GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
19 Mart 2021 Cuma 09:28

Otomotivde uzun vade tartışması!

Selami Özpoyraz, araçların fiyatlarına göre açıklanan 60, 48, 24 ay gibi vadelerin piyasayı canlandıracağı görüşünde. Süleyman Eryüksel, "Vatandaş bu fırsatı değerlendirecektir" derken, Alaattin Yüksel, "Bu yeni bir şey değil, kampanyalı krediler zaten vardı" açıklamasında bulundu

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Ticaret Bakanlığı'nın otomotiv sektörünü canlandırmak, vatandaşın otomobil satın almasını kolaylaştırmak için başlattığı uzun vade kampanyası, otomotivcileri ikiye böldü. Uzun vadeli kampanyanın sektöre ne getireceği tartışılırken, bir grup piyasanın hareketleneceğini, bir grup ise benzer kampanyaların zaten uygulamada olduğunu öne sürüyor.

ÖZPOYRAZ: ARABAYI KİRALASAN, BU KADAR OLMAZ
Poyraz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Selami Özpoyraz, 120 bin lira fatura fiyatı olan araçlarda uygulanacak 60 ay vadenin, 300 bin liraya kadar olan araçlarda uygulanabilecek 48 ay vadenin hem satış hem de üretimi artıracağını savundu. Özpoyraz, bu uygulamanın devlete de büyük faydası olacağını, ÖTV ve KDV toplayacağını belirterek, "Arabayı kiralasan bu kadar olmaz. Vatandaş, kiralama bedelinden de düşük bir taksitle otomobil sahibi olabilecek. Geçen yılki satış rakamlarının büyüyeceğini ümit ediyorum. 2021'de yüzde 15 gibi bir artışla satışların 1 milyonu bulacağını düşünüyorum" dedi.  Özpoyraz, "120 bin liraya otomobil mi var?" sorusuna, "110 bin liraya bile araç var. 60 ay vade, bu araçlara olan ilgiyi artıracaktır" cevabını verdi.

YÜKSEL:  GÜNCEL DEĞERLERE UYGUN BİR ADIM DEĞİL
Yükseliş Şirketleri  Yönetim Kurulu Başkanı Alaattin Yüksel ise vade limitleri ve araç fiyatlarıyla ilgili limitleri değerlendirdi, "Eskiden net para sınırı yoktu ama 60 aya kadar vade zaten vardı" dedi. Yüksel, kampanya hakkında görüşlerini şu sözlerle dile getirdi:

"Bana göre aslında vadeleri kıstılar, limitler getirdiler. Otomotiv sektöründe kredili satışların payı büyüktür. Uzun vade, sektörü direkt etkiler. Geçen yıl pandemi başladığında, nisan ve mayıs aylarında düşüş bekliyorduk. Nitekim nisan ayında yüzde 70'lik bir düşüş gerçekleşti. 1 Haziran'da konutla birlikte araç kredilerinde düşüş oldu, piyasa canlandı. Şu anda kredi faizleri çok yüksek.  Çok talep olmuyor. Uzun vadeli kampanya, sadece firmaların yaptığı kampanyaları esnetiyor. Bizim de kampanyalı kredilerimiz var. Zaten uzun vadeli uygulamamız vardı. Yani, yeni bir şey değil bu. Güncel değerlere uygun bir adım olarak görmüyoruz. Sektöre bir katkısı olacağını düşünmüyorum. 60 ay vade, 120 bin liraya kadar araçlar için geçerli. 120 bin liraya araba yok ki."

ERYÜKSEL: VATANDAŞIN ELİNİ RAHATLATACAK
Vosmer Otomotiv'in Bağımsız Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Eryüksel'in fiyatlara göre vade düzenlemesiyle ilgili olarak şunları söyledi:

"Bizim muhatabımız her zaman bankadır. Devletin böyle bir düzenleme yapması, vatandaşın lehinedir, daha kolay araba almasını sağlamayı amaçlıyor. Bu düzenleme, sektöre mutlaka canlılık getirecektir. Yeni bir düzenleme olduğu için şu ana kadar bize yansıması pek olmadı. Nasıl ki vatandaş bir cep telefonu alırken 5 bin lirayı nakit veremeyince alamıyor,  ama 12 taksit olunca alabiliyor; yeni düzenleme de vatandaşa böyle bir kolaylık getiriyor. Yani fiyat ve vade limitli uygulama, vatandaşın elini rahatlatacak. İzmir'de cumartesi günleri insanlar sokağa çıkabiliyor artık.  Pandemi nedeniyle insanlar toplu taşıma araçlarını pek kullanmıyor, özel otomobili tercih ediyor. Vadelerin uzamasıyla araç sahibi olmak kolaylaşacak. Vatandaşlar bu fırsatı değerlendirecektir."