GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
4 Nisan 2024 Perşembe 12:23

Plan tamam... İzmir'e Sabancı kulesi yolda!

Sabancı Holding’e ait Bayraklı Salhane’deki parsellerin imar planları askıya çıkarıldı. Plan değişikliği ile birlikte gökdelen inşasının önü açılmış oldu. İmar planlarının askıya çıkarıldığı alanda daha öncesinde Türkiye'nin ilk makarna fabrikası Piyale vardı.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi, Bayraklı’nın Salhane Mahallesi sınırlarında kalan 69 bin 830 metrekare büyüklüğündeki 9 parsele ait yeni imar planlarını askıya çıkardı.

Askıya çıkarılan plan değişikliğine göre hali hazırdaki 1/5000 bin ölçekli nazım imar planında merkezi iş alanı ve park alanında kalan parsellerde düzenlemeye gidildi.

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

İzmir İli, Bayraklı İlçesi, Salhane Mahallesi, 8722 ada, 3 ve 4 parsellere ilişkin hazırlanan 1/5.000 ölçekli nazım imar planı değişikliği; plan değişikliği sahasının yakın çevresinde "1/5.000 ölçekli İzmir Yeni Kent Merkezi Nazım İmar Planı" plan kararları doğrultusunda şekillenen yapılaşma eğilimleri, sahanın fiziksel özellikleri ve alana yönelik toplanan veriler ışığında; "Merkezi İş Alanı" ve "Park ve Yeşil Alan" kullanım kararlarına haiz adalarda yapılacak değişiklik ile uygulamanın önünü açmak amacı ile hazırlanmıştır. Plan değişikliği ile 8722 ada, 3 ve 4 parsellerin sahip olduğu imar hakları hesaplanırken söz konusu parseller ile birlikte 8720, 8721, 34151, 34152, 34153, 34154, 34158, 34159, 34160 adalar içerisinde yer alan parselleri kapsayan düzenleme sahası baz alınmıştır. Düzenleme sahasında yer alan bu parsellerin kök tapu yüzölçümlerine erişilerek meri uygulama imar planına göre zaiyat oranı hesaplanmıştır. Yapılan hesap neticesinde yürürlükteki imar planında söz konusu düzenleme sahasının zaiyat oranı yaklaşık %35 olarak tespit edilmiştir. Yürütülen planlama çalışması ile 8722 ada, 3 ve 4 parsellerin zaiyat oranı 3194 sayılı İmar Kanunu'na göre güncel yasal seviye olan %45 düzeyine çekilmiş olup, düzenleme sahası içerisinde yer alan iki parselin paylarına düşen emsal alanlarının korunması öngörülmüştür.



SABANCI DEVRALMIŞTI
Parseller ise Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma Anonim Şirketi’ne ait. Ancak Sabancı Holding geçtiğimiz yıl, Exsa Export Sanayi Mamulleri Satış ve Araştırma Şirketi’nin tüm aktif ve pasifleri ile birlikte devralmıştı.

BEDELİ 2 MİLYAR
Exsa Export Şirketi’nin sadece 38 bin 780 metrekare büyüklüğündeki 8722 ada 4 parsel için 30 Haziran 2023 tarihinde yaptırdığı gayrimenkul değerleme raporuna göre 2 milyarlık bir bedel biçilmişti.



BİNLİK PLANA VETO
Öte yandan söz konusu alana ilişkin hazırlanan binlik imar planı değişikliği ise mevzuata ve mahkeme kararlarına aykırı bulunarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisi tarafından kabul edilmemişti.

PİYALE FABRİKASI VARDI
Söz konusu parselde ise İzmir'in simge sanayi kuruluşlarından Piyale Fabrikası vardı. Türkiye’nin ilk makarna fabrikası, 1922 yılında Hasan Tahsin Piyale tarafından kurulmuştu.  2001'de yaşanan ekonomik krizde büyük darbe aldı. ‘Türkiye'yi makarna ile tanıştıran marka’ olarak bilinen Piyale Makarna Fabrikası, 2002'de Sabancı Holding sermayesiyle kurulan GıdaSA Grubu tarafından satın alınmıştı. Fabrika, 2007 yılında kapatıldı, üretim Sabancı'nın, Sakarya'daki tesislere taşınmıştı.