GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
27 Eylül 2016 Salı 12:57

Polonya'da İzmir günü: Kocaoğlu ve Yorgancılar Avrupa'ya ne mesaj verdi?

İzmir heyetinin Polonya çıkarmasında iş forumunda işbirliği protokolü imzalandı. Toplantıdan Polonyalı yatırımcılara seslenen Başkan Kocaoğlu, AB üyeliğinde kararlılık mesajı verirken, EBSO Başkanı Yorgancılar ise 15 Temmuz sonrası Avrupa’nın tutumuna sitem etti.

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) koordinesinde Polonya’nın başkenti Varşova’da gerçekleştirilen organizasyonun ikinci gününde Türkiye -Polonya Yatırım ve İş Forumu gerçekleştirildi.

Toplantıya EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk, EİB Başkan Yardımcısı Nurettin Tarakçıoğlu, , Polonya Ticaret Odası Dış İlişkiler Direktörü Büyükelçisi Jerzy Drozdz, Polonya Ticaret Odası Başkanı Andrzej Arendarski katıldı.

Karşılıklı ticari iş birliği mesajlarının verildiği toplantıda katılımcılara ilk olarak İzmir’in tanıtım videosu izlettirildi.

Programda konuşmacı olarak kürsüye ilk olarak EBSO Meclis Başkanı Salih Esen çıktı. Salih Esen yatırımcılara EBSO’nun faaliyetleri ve İzmir hakkında bilgi verdi.

AVRUPA’YA 15 TEMMUZ SİTEMİ 
Esen’in ardından konuşan EBSO Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 15 Temmuz darbe girişimini gündemine aldı.

15 Temmuz sonrası Avrupa’nın Türkiye tutumuna sitem eden Yorgancılar, “Türkiye olağanüstü bir dönemden geçmektedir. 15 Temmuz darbe gecesinde; sadece kendi tarihimize değil, dünya tarihine geçecek bir demokrasi mücadelesi verdik.  Türk halkının demokrasi ve batı değerlerine bağlılığının en güçlü şekilde ifade edildiğini gördük. Açıkçası biz Batıdan, Avrupa ülkelerinden daha erken ve daha güçlü destek beklerdik. Türkiye, bugün hiçbir ülkenin kolay kolay aşamayacağı sorunları çok kısa bir sürede aşabildiyse, siyasi iradenin gücü, ekonomik altyapısının sağlamlığı ve milletimizin vatan aşkı bunda ana etken olmuştur” diye konuştu.

YANLIŞ ALGILAR OLUŞTURULMUŞTUR
Yorgancılar, “Küresel ekonominin ve siyasi istikrarın sağlanması için, işbirliklerimizi güçlendirmek zorundayız. Dünyanın 18., Avrupa’nın 6. büyük ekonomisi haline gelen Türkiye için darbe girişimi sonrasında yanlış algılar oluşturulmuştur. Oysa ki, hükümetimizin aldığı ekonomik tedbirler sonucunda da tüm dünya gördü ki, Türkiye ekonomisi dinamikliğini korumaktadır. Polonya Hükümetinin bugüne kadar olumlu yaklaşımları ile son 10 yılda iki ülke arasındaki ticaret hacmi 14 katına çıkmıştır” dedi.

YAŞADIKLARIMIZI BAŞKA ÜLKELER YAŞASAYDI…
EBSO Başkanı konuşmasının ikinci bölümünde Türkiye’nin AB üyeliği ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı sürecinde Polonya’nın Türkiye desteği için teşekkür ederek, “Özellikle, dostlarımızın desteğine ve sesinin gür çıkmasına daha çok ihtiyacımız olduğu günlerden geçmekteyiz. Çünkü, Dünyada yanlış bir Türkiye algısı yaratılmaktadır. Son 1 yılda 2 seçim, terör eylemleri ve darbe sürecinde yaşadıklarımızı bazı ülkeler yaşasaydı, ekonomide nasıl bir çöküntüye girebileceklerini sizler de tahmin edebilirsiniz” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE ANTİDEMOKRATİK GÖSTERİLİYOR
Yorgancılar, “Türkiye, dinamik ekonomisi ile eskisinden daha güçlü, normal hayat akışına devam etmektedir. Düşününüz ki bir ülke Cuma gece yarısı darbe girişimine maruz kalacak ve Pazartesi piyasaları açılacak? Dünyada kaç ülkenin ekonomisi bununla başa çıkabilir acaba? Ve her şeyden önemlisi piyasalar istikrarını devam ettirecek. Türkiye, çok iyi organize oldu. Siyasetçileriyle, finans kesimleriyle, milletiyle el ele verdi. Bilmeyenlerin de, bizi anlamamalarının nedeni bu kadar hızlı ayağa kalkmış olmamızdır. Sınır ötesinden bakınca, terör ve darbeye maruz kalan bir ülkenin, normal hayata dönüşü ve finans akışı çok inandırıcı gelmiyor sanırım. Demokrasi mücadelesini başarıyla vermiş bir ülke antidemokratik gösteriliyor. AB normlarında ticari hukuk altyapısına sahip olmayan bir ülkeye çok ciddi yabancı yatırımlar gelir mi? Darbe sonrasında dahi dünyanın en büyük rüzgar türbini kanat üreticisi olan Danimarkalı firma İzmir’i seçmiştir. AB, Türkiye gibi dinamik bir ekonomi ile yeniden geçmiş itibarlı günlerine ulaşacağını bilmelidir” diye konuştu

NEREDE RIZA ORADA GÜÇ
Yorgancılar sözlerine iki ülke arasındaki iş potansiyeli hakkında konuşarak devam etti. Yorgancılar, ”Türkiye ve Polonya ise stratejik iki ortak ülke ve bizler bunu çok iyi değerlendirmeliyiz. Üreten iki ülke olarak güçlerimizi birleştirebiliriz. Polonya ve Türkiye küresel ekonominin son yıllardaki gözdesi olmuştur, olmaya da devam edecektir. İlişkilerimizin daha da artması için, karşılıklı uçuşların artırılması da önemlidir.  Bakın biz İzmir’den uçuş olmadığı için özel uçak tutarak geldik. O yüzden lobi faaliyetlerimizi karşılıklı yapmamız gerekiyor. Vize olayı ise maalesef Türkiye-AB ortaklık ilişkisine aykırıdır. O nedenledir ki, sizin ifadenizle; nerede rıza orada güç diyoruz ve gelin birlikte ülkelerimizin geleceği için rıza gösterelim” ifadelerini kullandı.



BİLİŞİM SEKTÖRÜNDE TÜRKİYE POTANSİYELİ
Türkiye ile ilişkileri farklı sektörlerde de geliştirmek istediklerini ifade eden Polonya Ticaret Odası Başkanı Andrzej Arendarski, “Türk Hükümeti Polonya hükümetini öncelikli iş ortağı olarak öngörülmektedir. Aynı şekilde Polonya da Türkiye’yi stratejik ülke ilan etmiştir. Bizim de TOBB ile önemli ilişkilerimiz gerçekleşti.  Kalkınma bakanlığımız aracılığı ile yeni stratejiler belirlenmektedir. Yeni bilgi teknolojileri ve bilişim sektörü gibi alanlarda yeni planlamalar yapılmaktadır. Bu alanlarda Türkiye bizim için önemli bir yer olacaktır” dedi.



RAKAMLAR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Toplantıda konuşan Ekonomi Bakanlığı Başdanışmanı Adnan Yıldırım da sözlerine 15 Temmuz darbe girişiminde yaşananları aktararak başladı.  Türkiye ekonomisinin büyümeye devam ettiğini söyleyen Yıldırım, ”Son verilere göre Türkiye ekonomisi büyümeye devam etmektedir. Sabırlı bir şekilde beklenilen hedeflere doğru ilerlemektedir.  Ege Bölgesi, İzmir başta olmak üzere Türkiye gelişimine katkı koymaktadır. Polonya ile olan ticaret rakamlarımızın gerçeği yansıtmadığını düşünüyorum.  Her iki hükümetin de yoğun çalışmaları sayesinde bu ikili ticaret rakamlarını önümüzdeki yıllarda daha yukarıya çekmeye çalışacağız.  Türkiye 3 kıtanın birleştiği bir noktadadır. 2 buçuk saatlik bir ulaşım imkanındadır. Türkiye’de birçok yatırım imkanları göreceksiniz. 24 ülke ile serbest ticaret anlaşmalarımız bulunmaktadır” şeklinde konuştu. 

TÜRKİYE’DEKİ AVRUPA: İZMİR
Toplantıda son olarak kürsüye gelen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu geldi. Başkan Kocaoğlu,  İzmir’in tarihi, kültürel geçmişi ve ekonomik potansiyeli hakkında bilgi vererek, ‘İzmir'i ‘Türkiye'deki Batı’ veya ‘Türkiye'deki Avrupa’ olarak tanımlamak yanlış olmayacaktır” sözleriyle konuşmasına başladı.

Kocaoğlu, “Hangi yatırım yapılırsa yapılsın, karşılığının fazlasıyla alınabileceği bir kenttir İzmir…  İnovatif yatırımcılara sahip sanayi sektörü, nitelikli insan gücü, çok zengin tarımsal ürün deseni,  turizmdeki çeşitliliği ve kaliteli tedavi-sağlık tesisleri ile benzersiz yerel dinamiklere sahiptir” şeklinde konuştu.

POLONYA İLK GÖZ AĞRIMIZDIR 
Polonya ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin tarihi hakkında konuşan Kocaoğlu,” Bugün, biz Türkler için çok özel bir ülkedeyiz. Türkçe’de sıkça kullandığımız bir deyim var : İlk göz ağrısı diye..  İlk sevilen anlamında kullanırız. Evet, Polonya bizim ilk göz ağrımızdır. 1923 yılında, henüz Lozan Anlaşması bile imzalanmadan, genç Türkiye Cumhuriyeti ile ikili ticaret anlaşması imzalayan ilk ülke olduğu için Polonya ilk göz ağrımızdır. 1414 yılına, yani tam 602 yıl öncesine dayanan bir diplomatik ilişkimiz olduğu için Polonya ilk göz ağrımızdır. Ve bu deyimi fazlasıyla hak etmektedir. İki ülke arasındaki bu tarihi dostluğun giderek güçlenmesi, giderek pekiştirilmesi ortak dileğimizdir” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE SABIRLA İNATLA AB’Yİ BEKLİYOR
Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini gündemine alan Başkan Kocaoğlu, ” Türkiye, Polonya’nın NATO üyeliğine ciddi anlamda katkı koyarken; Polonya, her ne kadar tünelin ucunu henüz göremesek de, Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğini içtenlikle desteklemektedir. 56 yılı aşkın bir süredir Avrupa Birliği kapısında bekletilen Türkiye; sabırla, inatla ve kararlılıkla  tam üyeliğe alınacağı günü bekliyor. Çünkü Türkiye, Avrupa Birliği’nin kıyısında değil, bizzat içinde olmalıdır. Atatürk’ün gösterdiği yolda ilerleyen, ilerlemek zorunda olan Türkiye Cumhuriyeti’nin Avrupa’ya sırtını dönmesi asla düşünülemez” diye konuştu.

YATIRIMCILARA DESTEK SÖZÜ
Polonyalı yatırımcılara İzmir’de yapacakları yatırımlarda destek sözü veren Kocaoğlu, “İzmir, sunduğu yaşam kalitesi ve yaşayanların sahip olduğu kentlilik bilinci açısından, Türkiye’de Avrupa Birliği standartlarına en çok yaklaşan kentimizdir. İzmir'i bu konuda avantajlı hale getiren en önemli faktörlerin başında, hiç kuşkusuz, Büyükşehir Belediyesi’nin yatırımları ile çağdaş ve demokratik yönetim anlayışı geliyor. Kentimizde yapmayı düşündüğünüz her türlü yatırım için, İzmir’in yerel yönetimi olarak, elimizden gelen her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu özellikle bilmenizi isterim. Bugün burada olmamın birinci nedeni, bu iradeyi bizzat ortaya koyabilmektir” şeklinde konuştu

Konuşmaların ardından EBSO–Polonya Ticaret Odası İşbirliği Protokolü İmzalandı. Protokolle birlikte iki ülke arasında karşılıklı ticaret ve sanayi yatırımlarının arttırılması hedefleniyor.