GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
13 Nisan 2020 Pazartesi 23:32

Prof. Dr. Taşbakan’dan çağrı: İyileşmiş donör 4 hastayı kurtarır!

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Taşbakan koronavirüs hastalığını atlatmış kişilerin kan vermesini istedi. Taşbakan, “İyileşmiş bir donör 2 ile 4 hastanın iyileşmesine, hayata tutunmasına katkı sağlayabilir” dedi.

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgını sonrası tedavi yöntemlerine ilişkin çalışmalar sürüyor. Hastalığı geçiren kişilerin kanından alınan örneklerin kullanımıyla geliştirilecek serum çalışmalarına başlayan uzmanlar çağrıda bulundu.

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Taşbakan, fnfeksiyonu geçirmiş herkesi plazma bağışçısı olmaya davet etti.

Taşbakan’ın mesajı şu şekilde:

“Ege Üniversitesi Göğüs hastalıkları kliniği öğretim üyesiyim. Bildiğimiz gibi covid pnömonisinin spesifik tedavisi yok. Şimdiye kadar dünyada olan deneyimlerle hastaları tedavi etmeye çalışıyoruz. Son zamanlarda plazma tedavisi ülkemizde de gündeme geldi. Bu tedavide covid hastalığını geçiren ve iyileşen kişilerin plazmaları ağır hastalık tablosuna gitme riski olan hastalara veriliyor. Gerçekten de bu hastalar için ümit olabilecek bir tedavi yöntemi. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi kan merkezinde bu tedavi için hazırlıklar başladı. Covid hastalığını geçirdiği kanıtlı (pcr +) iyileşmiş ve en az 14 gündür yakınması olmayan, erkek ve doğum yapmamış kadın donörlere bundan sonraki aşamada dada çok ihtiyaç olacaktır. İyileşmiş bir donör 2 ile 4 hastanın iyileşmesine, hayata tutunmasına katkı sağlayabilir. Bu mücadeleye katkı vermek isteyen ve yukarıdaki kriterlere sahip kişilerin Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Kan Merkezine ya da en yakın Kızılay kan merkezlerine başvurabilir. Desteğinizi bekliyoruz”