burada oturan herkes buraya park yapılmasını istiyor gibi bir algı oluştu.  Biz burada 1 kişi dışında park istemediğini belirtiyoruz.  Ölülerin üzerine park yapılır mı diyorlar. Arkadaşlar burada şu an ölü yok. Biz ölülerimizi toprağa verdik ve burada sadece bir arazi var ve bu arazi üzerinde yapılabilecek tek şey bizim evlerimizin geriden yapılması. Biz hepimiz çok zor durumdayız. Burada sadece 1 evi olup tek bir emekli maaşı ile yaşayan  birçok insanımız var. Başka  bir yerde ev tutamayacak insanlar var. Devlet bize bir yere kadar katkıda bulundu. Fakat şu anda daha ne olacağı belli değil. 4 ay geçti, kimileri diyor ki evet park olacak ancak biz istemiyoruz ki  park yapılmasın. Biz evimizin yerinde yapılmasını istiyoruz. Bizim şu an en büyük problemimiz bu. Ölülerimiz yine analım ancak koca arazinin park olmasını biz istemiyoruz. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşüldü, kendisi sağ olsun bizzat bizle görüştü. İlk onun beyanı olmuştu Rıza Bey Apartmanı park olacak diye. Biz bunu sorduk kendisine ve zannedersem kendisinin bu karardan dönmüş olduğu yönünde bir intiba uyandı bizde. Hayır dedi böyle bir şey yok, biz böyle bir şey dedik ancak medyada yanlış yansıtıldı gibi yorumlarda bulunuldu. Fakat daha sonra biz medyadaki yayınlanan haberlerden bu kararlardan dönülmemiş hala park yapılması isteniyor gibi durumdayız biz. Burada oturan hiç kimse 1 kişinin başlattığı kampanya ve  burada hak sahibi olamayan sosyal medyadaki insanların burada park olsun demesi söz konusu olamaz. Burada 35 mülkiyet sahibi var ve sadece 1 kişi istiyor diye buraya park yapılamaz. Biz buna şiddetle karşı çıkıyoruz. Yürütülen kampanyanın  asla dikkate alınmamasını istiyoruz. Biz net bir bilgi istiyoruz" ifadelerini kullandı.

BU EV BENİM HAKKIM
Rıza Bey Apartmanı enkazından sağ olarak kurtarılan İnci Okan ise, "Burası benim doğup büyüdüğüm ev. Evet anlıyorum herkesin vefatı var bunu kabul ediyorum. Bende ailemden 2 kişiyi kaybettim ancak ben demiyorum ki buraya park dikilsin. Tabii ki onları ancak bir anıt bende istiyorum ancak aynı zamanda hakkım olan evimi de istiyorum. Ben bundan sonraki hayatımı da burada devam ettirmek istiyorum. Bende mağdurum ancak mağduriyetimi hakkımı savunarak yerine getirmek istiyorum. Çünkü bu ev benim hakkım" diye konuştu.

ARKADAŞLARIMIN HATIRALARI İLE YAŞAMAK İSTİYORUM
Deprem enkazında kalan ve yetkililer tarafından gerçekleştirilen çalışmalar sonrası enkazdan sağ halde kurtarılan 14 yaşındaki Fatma Okay ise, "Burada benim arkadaşlarım öldü ve burada benim arkadaşlarımın hatıraları ile yaşamak istiyorum. Onların hatıraları ile bu evde  yaşamak istiyorum. Burası park olmasın ev olsun. Ben 4-5 saatte enkazdan kurtuldum. Enkazda kalmak o kadar kötü bir şey ki çaresizlik duygusunu öğrendim. Burası park olmasın apartman olsun" dedi.