GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
10 Haziran 2024 Pazartesi 08:47

Otobüslere tüp takılacaktı… Dönüşümün maliyeti dudak uçuklattı

ESHOT ve İZULAŞ’ta yakıt fiyatlarını azaltmayı amaçlayan İzmir Büyükşehir Belediyesi dizel yakıt kullanan araçlarını CNG (sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemine çevrilmesi önerisine Ulaşım Komisyonu ‘ret’ oyu verirken komisyonun önergeyi kabul etmemesinin başlıca sebeplerinden birinin dönüşüm ücretinin ortalama 100 bin dolar olduğu öğrenildi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Dünyada  petrol fiyatlarının artması sonrası lastik tekerlekli ulaşım araçlarında da gider maliyetleri artmıştı.

İzmir’de de İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşım ücretlerini düşük tutmak için lastik taşımalı araçlar kullanan ESHOT ve İZULAŞ’a dönem dönem sübvanse ödemeleri yaparken, Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine Cemil Tugay’ın gelmesi sonrası ise CHP’li bir meclis üyesinin önerisi ile dikkat çekici bir karar almak için düğmeye basmıştı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görev yapan ESHOT ve İZULAŞ araçları için harekete geçerken, otobüslerin yakıt giderlerinin en aza indirilmesi ve karbon emisyonlarının azaltılması amacıyla dizel motorlarını CNG ( sıkıştırılmış doğal gaz) yakıt sistemine çevirme kararı almak için harekete geçmişti. Sürdürülebilir Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu ve Ulaşım Komisyonu’na sevk edilen ilgili önerge Enerji ve İklim Değişikliği Komisyonu tarafından oy birliği ile kabul edilirken, Ulaşım Komisyonu tarafından ise oy birliği ile reddedildi. Son kararı pazartesi günü gerçekleştirilecek meclis oturumunda meclis üyeleri vermesi beklenirken Ulaşım Komisyonu’nun ret nedeni belli oldu.

DÖNÜŞÜMÜN MALİYETİ 100 BİN DOLAR
Edinilen bilgiye göre  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin bünyesinde yer alan araçların 184 tanesi dönüşüme uygun konumda. Uygunluk bulunan araçların 2007-2008 model otobüsler olduğu belirtilirken araçların ortalama 1,5 milyon kilometrede olduğunun altı çizildi. Dönüşümün de maliyetli olduğu belirtilen süreç için her bir otobüsün dönüştürülmesinin ortalama olarak 100 bin Dolar’a ulaşabileceği, dizelden gaza geçilmesi sonrası araçlarda performans kaybının olacağı ve bu nedenle otobüslerin yüzde 30 az kapasite ile çalışacağı, bunun da ek olarak bir maliyet kaybı getireceği aktarıldı. Komisyonun bu sebeple ret kararı aldığı öğrenildi.

DAHA ÖNCE DE DENENMİŞ
Yapılan hesaplamalar sonrası ise dönüşüm maliyetinin yaklaşık 15 yılda amorti edilebileceği vurgulanırken 2012 yılında Adana, Konya ve Balıkesir Belediyeleri’nde denendiği ancak olumsuz sonuç alındığı da öğrenildi.