GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Kültür - Sanat
2 Temmuz 2023 Pazar 08:24

Restoran zanneden de var görünce ağlayan da… BKM Mutfak İzmir’de açıldı!

Türkiye’de tiyatro alanında göz önünde olan ve ekol haline gelmiş Yılmaz Erdoğan ve Necati Akpınar’ın başını çektiği BKM’nin atölyesi İstanbul, Ankara ve Kıbrıs’ın ardından İzmir’de de açıldı. Sinema ve tiyatroya dair eğitimlerin yer aldığı atölyeye talebin yüksek olmasının yanı sıra ‘mutfak’ ismini duyunca restoran zannedenlerin de olduğunu İzmir Şube Müdürü Serbülent Şaşmaz anlattı. Şaşmaz ayrıca atölyenin içeriğine dair detayları da anlattı.

Ozan EKİZ / EGEDESONSÖZ - Necati Akpınar ve Yılmaz Erdoğan'ın girişimleri sonucunda 1994 yılında Beşiktaş Kültür Merkezi (BKM) kuruldu. Sahne sanatları üzerine kurulu olan BKM, daha sonraki yıllarda televizyon ve sinema üzerine de girişimler başlattı.

2006 yılında oyuncu ve yazar yetiştirmek üzere BKM Mutfak kuruldu. İstanbul, Ankara ve Kıbrıs’ın ardından BKM Mutfak atölyeleri, İzmir’de de faaliyete başladı. BKM Mutfak atölyelerinin İzmir Şubesi, 140 yıllık tarihi Alsancak Tekel Fabrikası’nın aslına uygun olarak restore edilmesiyle İzmir Kültür Sanat Fabrikası’nda yerini aldı.

Yeni ve ilk kayıt dönemine başlayan atölyede; yetişkinler için tiyatro, kamera önü oyunculuğu, doğaçlama tiyatro, senaryo yazarlığı eğitimleri yer alırken çocuklar için ise yaratıcı yazarlık eğitimleri yer alıyor. Eğitimler 15 Temmuz’da start verecek.

‘İZMİR’İN BUNA İHTİYACI VARDI’
Atölyenin İzmir Şube Müdürü Serbülent Şaşmaz, atölyeye dair ayrıntıları Egedesonsöz’e anlattı. Atölyenin yeni adresinin neden İzmir’de olduğunu anlatan Şaşmaz, “İzmir’in böyle bir şeye ihtiyacı vardı. İzmir’de bu kadar büyük bir tiyatro okulu olduğunu düşünmüyorum. Çok kapasiteli ve çok öğrencili bir okul olacak. Daha başlangıç seviyesindeyiz. Kendi akademisini oluşturacak bir kurum olacak” ifadelerini kullandı.

İZMİRLİNİN KAMERA ÖNÜ OYUNCUSU OLMAK İSTİYOR
Gelen kursiyerlerin taleplerine değinen Şaşmaz, “İzmir’de genel olarak kamera önü oyunculuğuna talep var ve yatkınlık da bu yönde ama tiyatro için de çok büyük bir ilgi var. Özellikle çevre illerden de çok büyük bir ilgiyle karşılaşıyoruz. İzmir’e bakıldığı zaman kültürlü bir şehir olarak görünüyor. Biz burada daha somut adımlarla elimizden geleni yapacağız. Her şeyin başı eğitim diye düşünerek bir adım atıyoruz. Buradan büyük oyuncuların çıkacağına inanıyoruz” dedi.

‘GELİP AĞLAYAN DA VAR, YEMEK VAR MI DİYE SORAN DA’
Gelenlerin tepkilerine değinen Şaşmaz, “Buraya BKM geldiği için çok sevinçliler. Burada duygulanıp ağlayan çok insan var. İhtiyacımız vardı diyen çok fazla insan var. Mutfak kısmını söyleyen çok kişi var. Burada yemek var mı diyenler oluyor” diyerek İzmirlinin buraya karşı bakış açısına değindi.

‘DAHA SONRASINDA BALE, DANS VE MÜZİK SINIFLARI AÇILABİLİR’
Atölyenin gelecek planlarına değinen Şaşmaz, “Şu an tiyatro, yaratıcı drama, yazarlık, yaratıcı yazarlık, doğaçlama tiyatro, kamera önü oyunculuğu bunlar var eğitim olarak verdiğimiz. Şu an için bunlar var. Daha sonrasında bale ve dans sınıfı, müzik okulu açılabilir. Bunlar öngördüğümüz şeyler. Tamamen talebe bağlı olacak” açıklamalarında bulundu.

‘VELİLER KENDİLERİNİ BURAYA GÖRE AYARLIYOR’
Atölyeye kursiyer olarak gelmek isteyenlerin günlük hayatlarını ne derece etkileyeceğine değinen Şaşmaz, “Veliler kendilerini BKM’ye göre ayarlıyorlar. Öyle istiyorlar. İnsanlar kendilerini buraya göre ayarlıyorlar. Yaş gruplarına ayırdığımız için küçük yaştakiler için akşamları ders vermemeye çalışıyoruz. Daha çok sabahları oluyor. O yüzden bir sorun olmuyor. Çalışanlar için ise daha çok hafta sonu eğitimlerimiz oluyor. İlla gelenler bütün hayatını buraya adamak zorunda değil. Haftada bir gün oluyor zaten. Ailesiyle birlikte gelenler için terasta çok güzel vakit geçirebilecek yerler var. Burada ders saatleri genel olarak iki saat oluyor” dedi.

EĞİTİM SONRASINDA NELER OLACAK?
Eğitim aşaması bittikten sonra neler olacağına değinen Şaşmaz, “Bizim eğitimimizin sonunda katılım belgesi ve sertifika alıyor. Yıl sonu gösterisi oluyor. 6 yaşındakiler ve daha küçükler için gösteri baskısı oluşturmamak adına yıl sonu gösterisi olmuyor. Buradan eğitimini alıp +1 puanına eklemiş oluyor. Yapacağı başvurularda kendisine ekstra oluyor. Eğitim sonunda direkt ne göstereceğini bilemeyiz. Kişinin tamamen potansiyeline bağlı bir şey. Eğitmenlerimiz de bu anlamda katkı verecektir” ifadelerini kullandı.

YILMAZ ERDOĞAN DA BİZİ GÖRECEK Mİ?
Kendilerine en çok sorulan sorulardan biri olan ‘Yılmaz Erdoğan’ı görebilecek miyiz?’ olduğunu ifade eden Şaşmaz, aynı zamanda buradan eğitim alan kursiyerlerin Çok Güzel Hareketler Bunlar 2’de oynama potansiyeline de değinerek “Her iki sorudan biri diyebilirim. Arada gelebilir. Tamamen kişinin kendi potansiyeline bağlı bir durum. Sizin yeteneğiniz varsa ve eğitiminizle bu bir şekilde ortaya çıkar. İlla güzel bir şey olacaktır. Eğitim olmadan çok iyi bir oyuncu olacağım diyenlere olmayacağını söylüyoruz. BKM Mutfak’ın eğitimleri sonuçta burası. Buradan çıkıp İstanbul’daki BKM’ye gidince bir ekstra olacaktır. BKM’nin kendi seçmeleri var, oraya gidebilirler” dedi.