GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
10 Ocak 2022 Pazartesi 12:30

Prof.Dr. Şener, İzmir’deki vaka artışını değerlendirdi: Paniğe gerek yok ama…

İzmir’de görülen covid-19 vakalarının yüz binde 68.54’ten bir haftada yüz binde 323.70 oranına yükselmesini değerlendiren Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, “Vakaların artması, oranların yükselmesi, aslında bir işaret fişeğidir. Yakın süreçte bu sayılar daha da artacak. Fakat bu yükselişin, hasta yatış oranlarına yansımasını beklemiyoruz. Paniğe gerek yok” dedi, herkesi aşı yaptırmaya, maske, mesafe kuralına uymaya çağırdı

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı haftalık vaka oranları, İzmir’de büyük yankı uyandırdı. Önceki hafta İzmir’de yüz binde 68.54 olan oran, geçtiğimiz hafta, yani 25-31 Aralık diliminde yüz binde 323.30 olarak gerçekleşti. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim üyesi, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, son haftadaki yükselişi Egedesonsöz’e değerlendirdi.

TABİP ODASI BAŞKANI ÇAMLI: VAKA ARTIŞI, YENİ DÜZENLEMELERİN GEREKLİLİĞİNİ ORTAYA KOYUYOR

BÜYÜKŞEHİRLERDE MASKE MESAFE GİBİ ÖNLEMLERE UYABİLME ORANLARI KISITLI
Artışı olağan karşılamamakla birlikte, büyükşehirlerde artmasını beklediklerini belirten Prof. Şener, “Büyükşehirlerdeki artış, önümüzdeki süreçte daha da yüksek olacak. Bu bir gerçek” dedi. Prof. Şener, “Neden büyükşehirlerde yoğun artış var?” sorusuna, şu yanıtı verdi:

“Çünkü toplu taşımda her halükarda maske mesafe gibi önlemlerde uyabilme oranları maalesef kısıtlı. Dolayısıyla omicron gibi bulaşıcılığı yüksek bir varyant, artık yaygınlaşmaya başladığı zaman İstanbul’dan sonra diğer büyük şehirlerde de artarak kendini gösterecektir. Nitekim de öyle oluyor. O şehirlerden biri de haliyle İzmir’dir. Paniğe kapılmaya gerek yok ancak önümüzdeki günlerde vaka sayılarının, oranlarının daha da artacağını söyleyebilirim.”

SAĞLIK ALTYAPISINDA ÖNÜMÜZDEKİ SÜREÇTE BİR TIKANMA OLMAZ
Vakalardaki artışa rağmen, yoğun bakımlarda herhangi bir sıkıntısının söz konusu olmadığına vurgu yapan Prof. Dr. Alper Şener, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Yoğun bakımlarda herhangi bir sıkıntı yok ancak bu, ileride yaşanmayacağı anlamına gelmiyor. Yoğun bakımlarda, hastaneye yatışlarda her zaman için böyle bir risk vardı, salgının başından beri. Seküler hastalıkları öteleyip bu tip hasta gruplarına öncelik tanınarak bir hareket planı belirlendi. Yani öncelikli olarak korona vakalarına odaklanılıyor.  Ona yönelik de zaten hazırlıklar var. Önümüzdeki süreçte de bir aksilik olacağını, bir tıkanma yaşanacağını düşünmüyorum. Bir sıkıntı olacak olursa da üstesinden gelebilecek bir sağlık altyapısına sahibiz.”

İNŞALLAH BUNU DENEYİMLEYEREK ÖĞRENMEZLER
Omicron varyantının, salgını yok sayanlar için büyük tehlike olduğunu anlatan Prof. Dr. Alper Şener, “Hala salgını anlamayanlar, salgın yok, salgın neydi, diyenler, bugünden itibaren salgını yeni yeni hissedecekler. Salgını anlamayanları büyük bir tehlike bekliyor. Çünkü omicron affetmiyor, çok hızlı bulaşıyor. Salgını anlamayanlar, bu düşüncede olanlar, covid 19’la büyük bir ihtimalle tanışacak. İnşallah bunu deneyimleyerek öğrenmezler, aşı yaptırarak, maske ve mesafe kuralına uyarak korunmayı başarırlar” uyarısında bulundu. Hastanelerde PCR testi kuyruklarının uzadığını doğrulayan Prof. Dr. Alper Şener, sözlerini şöyle sürdürdü:

İZMİR’DEKİ RAKAMLARIN ARTMASI KAÇINILMAZ
“Hastanelerde PCR testi kuyruklarının uzadığı doğrudur. Tüm hastanelerde aşırı bir yoğunlukta test kuyruğu var. Vakaların artması, şehirlerde yüz bindelik oranların yükselmesi, bir işaret fişeğidir aslında. İzmir’deki yüz binde 323’lük oranın çok çok üstüne çıkacak. Panik yapmaya gerek yok, vakaların artması doğal ama beklediğimiz bir şey var; o da bütün bu artışların, hasta yatış oranlarına yansımayacağı… Yoğun bakımlardaki hasta sayısının artmamasını beklemiyoruz. Avrupa Birliği ülkelerinde yaşlı nüfus fazla, yandaş hastalıklar çok. Buna rağmen oralarda da ciddi bir tıkanma olmadı yoğun bakımlar ve hasta yatış anlamında. Bizde ise genç nüfus yoğunlukta.  Dolayısıyla bizde bu rahatsızlığın ayakta geçirileceğini tahmin ediyorum. G.Afrika deneyimi, Danimarka deneyimi bunu gösteriyor. Türkiye’de sağlık sisteminde yoğunlaşma olacağı muhakkak. Ayakta hasta grubunda, aile sağlığı merkezlerinde, laboratuvarlarda, filyasyonda yoğunlaşmalar olacak, ancak hasta yatışlarında yoğunlaşma beklemiyoruz.”