GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Politika
20 Ekim 2016 Perşembe 16:22

Purçu’dan ‘Roman konutları’ isyanı: Devlet denen kurum yok!

Roman vatandaşlar için Manisa’da 2011 yılında yapılan TOKİ konutlarını inceleyen Purçu, “Mahalleler sahipsiz. Devlet denen kurum yok. Cami var musalla taşı yok. Okul yaptılar, öğrenci yok... Roman çocuklarının üniforması olmadığı için müdür her gün okuldan kovuyormuş” dedi.

Mehmet İŞLER /EGEDESONSÖZ - CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu Manisa’nın Şehzadeler İlçesi Selimşahlar Mahallesi’nde bulunan ve roman vatandaşların kaldığı Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) konutlarında incelemelerde bulundu.

Türkiye’nin pek çok yerinde Roman sorunlarına eğilen Purçu, Urla’da 80 vatandaş için yapılması planlanan TOKİ konutlarının yaşanan süreçte takipçisi olurken Manisa’da 2011 yılında hayata geçirilen projeyi değerlendirdi.

Egedesonsöz’e konuşan Purçu izlenimlerini paylaşırken hükümete eleştirilerde bulundu.

Konutların ve mahallenin eksikliklerinden bahseden Purçu, Roman çocuklarının eğitim durumlarıyla ilgili önemli açıklamalar yaptı.

Purçu şunları söyledi:

ROMAN ÇOCUKLARI OKULDAN KOVULUYOR
Mahalleler sahipsiz. Devlet denen kurum yok. Mahalleler unutulmuş, uğranmıyor. Ne elektrik lambaları var, ne alt yapı var, ne su var… TOKİ yaptılar içme suyu yok, TOKİ yaptılar kanalizasyon yok. 



Cami var musalla taşı yok. Okul yaptılar öğrenci yok. Öğrenciler gitmek istiyor ama Roman çocuklarının üniforması olmadığı için 100 tane çocuk okula gitmiyor.  Müdür her gün okuldan kovuyormuş üniforması olmadığı için. 

ÇÖPTEN BESLENİYORUZ…
Romanların Yoğun Olarak Yaşadığı Yerlerde Sosyal İçermenin Desteklenmesi Projesi (SİROMA) var… Avrupa Birliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı arasında 10 milyon Euro’luk bir fon var. Roman çocuklarının eğitimi ve entegrasyonuyla ilgili bir proje. 2 yıldan beri var olan o projenin yetkilisi geldi.  Çocukların üniformaları bile tedarik edilmiyor. ‘Siz ne yapıyorsunuz?’ dedim. ‘Biz SİROMA yetkilisiyiz’ dediler. ‘Siz bu çocukları görmüyor musunuz?’ dedim.  10 milyon Euro’luk fon var çocuklar yararlanamıyor.   Benim gittiğim yerde Roman çocuklarını okula almıyorlar. Kadın bir vatandaş, ‘Ben çocuğuma üniforma alamıyorum. Çöpten besleniyoruz. Elektriğim, suyum yok’ diyor. Üniformasını alamıyorlar.  Eğitimden sorumlu yetkilere de söyledim; ‘Madem eğitimden sorumlusunuz da bu çocukları okuldan kovuyorlar. Üniformaları yok. Valilikle, kaymakamlıkla niye konuşmuyorsunuz?’ dedim. Hiç cevap veremediler.  Selimşahlar’dan Manisa merkeze gidiyorlar. Her gün git gel 15 lira... Servis yok. Yol parası vermemek için okula gidemiyorlar. 

5 YILDA BUNLAR YAPILIR
Bizim mahallelerimize devlet uğramıyor. 2011’de yapıldı. Bunlar 5 yılda yapılır. Kanalizasyon bile yok. Bina yapmakla olmuyor bu işler. Vatandaşı takip edeceksiniz. Gitmek isteyip de okula gidemeyenler de var.  Bu ülkede bu hizmetler tam yapılsa vatandaşlar mutlu olur. Siyasetçiler hangi gün için var?