GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
5 Temmuz 2022 Salı 08:47

Resmi Gazete'de yayımlandı... Tarihe koruma kalkanı!

Urla İçmeler Mahallesi’nde yer alan bir bölgede çatı kiremidi, amorf-kaba seramik parçaları ve antik dönem teras duvarları bulunması üzerine bakanlık alanı arkeolojik SİT ilan etti.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Kültür ve Turizm Bakanlığı İzmir 1 Numaralı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Urla’daki arkeolojik SİT alanlarına bir yenisini daha ekledi.

İlçenin İçmeler Mahallesinde yer alan hazineye ve özel mülkiyete ait tapunun 2675 ada 1 ve 2 parsel kayıtlı taşınmazlarda kurul uzmanlarınca yapılan incelemeler sonucunda çatı kiremidi, amorf-kaba seramik parçaları ve antik dönem teras duvarları bulunması üzerine rapor hazırlandı.

Hazırlanan rapor doğrultusunda kurul her iki parseli de 3’üncü derece arkeolojik SİT ilan etme kararı aldı. SİT kararı tapuya şerh olarak düşecekken parsellerin koruma amaçlı imar planlarının hazırlanması istendi. Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre parselde izinsiz kazı ve sondaj çalışması yapılamayacak.

Kararda şu ifadeler yer aldı:
"İzmir İli, Urla İlçesi, İçmeler Mahallesi, Malgaca Mevkiinde bulunan, mülkiyeti Hazine ve özel mülkiyete ait olan, kısmen orman alanında kalan alanda; çatı kiremidi, amorf-kaba seramik parçaları ve antik dönem teras duvarları ile duvar izlerinden oluşan yüzey buluntuları doğrultusunda, karar eki haritada sınırları ve koordinatları belirtilen, tapunun 2675 ada 1 ve 2 parsellerinde kayıtlı taşınmazların "3.derece arkeolojik sit' olarak tescil edilmesine, karar eki tescil fişinin uygun olduğuna, sit sınırları içinde kalan taşınmaların tapu kaydına "3. derece arkeolojik sit' şerhinin işlenmesine, 2863 sayılı Yasanın 17. maddesi gereğince ilgili idarelerce 3 (üç) yıl içinde koruma amaçlı imar planlarının hazırlanarak Koruma Bölge Kuruluna iletilmesine"