GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
13 Şubat 2016 Cumartesi 11:52

Pembe taksi tartışması’na İzmir bakışı: Başkanlar ne dedi?

Sivas’ta hayata geçen uygulama ülke gündemine otururken, Susam ve Anık’tan çarpıcı mesajlar geldi.

Onur DENİZ / EGEDESONSÖZ - Sivas'ta 9 yıldır taksicilik yapan 27 yaşındaki Gökhan Şimşek tarafından dün başlatılan pembe taksi uygulaması, vatandaşların ilgisini çekerken, bazı kişilerin ise tepkisini topladı.

Proje özellikle sosyal medyada 'cinsiyet ayrımcılığı' şeklinde yorumlanırken, birçok kesimden de bu yönde açıklamalar geldi.

Pembe taksi uygulamasına sektör de tepki gösterdi ve taksici esnafının zan altında bırakıldığı savunuldu.

Girişimci Şimşek savunmayı “Bununla ilgili uygulamalar Avrupa ülkelerinde de var. Pembe taksi uygulaması ilk kez 2006 yılında Londra'da ve Paris'te uygulanmaya başlamış. Avrupa'da uygulandığı zaman çağdaşlık adı altında toplanıyor ama şimdi nedense bazı arkadaşlarımız ayrımcılık, yobazlık gibi değerlendirmelerde bulunmuşlar. Bizim buradaki amacımız ayrımcılık yapmak değildir. Amacımız hizmet” sözleriyle yaparken uygulamaya İzmir’den ilk karşı ses CHP Eski İzmir Milletvekili ve İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Onursal Başkanı Mehmet Ali Susam’dan geldi.



BU AYRIMCILIK ÇAĞ DIŞIDIR!
Twitter adresinden bir açıklama yapan Mehmet Ali Susam, ‘pembe taksi’yi sert sözlerle eleştirirken ülkede binlerce taksici esnafının itham altında kaldığını söyledi ve odaları tepki vermeye çağırdı.

Susam, “Pembe taksiye ilk tepki şoförler odasından gelmeli. Ülkedeki binlerce taksici esnafı itham altında kalmıyor mu? Bu ayrımcılık çağ dışıdır… Değiştirilmesi gereken taksi renkleri değil, düşünceler ve kadınına bakış açısıdır. Biz erkek ve kadın toplumun eşit bireyleriyiz” ifadelerini kullandı.



ODA DA TEPKİLİ!
Uygulamanın ülkede gündem olmasının ardından Egedesonsöz’e konuşan İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı Celil Anık da ‘pembe takisi’ye karşı açıklamalarda bulundu.

Avrupa ve Orta Doğu’da uygulamanın benzerlerini gördüğünü ifade eden Anık, “Bizim ülkemizin kültür yapısı belli… Taksici esnafının aracına binen herkes bizim anamız, bizim bacımız… Her meslekte münferit olaylar olabilir tabiî ki ama taksilerde hiçbir güvenlik sorunu yok. Ben Türkiye’nin her yerindeki meslektaşlarıma güveniyorum, herkes de güvenerek binebilir. Bunun pembesi, kırmızısı, sarısı olmaz!” dedi.

Kadın şoför hareketi!
Anık konuya ayrı bir parantez açarak İzmir’de hayata geçirme uğraşını verdiği bir projeden de söz etti. İzmir Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Başkanı kentte kadın sürücülerin sayısının artmasını için teşvikte bulunduğunu, odanın geçtiğimiz yıl bir kampanya başlattığını ve projenin detaylarını önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşacağını açıkladı.