GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
9 Mart 2017 Perşembe 09:54

‘Referandum güvenlik’ inisiyatifi: İzmir’in Sandıkları!

Kentteki gönüllü vatandaşlar referandumda sandık güvenliğini sağlamak için bir araya geldi. 2014’ten bu yana aktif görev yapan Oy ve Ötesi’nin 16 Nisan’da hizmet vermeyeceğini açıklamasıyla harekete geçen ‘İzmir’in Sandıkları’ adlı sivil inisiyatif, ‘Sandığını koru, onu say’ mottosuyla yola çıktı.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - Türkiye 16 Nisan’da gerçekleşecek anayasa değişikliğini tarihi referandumuna kilitlendi.

Siyasi partiler alanda evet ve hayır çalışmalarına hız kazandırırken, İzmir’deki bazı yurttaşlar sandık güvenliğini sağlamak için harekete geçti. 

Milyonlarca vatandaşın iradeleriyle ülkenin kaderini tayin edeceği seçime 40 günden az kalırken, kendilerine İzmir’in Sandıkları adını veren gönüllüler ‘Sandığı koru, oyunu say’ parolasıyla yola çıktı.

OY VE ÖTESİ YOK İZMİR’İN SANDIKLARI VAR!
2014 yılından bu yana gerçekleşen seçimlerde ‘Oy ve ötesi’ adı altında örgütlenen yurttaş inisiyatifine benzer bir düşünceyle hareket eden ve aynı hizmeti bu kez kendilerinin vereceğini belirten gönüllüler referandumda, sandık güvenliğine, oyları sayma ve raporlamaya ilişkin doğması muhtemel olumsuzlukların takibi, denetlenmesi ve düzeltilmesini sağlamak amacıyla böyle bir hamle gerçekleştirdiklerini ifade etti. Gönüllülerin kararı almalarında Oy ve Ötesi’nin internet sitesinden yaptığı, “Bugün içinde bulunduğumuz Türkiye tablosunu değerlendirdiğimizde de, siyasi partilerin desteğiyle bağımsız bir müşahit organizasyonu yapmak yerine, bu seçimde Oy ve Ötesi olarak siz gönüllerimize tercih edeceğiniz bir siyasi partinin müşahit organizasyonunda görev almanız çağrısında bulunuyoruz” açıklamasının etkili olduğu öğrenildi. 

SANDIK BAŞINA DAVET ETTİLER!
Halk oylamasında İzmir’de yüz bin okulda 7 bin 500 sandık kurulacağı belirtilirken, ‘İzmir’in Sandıkları’ hareketi böylesine önemli seçimde, halkın en temel yurttaşlık hakkı olan seçme hakkını kullanması için teşvik edici çalışmalar yapmayı hedeflediklerini bildirdi.

Sivil inisiyatifin, vatandaşları oy vermeye teşvik etmek ve oyların sağlıklı biçimde sayımını sağlamak adına tüm İzmirlileri sandık başında bulunmaya, gönüllü müşahit olmaya davet eden halk hareketi, oylama sonucunun sağlıklı şekilde sandıklara yansıması için mesai harcayacağı belirtildi.

10 BİN GÖNÜLLÜ
10 bin gönüllüsü ile birlikte referandum için seferber olan İzmir’in Sandıkları İnisiyatifi’nin, her mahalleye de bir avukatın yardımcısı olması için çalışacağı, mahallelerde en az bir avukatın gönüllü olarak görev almasını hedeflediği ifade edildi.

SORUMLULUK ALANLARI PAYLAŞTIRILACAK
Çalışmaların sandık, okul, ilçe sorumluları arasında paylaştırılacağı, yurttaşlardan gelen gönüllü başvuruların ardından, alınan iletişim bilgileri yardımı ile ilçe sorumluları yurttaşlarla iletişime geçileceği belirtildi.

Gönüllülük esasına dayalı olarak bina ya da sandık sorumlusu olarak görev alınacak yerlerin karşılıklı olarak kararlaştırılacağına da vurgu yapıldı.  Sandık görevlilerinin referandum gününe kadar eğitim alacağının altı çizilirken gönüllü bireylerin, referandum sürecini sağlıklı şekilde tamamlaması için tüm gün ter dökecekleri söylendi.