GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Otomobil
7 Ağustos 2022 Pazar 09:28

Otokent’te rakamlar dip yaptı... Satışlara Kılıçdaroğlu freni!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Biz iktidara gelince araçlarda ÖTV’yi dörtte bir oranına indireceğiz” açıklamasından sonra İzmir Otokent’te günde 500-550 olan 2. El araç satışları, 100-150 bandına geriledi. Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklama yapmasını beklediklerini ifade etti

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz günlerde yaptığı “Araba alımını erteleyin. İktidara geldiğimizde 1600 motor araçlarda ÖTV’yi dörtte bir fiyatına indireceğiz. Gençlere sıfır ÖTV ile otomobil sahibi olmalarını sağlayacağız” şeklindeki açıklaması, 2. El piyasasındaki hareketliliği bıçak gibi kesti. İzmir Otokent’te bayramdan önce günde 500-550 arasında satış yapılırken, o açıklamanın ardından bu rakam 100-150 bandına geriledi.  İzmir Otokent Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Demir, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yapacağı açıklamanın, piyasaya yön vereceğini söyledi.

ÖTV ORANINI DEĞİŞTİRME YETKİSİ, CUMHURBAŞKANI’NA VERİLDİ
Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamasından sonra ÖTV oranını değiştirme yetkisi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a verilmişti. 2. El araç satışı yapan esnaf, Cumhurbaşkanı’nın ÖTV’de indirim olup olmayacağı yönünde yapacağı açıklamayı bekliyor. İzmir Otokent Başkanı Fevzi Demir, “Kılıçdaroğlu’nun gündeme getirdiği KYK borçlarındaki faiz kaldırıldı, ara zam yapıldı. Araba almaya niyetlenen vatandaş, acaba Cumhurbaşkanı, Kılıçdaroğlu’nun ÖTV konusundaki hamlesini de değerlendirip ÖTV’de indirim yapar mı, diye bekliyor. Bu bekleyiş, bu umut, 2. El piyasasındaki işleri bıçak gibi kesti” dedi. Bayram öncesi piyasanın çok hareketli olduğunu hatırlatan Başkan Demir, şu açıklamayı yaptı:

GÜNDE 100 SATIŞA KADAR DÜŞTÜ                 
“Fiyatlarda düşme olmadı ancak işler durdu. Kılıçdaroğlu’nun gündeme taşıdığı konuların hükümet tarafından ele alınıp gerekli adımların atılması üzerine vatandaşlar, bu kez ÖTV’nin gündeme düşmesiyle araç alımından vazgeçti. Zaten sıfır araç sıkıntısı var piyasada. Herkes mecburen 2. El araç alımına yönelmiş durumdaydı. Bayram öncesi, Otokent’te faaliyet gösteren iki noterde günde 500-550 satış işlemi yapılırdı. Bugün itibariyle bu rakam bazı günler 100, bazı günler 150 oluyor. Modeline göre 2. El araba fiyatları 200 bin liradan başlıyor, artıyor. Eğer Cumhurbaşkanı Erdoğan, ÖTV’de indirim yapılması yönünde bir karar alır, uygulamaya sokarsa, fiyatlar ister istemez düşer, Otokent’te hareketlilik yeniden başlar.”