GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
26 Aralık 2023 Salı 11:03

Rektör Budak detayları anlattı... Kayıt sildirmede Ege neden birinci?

2021 ve 2022 yıllarında ülke genelinde kaydı silinen 728 bin 490 öğrenci varken, Ege Üniversitesi’nin 12 bin 121 kayıt silme ile birinci sırada yer almasını değerlendiren Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, “Yasal düzenlemeyle mezuniyet için azami süre uygulamasına geçilmişti. Azami sürede mezun olamayanların kaydı siliniyor. Başka okula nakil, başka bir şehirde okulu kazanma veya az sayıda ekonomik sorunlar nedeniyle kendi isteğiyle kayıt sildirenlerin oranı yüzde 19,5’tur” dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Yükseköğretim Kalite Kurulu’nun Gösterge Değerleri Raporu’na göre 2021 ve 2022 yıllarında toplam 728 bin 490 öğrencinin kaydının silindiği açıklanmıştı. En çok terkin yaşandığı üniversite ise 12 bin 121 öğrenciyle Ege Üniversitesi olmuştu. 

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, bu oranla gelen birinciliğin başka taraflara çekilmesinin gerçekçi olmayacağını belirtirken, “Ege Üniversitesi’nden kaçış gibi bir durum söz konusu değil. Bu kadar öğrencinin sadece yüzde 19,5’u kendi isteğiyle kayıt sildirmiş durumda. Kalan kısım da, yani çoğunluk, mezun olmak için tanınan yasal azami süreyi doldurdukları halde mezun olamayanları kapsıyor” ifadelerini kullandı.

İŞTE MEZUN OLMAK İÇİN ASGARİ SÜRELER
2011 yılında çıkarılan Torba Kanun ile kayıt silme durumuna son verildiğini hatırlatan Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, 2014 yılında çıkarılan öğrenci affıyla birlikte azami sürenin sonunda kayıt silme işleminin yapılması kuralının yeniden getirildiğini hatırlattık.

Mezuniyet için azami sürenin 2 yıllık okullar için 4, 4 yıllıklar için 7, 5 yıllıklar için 8, 6 yıllık okullar içinse 9 yıl olduğunu hatırlatan Rektör Prof. Budak, şu bilgileri aktardı:

57 BİN 594 ÖĞRENCİ EĞİTİM GÖRÜYOR
“Yasal düzenlemenin ardından kayıt silinmesi kuralı yeniden başladı. Ege Üniversitesi’nde 15 bin 527 ön lisans, 35 bin 645 lisans, 4 bin 649 Yüksek lisans ve 2 bin 778 doktora öğrencisi olmak üzere toplam 57 bin 594 öğrencimiz var. 2021 ve 2022 yıllarında kaydı silinen veya kayıt sildirenlerin sayısının 12 bin 121 olmasının altında, 2014’deki öğrenci affıyla birlikte getirilen yasal düzenlemeyle azami süre uygulamasının yeniden başlamış olması yatıyor. Ailesinin ekonomik şartlarının iyi olmaması, az da olsa barınma sorunu gibi sıkıntılar yüzünden ayrılanlar da vardır ancak çoğunluğuna, yaklaşık yüzde 80’ine söz konusu azami sürenin tamamlanmış olmasına bağlı kayıt silme işlemi uygulanmıştır. Ege’de okurken başka bir şehirdeki okula yatay geçiş yapan, üniversite sınavına tekrar girip başka şehirde bir okulu kazanarak bizden kaydını sildirenler, yani kendi istekleriyle kayıt sildirenlerin oranı, toplam silinen kayıtların yüzde 19,5’una tekabül ediyor. Kayıt silme rakamlarının yüksek olmasının altında bu gerçekler vardır. Kayıt silmede Ege Üniversitesi’nin ilk sırada yer almış olması, öğrencisi sayısının yüksek oluşuna bağlıdır. Yoksa Ege Üniversitesi’nden kaçış söz konusu değildir.”