GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
24 Kasım 2020 Salı 10:24

Pandemi günlerinde öğretmenlik… Eğitim-Sen’den ‘esnek mesai’ tepkisi!

Pandemi nedeniyle eğitimde yaşanan sorunları değerlendiren Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, "Arkadaşlarımız, EBA'da, uzaktan eğitim adı altında sabah 8'den akşam 20.30'lara  21.00'lara kadar  çalışıyorlar. Bir bakıma çalışma ve mesai kavramı yerle bir edildi. Bu noktada bir hak kaybı var" ifadelerini kullandı.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye ve dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgınından en fazla etkilenen alanların başında eğitim gelmişti. Türkiye'de korona salgınının görülmesinin ardından bazı tedbirler hayata geçirilirken, bunların başında ise okullardaki yüz yüze eğitime ara verilmesi olmuştu.

Eğitim ve öğretim için uzaktan eğitim modeli belirlenirken, özellikle bu alanda yaşanacak fırsat eşitsizlikleri ve EBA sisteminde yaşanan aksaklıklar tartışma yaratmıştı.

Yeni normal ile birlikte ise kısmi olarak yüz yüze eğitime geçilirken, yeniden artan vakalar sonrası geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı yeni tedbirler kapsamında yüz yüze eğitime yılsonuna kadar yeniden ara verildiğini açıklamıştı.

Eğitimde yaşanan gelişmeler ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam, uzaktan eğitim ile birlikte mesai sisteminin ortadan kalktığına vurgu yaptı.

GEREKLİ TEDBİRLER ALINAMADI
Pandemi döneminde okulların yüz yüze eğitime açılmasından kaynaklı olarak vaka sayılarında artış olduğunu belirten Eğitim-Sen İzmir 2'Nolu Şube Başkanı Veysel Beyazadam,"Pandemi sürecinde maalesef okullarda öğrencilerimizin aracılığı ile toplumda pandeminin üstesinden gelme adına gerekli tedbirler alınamadı. Sayıların bu seviyede olmasının nedeni olarak ayrıca işçilerin güvensiz ve korunaksız olarak çalışılmaya maruz bırakılmasından, ayrıca okulların görece olarak açılmasından dolayı artışların olduğunu düşünüyoruz" ifadelerini kullandı.

BAKANLIĞIN TUTUMLARI DA YANLIŞTIR
Bakanlığın tutumunu da eleştiren Beyazadam, birçok öğretmenin eksiklikler yüzünden hayatını kaybettiğini söyledi. Beyazadam, "Bizler defalarca söyledik . Okulların yüz yüze olması gerektiğini savunuyoruz ancak gerekli önlemlerin alınması koşulu ile… Açılmış olan okullar pandemi sürecinde rakamların yeniden yükselmesine  neden oldu diye düşünüyoruz. Burada da bakanlığın tutumları da yanlıştır. Öğretmenler bu pandemi sürecinde en çok etkilenen arkadaşlarımız arasında oldu.  Hayatını kaybedenler arasında maalesef yaşamını yitiren sağlık çalışanlarının ardından birçok eğitim emekçimiz de var. Okullarda uygun koşullarda yüz yüze eğitime dâhil edilmelerinden kaynaklı yaşamlarını yitirdiler" dedi.

MESAİ KAVRAMI YERLE BİR EDİLDİ
Uzaktan eğitim sistemi ile öğretmenlerin mesai sisteminin yerle bir edildiğini belirten Beyazadam, "Salgın döneminde çalışma koşulları maalesef ILO'nun belirlediği kriterlerde değil. Örneğin arkadaşlarımız şu anda EBA'da, uzaktan eğitim adı altında sabah 8'den akşam 8.30'lara  dokuzlara kadar  çalışıyorlar. Bir bakıma çalışma ve mesai kavramı yerle bir edildi. Bu noktada bir hak kaybı var.  Bizler profesyonel olarak eğitim ve öğretim sınıflarında çalışan insanlarız. Eğitim ve öğretim uzmanlık gerektiren bir alandır. Arkadaşlarımızın da doğal olarak bu uzmanlıklarının karşılığında elde etmiş oldukları bir gelir var. Bu gelir yaşamlarını devam ettirme konusunda yetersiz kalıyor. Bugün döviz ve kurlardaki artış eğitim camiasında çalışan arkadaşlarımızı da etkiledi. Bu noktada geçinmekte zorlanan arkadaşlarımızın yoğunluğunu da kamuoyu biliyor. Bugün bakıldığında anne baba yönü de olan bu öğretmenlerimiz evlerinde çocuklarının uzaktan eğitime girdiğini düşünün, eşlerden de birinin öğretmen olduğunu bile düşünürsek bunların saatleri çoğu zaman denk düşüyor birbiri ile. Yani sabahtan akşama kadar tablet, telefon ve bilgisayar başında bu eğitim süreci içerisinde örselenen aile bütünlüklü olarak birçok yönden sıkıntı yaşıyor. Uzun süre bilgisayar başında bulunmalarından kaynaklı göz sağlığı, duruş anlamında sıkıntılar yaşanıyor. Uzun çalışma saatleri de psikolojik olarak öğretmenleri bıktırmasından dolayı öğrencileri ile karşılık olmak üzere öğretmen hukuku ile öğrenci hukukunu zedeliyor. Bunları da görmek lazım… Ancak bakanlık uzaktan eğitimi enstrümana dönüştürmüş durumda" diye konuştu.

YENİ FON AYRILMALIDIR
Öğretmenlerin birçok anlamda hak kaybına uğradığını belirten Veysel Beyazadam, bakanlığı 'evlerinizden fotoğraf gönderin' sözlerini eleştirdi. Beyazadam, "Özel okullarda maalesef eğitim ve öğretimin göreceli olarak devam ettiğini görüyoruz. Bunlar bir biçimde fırsat eşitsizliğini getiriyor. Bakanlığın yaptığı en büyük yanlışlardan birisi eğitim ve öğretim ortamlarında sağlıklı bir ortamın yaratmamasından kaynaklı bugün sayısal verilerin yüksek olmasıdır. Bunda halkı suçlamak değil, insanlara 'evlerinizde oturun fotoğraf gösterin' demek yerine 'sizler evlerinize kapanın günlük ihtiyaçlarınızı bir karışılacağız' denmeliydi. Özellikle birçok anlamda ekonomik hak kaybına uğrayan öğretmenlerin ve toplumun tamamına enflasyon oranında yeni bütçe görüşmelerinde yeni fon ayrılmalıdır. Siz burada vatandaşa siz o parayı sağlamaz ve ihtiyaçlarını  karşılayamazsanız ekonomik döngüyü sekteye uğratır sınız. Belli bir sayıdaki iş adamlarına kaynakları akıtmak değil kamuya aktarılması beklenir" dedi.

ÖĞRETMENLERİ DAHA ZOR GÜNLER BEKLİYOR
Ekonomik anlamda öğretmenleri daha zor günlerin beklediğini ifade eden Beyazadam, "Bugün bakıldığı zaman bir iş kazası olarak da değerlendirilmesi lazım. Bütün çalışanlar için koronavirüste bu şekilde değerlendirilmesini bekliyoruz. Ekonomik olarak öğretmenlerin girdiği ders saatine bakılmaksızın, en üst seviyede ek ders ödemelerinin yapılması lazım. Ekonomik döngü için bunu vazgeçilmez görüyoruz. Özellikle bugün bakıldığında kurslar yapılıyordu, pandemi koşullarından dolayı bunlar yapılamıyor, egzersiz dediğimiz bir eğitim vardı ve öğretmenler burada ders vererek ek gelir elde ediyorlardı, şimdi bunu da elde edemiyorlar ayrıca nöbet tutmaktan kaynaklı bir gelirler vardı, okullarda nöbet olmadığı için bunlardan da mahrum durumdayız. Bunların yanında ek derslerinde tırpanlanmasını sayarsak, burada kamu yararı görmediğimizi ekonomik anlamda öğretmenleri daha zor günler beklediğimizi söyleyebiliriz" ifadelerini kullandı.