GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
21 Ekim 2019 Pazartesi 11:11

Rektör Budak’tan hastane açıklaması: Yıkılacak ve yerinde yapılacak!

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Budak, kampüsteki hastanenin dönüşümü için konuştu ve “Hastane yerinde sıfırdan yapılacak. Güçlendirme falan diye yorumlar yapılıyor. Hastane yıkılacak yerinde yapılacak. Etap etap yapılacak” dedi. Budak ayrıca 2 yıllık yüksekokulların bir üniversite bünyesinde toplanmasını önerdi.

EGEDESONSÖZ- Ege Üniversitesi (EÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Sonsöz TV’de yayınlanan Günaydın Ege Programına konuk oldu. Aslı Eren ile Fatih Yapar’ın sorularını yanıtlayan Rektör Budak birbirinden önemli açıklamalara imza attı.

Budak üniversite yönetimi olarak yürütülen faaliyetler hakkında bilgi verirken ileriye dönük hedeflerden söz etti. EÜ hastanesinin dönüşümü üzerinde mesajlar veren Budak ayrıca 2 yıllık yüksekokulların bir üniversite bünyesinde toplanmasını önerdi.

YAĞMUR YAĞDIĞINDA SULAR ALTINDA KALIYORUZ
Üniversite yönetimi olarak yerel yönetimlerle uyumlu çalışmayı amaçladıklarını vurgulayan Budak, yağmur sonrasında kampüste bazı binaların sular altında kalması sorununa değindi. Budak, “Türkiye’de seçimler geçti. Demokratik bir seçim oldu. Bunlar geçmişte kaldı. Bence artık icraat yapmak ve ülkenin ekonomisi önemli… Biz üniversite olarak yerel yönetimlerle çalışmak zorundayız. Yağmur yağdığında hastaneyi, su bastığında biz çok üzülüyoruz. Bunu kimden bekleyeceğiz? Yerel yönetimden! Oradaki sorumlu yönetim belediyedir. Bunu büyükşehir belediye başkanımızdan da istedik. Onlar da projelendireceklerini iletti. Bunu devletin, ülkenin üniversitesi için istiyoruz. ‘O bölgeyi bu işten kurtaracağız’ dediler. Yağmur yağdığında biz orada su altında kalıyoruz” dedi.

EGE ÜNİVERSİTESİ HASTANESİ YERİNDE SIFIRDAN YAPILACAK!
Üniversite hastanesinin dönüşümü üzerinden önemli bilgiler veren Budak, “Akademik performansta Türkiye birincisiyiz. Bir rektörün böyle konuşması kolay değil ama gerçek bu! Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’a söyledik. ‘Biz çalışıyoruz, Ege Üniversitesi hastanesinin yenilenmesini istiyoruz’ dedik. Söz verdi ve sözünü de tuttu. Cumhurbaşkanımız tüm daire başkanlarını gönderdi, inceleme yaptıklar. Hastane yerinde sıfırdan yapılacak. Güçlendirme falan diye yorumlar yapılıyor. Hastane yıkılacak yerinde yapılacak. Etap etap yapılacak. Bu söylediğimiz proje belki de 1 buçuk milyar TL’yi bulacak. Devletin birden bunu yapması kolay değil” açıklamasında bulundu.

RAKAM RAKAM AÇIKLADI
Binanın yenilenme ihtiyacına ilişkin konuşan Budak, “İzmir göç alıyor. İzmir’e yerli ve yabancı sermayenin büyük ilgisi var. İzmir deprem bölgesi aynı zamanda… Allah korusun, böyle bir durumda herkesin koşacağı yer Ege Üniversitesi. Yenilenmesi gerekiyor. 30-40 yılık bir hastane. Devletimiz ve cumhurbaşkanımız da buna destek veriyor. 17 milyon etüt proje, 25 milyon merkez hastane, 22 milyon TL de tıbbı malzeme alımı için verildi. 100 milyon TL gibi bir tahsis yapıldı” dedi.

KAMPÜSTE OTOPARK PARALI MI?
Yerleşke içindeki otoparklardan ücret alınıp alınmadığının sorulması sonrasında konuşan Budak, “Vatandaş gelse sınava girse otopark ücreti alınmıyor. Normalde de alınmıyor. Misafir olarak kim gelirse gelsin para alınmıyor. Uzun yıllardır Ege Üniversitesi’nde otopark işletme meselesi var. Orayı işletenler alıyor. Ama devletin yapmış olduğu sınavlara vatandaş geldiğinde çok net söylüyorum para alınmıyor. Bir iki haftalık bir uygulama yapıldı öğrenci topluluklarına gelir olsun diye. Sonrasında onu kaldırdık” ifadelerin kullandı.

TACİZ OLAYINA 1 DAKİKADA MÜDAHİL OLUNDU
Üniversitedeki güvenlik uygulamaları ve geçtiğimiz günlerde yaşanan taciz olayı üzerinden konuşan Budak, “Kampüsümüze panik butonları, aydınlatma konuldu, metruk binalar kaldırıldı, yeşil alanlar kaldı, sıfır atıkta pilot üniversiteyiz. 100 bin kişilik bir kampüs… Olaya 1 dakikada müdahil olundu, emniyete teslim edildi, savcılığa takibini bizzat yaptık. Öğrencilerimizle ve aileleriyle görüştüm. Biz orada güvenlik anlamında bir zafiyet varmış gibi bir algı oluşmasını istemiyoruz. Sokakta yürürken de beklemediğimiz edep dışı hareketlerle karşılıyoruz. İnsanın olduğu yerde olabiliyor. Bunlar üniversitemizin moralini bozacak olaylar değil. İnsanların olduğu yerde olumlu durum da olumsuz durum da olur. Altında bir şey aramıyoruz” dedi.

BÖLGESEL KALKINMAYA KATKI KOYACAK ÜNİVERSİTE 2 YILLIK YÜKSEKOKULLARI ALSIN!
Üniversitelerin sayısının artmasıyla ilgili konuşan ve niteliğe vurgu yapan Budak, “20-30 yıl önce doğru olmuş olabilir. Ama artık insanların ağırlığı şehirlerde... Herhangi bir 18 yaşındaki öğrenci ilçeye giderek 2 yıllık okul okumak istemiyor. Ama puanı oraya tutuyor ve gidiyor. Üniversitelerin hedefleri de ortaya çıkıyor. Ege Üniversitesi araştırma merkezi olmak istiyorsa 2 yıllık bölümlerinin az olması gerekiyor. 2 yıllık okullarımızı 4 yıllık yapabilirsek oradaki hocalarımız araştırma yapmak zorunda kalacaklar. İzmir’deki bir üniversitemiz bölgesel kalkınmaya katkıda bulunacaksa o üniversite alsın bu 2 yıllık okulları. Bu bir öneridir. Her yüksekokulu fakülteye çeviremezsiniz” açıklamasında bulundu.

ÜNİVERSİTEMİZ TOPLUMLA VE KENTLE BÜTÜNLEŞMİŞ DURUMDA
Budak ayrıca, “EÜ sağlık temalı bir üniversitedir. Tarımda çok güçlüyüz. Üniversitede tarım ve sağlık iç içedir. Tarım sağlık ilişkisi… Biz gıda mühendisliğinde iyiyiz. Sporda iyiyiz. Biz mühendislikte, dijitalleşmede iyiyiz. İzmir EXPO’ya neyle gitti? Sağlıkla! İngiltere’den bir hasta gelip bizim hastanemizde tedavi olabilir. Biz EÜ olarak bu sağlık turizmine, temasına sahip çıkıyoruz. Tarımdaki, gıdadaki, spordaki de araştırma yapacak. Eczacılıkta çok güçlüyüz. Diş hekimliğinde en üst dilimdeyiz. Sağlık, temel bilimlerde iyiyiz. Biz İzmir ve Türkiye’de sağlık araştırmalarının ön planda olduğu, sağlık üssü olmayı iddia eden bir üniversiteyiz. İlaç geliştirmeden tüm cerrahi branşlara kadar hepsinde ülkede önemli bir klinik Ar-Ge merkezi olmak istiyoruz. Ege Üniversitemiz toplumla, kentle bütünlemiş durumda. Valiliğimize, milletvekillerimize, yerel yönetimlerimize, STK’lara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.