GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
30 Eylül 2024 Pazartesi 09:51

Port Alaçatı’da yeni vergi raporları... Toplam kayıp 83 milyon TL!

Değerinin altında konut satma, 20 milyon Euro’luk kayıp para ve vergi kaçırma iddiaları ile mahkemelik olan Port Alaçatı projesini hayata geçiren Alaçatı Turizm Şirketi için düzenlenmiş yeni vergi raporları ortaya çıktı. 2017 ve 2021 yılları arasında oluşan toplam matrah farkları 83 milyon 269 bin 530 TL olurken tespit edilen vergi açığı ise 5 milyon 138 bin 783 TL çıktı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çeşme Alaçatı’daki sulak alanda hayata geçirilen ve kamuoyunda tartışmalara neden olan Port Alaçatı evlerini inşa eden Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi mahkemelik olmuştu.

Şirketin ortakları ve yöneticileri arasında yer alan Mehmet Aykut Mutlu ve Kenan Suiçmez hakkında şirket yönetiminde usulsüzlükler yaptığı iddiasıyla İzmir Asliye Ticaret Mahkemeleri’nde dava açıldı.

İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Port Alaçatı projesindeki konutların, aralarında şirket ortağı Kenan Suiçmez de olmak üzerine bazı kişilere değerinin çok altında satıldığı, konutların resmi satışları ile gerçek satışları arasında 20 milyon Euroluk bir fark olduğu, vergi kaçırma iddiaları gündeme gelmişti.

Devam eden dava mahkeme tarafından talep edilen Hazine ve Maliye Bakanlığı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı İzmir Sektörel Denetim Daire Başkanlığı müfettişinin hazırladığı yeni raporları ortaya çıktı.

METREKARE FARKI YÜZDE 800
20 Kasım 2023 tarihli raporda Alaçatı Turizm şirketi ile ilgili dikkat çekici bulgular yer aldı. Rapora göre metrekare bazında satışların bin 59 Euro ile 8 bin 190 Euro arasında değiştiği kaydedildi. Yine raporda bir bina 2,3 milyon euroya satılırken aynı özellikle ve yan yana olan konutlar ise 1,2 milyon euroya ve 355 bin euroya satılmış. Raporda 52 milyon 509 bin TL’lik matrah farkı ve 2,3 milyonluk vergi açığı olduğu görülmüştü.

3 YENİ RAPOR
2019 yılında 9 milyon 887 bin 210 TL’lik matrah farkı ve 321 bin 879 TL vergi açığı, 2020’de 12 milyon 644 TL ve 1 milyon 625 bin 810 TL vergi açığı, 2021’de 8 milyon 872 bin 676 TL ve 839 bin 117 TL vergi açığı ortaya çıktı.

2017 ve 2021 yılları arasında oluşan toplam matrah farkları 83 milyon 269 bin 530 TL olurken tespit edilen vergi açığı ise 5 milyon 138 bin 783 TL çıktı.

ÇEŞME BELEDİYESİ DE ORTAK
Alaçatı Turizm Yatırım ve İşletme Anonim Şirketi’nin ortakları arasında Alataş Alaçatı İmar İnşaat, Mg Strateji Planlama A.Ş., Mitra Turizm İnşaat Ticaret ve Sanayi Anonim Şirketi’nin yanı sıra, Mehmet Aykut Mutlu, Ali Mutlu, Kenan Suiçmez, Ali Suiçmez, Fatma Feyhan Levine, Mehmet Türkmen ve Fahri Yıldız isimli iş insanları da var. Çeşme Belediyesi’de ortaklar arasından Alataş Alaçatı İmar Şirketi’nin de ortakları arasında yer alıyor.

İzmir 4. Asliye Ticaret Mahkemesi’nde görülen Son duruşmada şirketin eski ortaklarından Fahri Yıldız tanık olarak dinlendi. Yıldız, şirketin bilançosunun tarafına verilmediğini ve kayıp 20 milyon Euro’nun şirketin büyük ortakları Mehmet Aykut Mutlu, Kenan Suiçmez ve Mehmet Türkmen arasında paylaştırıldığını düşündüğünü ifade etmişti.

Tanık Yıldız ifadelerinde “ Şirketin yaptığı Filika evlerinde resmiyette gözüken rakamlarla gerçek satış rakamları arasında çok büyük bir fark olduğunu yani 20.000.000 Euro'luk bir fark olduğunu, bunun açıklamasının ne olduğunu sordum. Kendisi bana o kadar olmadığını, 4.000.000 Euro kadarını kendi adlarına şirkete koyduklarını söyledi. Ben de kalan kısmını kendi ceplerine koyduklarını sordum. Zira ben bu paranın 3 kişi arasında Mehmet Aykut Mutlu, Kenan Suiçmez ve Mehmet Türkmen arasında paylaştırıldığını düşünüyorum. Benim kalan kısmını kendi ceplerine koydukları yönündeki beyanıma karşı Mehmet Aykut Mutlu herhangi bir inkar yoluna gitmedi ve "doğrudur" dedi. Bunun üzerine azınlıkta olanların payının ne olduğunu sordum. Kendisi "karıştırma o konuyu, Kenan'la konuş Kenan sana yarısını versin" dedi. Ben de niçin yarısının verileceğini sorduğumda "yoksa onun vergisini verecektin" şeklinde cevap verdi. Sözüne ettiğim olaylar benim bizzat tanık olduğum olaylardır.” demişti.