GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
8 Ocak 2019 Salı 06:41

Pankartlar indi, hasret bitti: İZBAN'da seferler başladı!

İZBAN grevinin Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelenmesinin ardından sendika üyeleri, İZBAN'ın Alsancak İstasyonu'na asılan grev pankartlarını söktü, çalışanlar göreve çağrıldı, tren seferleri başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre, İZBAN'a bağlı iş yerlerinde Türkiye Demiryolu İşçileri Sendikası tarafından uygulanmakta olan grevin "şehir içi toplu taşıma hizmetlerini bozucu nitelikte görüldüğünden" 60 gün süreyle ertelenmesine karar verildi. 

Söz konusu karar 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu'nun 63'üncü maddesi gereğince alındı.

ZEYBEKCİ'DEN YÜREKLERE SU SERPEN AÇIKLAMA: İZBAN'DA ARTIK GREV OLMAYACAK!

- AK PARTİLİ DAĞ'DAN KOCAOĞLU VE CHP'YE İZBAN SALVOSU!

SENDİKA: KARAR BİZİ ÜZMÜŞTÜR
Ervüz, sendika binasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün 30'uncu gününe giren grevde Cumhurbaşkanlığının verdiği grev erteleme kararını gece öğrendiklerini söyledi.

Kararın, grevlerin istendiği zaman ertelenebildiğini gösterdiğini ifade eden Ervüz, şunları belirtti:

"Bu karar grevin siyasal olmadığının bir ifadesi. Bize, 'Bu grev ideolojik bir grevdir, bu grev CHP'nin İzmir'de kaybetmesine yönelik çabaların sonucudur.' diyenler vardı. Grevin ertelenmesi bunlara bir cevaptır. Mademki bu kadar süredir ertelemeyi düşünüyorlardı neden bu işçileri ekmeksiz bıraktılar, sigortalarının yatmasını engellediler. Baştan bu kararı alıp uygulamaya koysalardı daha iyiydi."

Ervüz, AK Parti İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Nihat Zeybekci'nin dün akşam sosyal medyadan greve ilişkin yaptığı paylaşımın kendilerini ümitlendirdiğini, sundukları teklifle işverenin verdiği arasındaki 5 - 6 puanın kapatılmasına yardımcı olacağını düşündüklerini belirtti.  

Kararın uygulanacağını anlatan Ervüz, "Karar, bizi üzmüştür. Trenlerin başlaması, işverenin işçi arkadaşlarımızı işlerine davet etmesine bağlı. İşçi arkadaşlarımız ne zaman işe davet edilirse trenler o zaman çalışmaya başlayacak. Bizim kanuna muhalefet eden bir anlayışımız yok. Büyük bir ihtimalle seferler yarın başlar." dedi. 

Ervüz, açıklama sonrası grevin sürdüğü İZBAN Alsancak İstasyonu'nda işçilerle bir araya geldi.

SEFERLER BAŞLADI
Konuşmaların ardından sendika üyeleri, İZBAN'ın Alsancak İstasyonu'nun girişinde bulunan grev pankartlarını söktü.

İZBAN AŞ ise seferlerin en kısa sürede yeniden başlaması için grevleri sona eren çalışanları telefonlarla arayıp iş yerlerine çağırdı.

Personelin işbaşı yapmasının ardından saat 11.14'de seferler başladı.

Bu arada grev kararının ertelendiğinin duyulmasının ardından istasyona vatandaşlar gelmeye başladı.

KARARI DUYAN YOLCULAR İSTASYONLARA GELDİ
İZBAN'da seferlerin başlaması üzerine, güvenlik görevlileri kapattıkları istasyonları yeniden yolcuların hizmetine açtı. İstasyonlara asılan pankartlar da söküldü. Yolculardan Şengül Bal, "İZBAN greve başladıktan sonra yarım saatte geldiğin yolu 1.5 saatte gelmeye başladım. Kış günü bence yapılacak şey değil. Komşularla birlikte toplanarak bir araca biniyorduk, öyle işe gidiyorduk. Grevin bitmesine sevindim. Umarım sefer sıklığı artarak trenler çalışmaya başlar" dedi. Ali Ersu isimli yolcu da "Grev yapan arkadaşlara da hak veriyorum ama biz de halk olarak mağdur olduk. Sabah işe gelip giderken ve akşam iş çıkışı çok zorluk yaşadık. Bu işten en çok mağdur olan biziz. İki tarafın orta yolu bulması önemli" diye konuştu. Serpil Sungur da, ev kadını olmasına rağmen grevin kendisini bile etkilediğini belirterek, "Grev herkesi etkiledi. Ben ev hanımı olmama rağmen beni bile etkiledi. Vapurlarda bir tek boş koltuk yoktu. Her saatte her taraf dolu. Bunun nedeni de grev" diye konuştu.

TÜRK-İŞ'TEN AÇIKLAMA: İDDİALAR ÇÜRÜDÜ
Türk-İş ve Demiryol-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İZBAN'a bağlı iş yerlerindeki grevin Cumhurbaşkanı kararıyla 60 gün süreyle ertelendiğini anımsatarak, şunları söyledi:

"Öncelikle bu karar, bazı çevrelerin, grevin siyasi ve ideolojik nedenlerle alındığı yönündeki iddialarını çürütmüştür. Sendika olarak siyasi bir taraf olmak için değil, işçilerimizin haklı taleplerini dile getirmek ve onlardan gelen talep doğrultusunda grev kararı aldık. 342 arkadaşımızın önüne 2 kez sandık koyduk, 2'sinde de yüzde 99,9 tekliflere 'hayır' sonucu çıktı. Grev kararı böyle alındı."

 Ne işçilerin ne de İzmir'deki vatandaşların üzülmesini istediklerini ifade eden Ergün Atalay, "Sendika olarak bugüne kadar İZBAN işçilerinin talebi doğrultusunda hareket ettik. Grevin siyasi bir tarafının olmadığı, grev erteleme kararıyla net bir şekilde ortaya çıkmıştır. Bu kararı doğru bulmuyoruz. Grevin 30 gün devam etmesinin ardından ertelenmesini de yadırgıyoruz." diye konuştu.

Atalay, alınan kararın ardından işçilerin bugün grev pankartlarını söktüğünü, İZBAN'ın işçileri iş yerine çağırmasıyla da seferlerin başladığını bildirdi. (DHA, AA)