GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Enerji
26 Ağustos 2024 Pazartesi 09:15

Petekkaya’nın GES projesi halkın kantarında!

Sanatçı Erkan Petekkaya’nın sahibi olduğu şirketin İzmir’in Karaburun’un Küçükbahçe Mahallesi sınırları içerisinde 250 dönümlük mera alanında açmak istediği güneş enerji santrali 3 Eylül’de halkın kantarına çıkacak. Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen ise projeden razı olmadıklarını dile getirdi.

EGEDESONSÖZ - İzmir’in Karaburun ilçesinde tartışmalara neden olan RES ve GES projelerine bir yenisi daha eklendi. Yüksek kesimlerde bulunan köy yerleşim alanlarının mera ve ormanlık alan sınırlarında verilen izinler sık sık çevre ve doğa dernekleri tarafından protesto ediliyordu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yakın zamanda ÇED süreci başlattığı projelerden biri de Nano Yenilenebilir Enerji Yatırımları Anonim Şirketi’nin GES projesi.

Sanatçı Erkan Petekkaya’ya ai şirket Karaburun’un Küçükbahçe ilçesi sınırlarında  Karaburun DGES (24 MWm /16 MWe- 24,46 ha) ve Elektrik Depolama Tesisi (16MWe/16MWh) projesini hayata geçirmek istiyor.

250 dönümlük arazi üzerinde kurulması planlanan GES projesinin halkın bilgilendirilmesi ve sürece katılımı toplantısı ise 3 Eylül 2024 tarihinde gerçekleşecek. Toplantı, Küçükbahçe Kahvesi önünde yapılacak.

İTİRAZLAR GELMİŞTİ
Karaburun Yerel Fok Komitesi tarafından Proje ÇED raporuna ilişkin Yarımadada çalışmalar yürüten farklı disiplinlerden uzmanların görüşleri alınarak hazırlanan değerlendirme ve itiraz raporu Bakanlığa verilirken ayrıca Küçükbahçe Muhtarlığı tarafından projeye itirazlar imza toplanarak ilgili birimlere gönderilmişti.



MUHTAR: PROJEDEN RAZI DEĞİLİZ
Toplantı öncesinde açıklama yapan Küçükbahçe Mahalle Muhtarı Gizem Tezel Dağdelen is projeye karşı neden itiraz ettiklerini açıkladı. RES ve GES projelerinin bölgelerinde hayvancılık ve tarım faaliyetlerini bitirme noktasına getireceğini ifade eden Muhtar Dağdelen  “Bölgede yeni öneri ve ÇED aşamasında olan GES ve RES projeleri Küçükbahçe Mahallesi ekolojisi üzerinde telafisi mümkün olmayan sonuçlara yol açacaktır. Küçükbahçe Mahallemizin değerli habitatı, meraları, zeytin ve naranciye ağaçları kısaca tarım alanları ve su kaynakları etrafımızı devasa aynalar gibi çevreleyen GES ve RES projeleri ile tehdit altındadır. Küçükbahçe sınırları içinde ÇED aşamasında olan GES ve RES projelerinin sonlandırılmasını ve Karaburun-Ildırı Körfezi Öncelikli Çevre Koruma Bölgesi ilan kararlarının gereklerinin yerine getirilmesini talep ediyoruz.  Küçükbahçeliler olarak DGES projesine razı değiliz.  Bu kararımızı topladığımız imzalarla  ilgili birimlere ilettik. Sesimizin duyulmasını ve DGES projesinin iptal edilmesini istiyoruz” dedi.



8 AYRI ÇED SÜRECİ SÜRÜYOR
Karaburun Yerel Fok Komitesi ve Karaburun Sivil İnisiyatif tarafından DGES projesine ilişkin yapılan açıklamada ise şu ifadeler yer aldı:

“..15.03.2019’da Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi  ilanı sonrası geçen 5 yıl içinde 18 yatırım projesi’nin ÇED süreci başlamıştır.  Yarımadada Küçükbahçe Sınırları içinde kurulan  Sevtur Turizm ve Ticaret A.Ş’nin Karaburun GES projesi dışında 8 GES projesinin ÇED süreci ise devam ediyor.

Küçükbahçe sınırları içinde kurulması planlanan ve 03.09.2024 tarihinde halkın görüşüne sunulacak DGES Projesi ; Natura 2000 statüsünde Karaburun – Ildırı Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) içindeyken, proje alanına en yakını 100 ve 110 mt olmak üzere, 1 ve 1.6 km uzaklıkta yerleşim yerleri varken, diğer yandan proje alanı ve çevresi tahsisli mera ve tarım alanıyken, bölgede varlığını devam ettirdiği bilinen uluslararası anlaşmalarca (BERN, CITIES, IUCN gibi) korunan türler, flora ve fauna varlığı mevcut iken ÇED Raporu’nda hangi bilgiler halkın görüşlerine sunulacaktır?

Ekonomik ömrünün 50 yıl olduğu belirtilen proje ÇED raporunda; Avrupa Birliği ve UICN çalışmalarına göre sadece Natura 2000 koruma alanlarında değil, habitat direktifine dahil türlerin yaşadığı bölgelerde rüzgar ve güneş enerji santrallerinin de dahil olduğu enerji yatırımlarından kaçınılması şartına uyulmazken, güneş enerji santrallerinin ışık yansıması ve termal değişime sebep olması nedeni ile habitat ve özellikle göç eden kuşlar üzerinde oluşturduğu olumsuz etkileri bilinmesine rağmen, ısrarla yarımadada yerelde yapılan itirazlar görmezden gelinerek projenin kabulü yönünde adımlar atılmaya devam edilmektedir.

Karaburun – Ildır Körfezi Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne ilişkin karasal ve denizel biyoçeşitlilik araştırmaları yeni tamamlanmış ve bölgenin yönetim planı henüz hazırlanmamıştır. Ayrıca, koruma alanına ilişkin iptal edilen 1/25.000 ölçekli nazım imar planı bulunmaktadır. Bu sebeple Karaburun İlçesi’nde proje ve plan yapılamayacağına ilişkin Tabiat Varlıkları Koruma Genel Müdürlüğü’nce verilen görüşler de mevcut iken Koruma bölgesinde binlerce yılda oluşan bitki örtüsü ve habitat alanlarının tahribatına izin verilmemeli, DGES projesi geri çekilmelidir.