GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
17 Ekim 2023 Salı 18:02

Planlar askıda... Kınık tarımın üssü olacak!

İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarılan planlarla birlikte Kınık’taki 122 hektarlık alan ‘tarım’ alanının statüsü ‘organize sanayi’ bölgesi olarak değiştirildi. Alanda tarıma dayalı bitkisel üretim gerçekleştirilecek.

EGEDESONSÖZ - İzmir Valiliği, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri, Bergama Ticaret Odası ve Kınık Belediyesi ortaklığında hayata geçirilmesi planlanan Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim (Tohum, Fide, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler) Organize Sanayi Bölgesi (TDİOSB) ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın  hazırladığı 100 binlik planlarda sonra alana ait 25 binlik planlar da İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından askıya çıkarıldı. Plan değişikliği ile birlikte . Merkez, Fatih, Osmaniye ve Yeni Mahallelerinde kalan 123 hektarlık alanın statüsü tarım alanlarından organize sanayi bölgesine dönüştürüldü.


Plan değişikliği kararında şu ifadeler yer aldı:

İzmir Kuzey Bölgesi, 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği Sahası; İzmir İli, Kınık İlçesi, Fatih, Yeni ve Osmaniye Mahalle sınırları içerisinde yer alan 50 adet parsel ve tescil harici alanlar ile beraber yaklaşık 123 hektar yüzölçümüne sahip alanı kapsamaktadır. Söz konusu alan, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarım Reformu Genel Müdürlüğü'nün 19.03.2021 tarih, 889669 sayılı yazısı ile, TDIOSB Yönetmeliği'nin 17. Maddesi hükümleri gereği yer seçimi kesinleşen ve 19.05.2021 tarihinde kuruluş protokolü Bakanlıkça onaylanarak 28 sicil numarası ile tüzel kişilik kazanmış İzmir Kınık Tarıma Dayalı İhtisas Bitkisel Üretim (Tohum, Fide, Tibbi ve Aromatik Bitkiler vb.) Organize Sanayi Bölgesi'ni oluşturmaktadır. Kuzey Ege Havzası'nın en önemli alt havzalarından biri olan Bakırçay Havzası'nda yer alan Kınık İlçesi tarım kimliği ile ön plana çıkmaktadır. Bu potansiyeli tarım ve sanayi sektörlerinin entegrasyonu ile değerlendirmek üzere; yer seçimi kesinleşmiş söz konusu alanda, üst ölçek plan kararlarına uygun olarak, İzmir Kuzey Bölgesi, 1/25.000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği hazırlanarak yaklaşık 123 hektar büyüklüğündeki alan "Tarım Alanları" kullanımından "Organize Sanayi Bölgesi (Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi)" kullanımına dönüştürülmüştür.

YATIRIM ORTAMI SAĞLANACAK
İzmir Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı, Kınık Belediyesi, İzmir Ticaret Odası, Ege Bölgesi Sanayi Odası, İzmir Ticaret Borsası, Ege İhracatçı Birlikleri ve Bergama Ticaret Odası’nın kurucu ortaklığı ile tohum, fide, tıbbi ve aromatik bitki üretiminde bir kümelenme bölgesi oluşturularak bu alanda faaliyet gösteren firmalara ve yetiştiricilere yatırım ortamı sağlanmış olacak. Bununla birlikte, sertifikalı tohum üreticilerinin desteğiyle tohum bankası geliştirilerek iç piyasa ve ihracata katkı sağlanacak. Ayrıca alan içinde planlanacak sanayi parselleri ile drog, uçucu yağ ve ihtisas konusuna uygun diğer sanayi tesislerinin kurulması amaçlanıyor  Projede üretimin yanı sıra ayrıca, tohum ve fide üretimi ile tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesine yönelik işletmeler ile üretilen ürünlerin işleneceği  54 adet sera parseli ve 50 adet sanayi tesisinin yer alması planlanıyor.