GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
6 Eylül 2021 Pazartesi 08:50

Otomobil alacaklar dikkat! İkinci El'de düşüş başladı

Yaza girerken 2. El araç satın alanlar, sezonun bitmesiyle birlikte otomobilleri ellerinden çıkarmaya başladı. İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, araç fiyatlarındaki yüksek tansiyonun düştüğünü, buna rağmen satışların minimum düzeyde kaldığını söyledi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Bir ara zirve yapan 2. El otomobil piyasasında şu günlerde durgunluk yaşanıyor. Yaz sezonuna girerken artan talep nedeniyle yükselen fiyatlar, bir süredir stabil seyrederken, son haftalarda araç başına en az 5 bin liralık daha indirime gidildiği öğrenildi. İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, “Şu günlerde 2. el alan yok, satan çok. Üç ay öncesindeki iş hacminden eser kalmadı” ifadesini kullandı.

SIFIR ARABA YOK, BUNA RAĞMEN 2. ELE İLGİ DE YOK
Sıfır arabalarda firmaların indirime gittiğini ancak üretimin az olması nedeniyle vatandaşların sıfır araba edinemediklerini belirten Başkan Demir, buna rağmen 2. el araçlara ilginin azalmasının şaşkınlık yarattığını söyledi. Otokent esnafının bir günde 400-500 araç satarken, bugün itibariyle bu rakamın 300’lere, bazı günlerde 200’ye kadar indiğini anlatan Başkan Demir, şu değerlendirmelerde bulundu:

ARAÇ KREDİLERİ BİRAZ OLSUN DÜŞSE, PİYASA CANLANIR
“Yaza girerken sattığımız arabalar, geri gelmeye başladı. Bunu bekliyorduk. Otokent esnafının elinde fazlasıyla araba var ancak alıcı yok denecek kadar az. Öyle ki bazı esnaf arkadaşlar, tek satış yapmadan kepenk kapatıyor. Bu durum yaklaşık 3-4 ay devam eder. Galerici, yazları kazanan, kışları cepten yiyen bir grup. 2. el araç fiyatlarında, aracın yaşı ve markasına göre, 5 ila 20 bin lira daha indirim olduğunu görüyoruz. Aslında bu fırsatı değerlendirmek lazım. Araç kredilerinde biraz olsun düşme olsa, araç satışları anında canlanır. Ancak ufukta böyle bir umut yok gibi.”