GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
19 Ocak 2022 Çarşamba 09:50

Prof. Dr. Alper Şener uyardı: Sürü bağışıklığı tetiklenecek ancak…

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, omicron varyantının sürü bağışıklığına etkisiyle ilgili olarak, “Evet; sürü bağışıklığını tetikleyecek ancak hasta sayısı da artacak, yol açtığı hasar da… Bu süreçten en az hasarla çıkmanın yolu, hastalanmamak” dedi ve ekledi: Oluşacak bireysel ve toplumsal hasarı öngörmek için erken ama kayıpları önlemek için maske, mesafe, hijyen ve aşı şart.”

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi, aynı zamanda Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Alper Şener, omicron varyantının sürü bağışıklığını tetikleyeceğini ancak yol açacağı hasarın büyük olacağını söyledi. İzmir’e özel vaka artışının iki sebepten kaynaklı olabileceğine işaret eden Prof. Şener, bunu, 3. doz aşı olanların sayısını ve oranının düşüklüğüne ve omicron varyantının baskın olmasına bağladı. Artışın önümüzdeki süreçte vakaların daha da artacağını öngören Prof. Şener, toplu taşımada maske uyarılarına uyumun düştüğüne dikkat çekti.

HASTANEMİZDE YOĞUN BAKIMDA ARTIŞ YOK AMA NE KADAR BÖYLE DEVAM EDER, BİLEMİYORUM
Prof. Dr. Alper Şener, vakaların artışına paralel olarak yoğun bakım ünitelerinde yoğunluk olup olmadığı yönündeki sorumuza şu yanıtı verdi:

“Genel rakamları bilmiyorum, ancak görev yaptığım hastanemdeki durumu gözlüyorum. Yoğun bakım açısından doluluk oranı sabit, yani özel bir artış yok. Ama bu durum, ne kadar böyle devam eder, bilemiyorum; çok iyimser değilim. Çünkü İngiltere’de de başta yoğun bakım ihtiyacı duyan hasta sayısı tırmandı ama ardından vaka sayısı pik yaptıktan, hatta düşüşe başladıktan sonra, yoğun bakım doluluk oranı arttı. Umarım bizde de öyle olmaz.”

KARANTİNANIN KISALTILMASI, OMİCRON ÖZELİNDE BİR SÜRE DEĞİŞİKLİĞİDİR
Karantina süresinin kısaltılması, temaslıların karantinaya alınmaması gibi kararları da değerlendiren Prof. Dr. Alper Şener, bu düzenlemelerin vakalara nasıl yansıyacağı konusunu da irdeledi. Prof. Dr. Şener, bu açıklamalarda bulundu:

“Karantina süresinin kısaltılması, omicron özelinde bir süre değişikliğidir. Yani yarın başka bir varyant çıkar ve daha uzun süre bulaşı devam ettiği tespit edilirse, bu süre yine değişebilir. Yapılan bu düzenlemenin, vaka sayılarına yansıması, olacak bir şey değil. Virüs daha bulaşıcı, ama bu süre daha kısa sürüyor. Karantinanın mantığı, virüs çıktığı sürece kişinin bulaş zincirinden uzak tutulmasıdır. Bu süre, her varyant için farklıdır. Bunu bir tutarsızlık olarak yorumlamak yanlış olur. Bu tip güncellemeler, tam tersine, salgının yönetiminde başarının anahtarıdır. İkinci konuya gelince. Temaslılar aşılıysa, karantinaya alınmama durumu da yine varyanta özel bir durumdur. Evet, omicron çok hızlı yayılıyor ama toplumda da o kadar fazla aşılı var ki, aşılı ve aşısızların aynı riski içermediği bir gerçek var. Bir bakıma, virüs ve hastalık dinamiğinin değişmesi için yapılmış uygulamalar bunlar…”

ÜÇ AY SONRAKİ HASAR TESPİTİNDE BÜYÜK HÜSRAN YAŞAYABİLİRİZ
Omicron varyantının hızla artması ve vaka sayılarına yansımasının, sürü bağışıklığına etkileri üzerine de görüşlerini aldığımız Prof. Dr. Alper Şener, şu açıklamalarda bulundu:

“Omicron varyantı, sürü bağışıklığını tetikleyecek, ama gözden kaçan bir şey var. Post Covid (korona sonrası ) hasta sayısı ve hasar da artacak. Belki başta bizi çok etkilemedi, sağlık sistemi tıkanmadı, hafif seyretti, diyeceğiz ama üç ay sonra asıl hasar tespitinde daha büyük hüsran yaşayabiliriz. Buradan en az hasarla çıkmanın yolu, hastalanmamaktır. Bu durumu, bir araç örneği üzerinden anlatalım.  Kaza yapmış araçla, yapmamış aracın hasarsızlık indirimi nasıl bir değil ise, hastalık da böyle. Oluşacak bireysel ve toplumsal hasarı öngörmek için çok erken, kayıpları önlemek için de maske, mesafe, hijyen ve aşı şart.”