GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
20 Eylül 2024 Cuma 13:19

Otizmli gençlerin topladığı atıklar, ormanlara fidan olacak

İzmir'de Dünya Temizlik Günü kapsamında otizmli çocuk ve gençlerin katılımıyla çevre temizliği etkinliği düzenlendi. Toplanan atıklardan elde edilen gelirin İzmir'de yanan ormanların yeşillendirilmesi için değerlendirileceği belirtildi. Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, etkinliğin Türkiye'ye yayılmasını amaçladıklarını söyledi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Temiz Atık Derneği tarafından Dünya Temizlik Günü kapsamında Karşıyaka ilçesi Bostanlı Sahili'nde otizmli gençlerin katılımıyla çevre temizliği için etkinlik düzenlendi. 'Otizmli gençlerin farkındalığıyla farkındalığımızı artırıyoruz' sloganı ile toplanan atıklar ise İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı geri dönüşüm tesisine gönderilerek elde edilen gelirle alınacak fidanlar İzmir'de yanan ormanlara dikilecek. Etkinlik hakkında bilgi veren Temiz Atık Derneği Başkanı Esra Kara, "Dünya Temizlik Günü'nün önemini bu sene bir farkındalık açısından farklı değerlendirmek ve bir eylemi ön plana çekmek istedik. Bu etkinlik 'Otizmli gençlerin farkındalıklarını kendimize farkındalık olarak katalım' düşüncesiyle ortaya çıktı. Bugün İzmir'de ve Türkiye'de ilk defa başlatılacak olan etkinliğin ilk gününü gerçekleştiriyoruz. Bu etkinliğin tüm Türkiye'ye de yayılmasını amaçlıyoruz" dedi.

'DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ VESİLESİYLE FİDANA DÖNÜŞECEK'
Dünya Temizlik Günü'nde herkese temizliğin öneminden bahsettiklerini ama otizmli gençlerin bir farkındalığı olduğunu belirten Kara, "Örneğin otizmli bir genç çevre eğitimi aldığında, o çevrede atılı olan atığın neden çevrede olduğunu maalesef anlayamıyor. Denize atılan bir şişeyi gördüğünde 'Şişenin burada olmaması lazım, neden burada?' diyor. İçgüdüsel olarak çöpü oradan almak istiyor. Hepimizin bu düşünceyi, bu farkındalığı bir nebze de olsa kendimize katmamız gerekiyor. Çöpü kimin attığına bakmadan biz de kendimizi bu yönde eğitsek ve arkamızı dönüp gitmesek, alıp çöpe atsak çevremiz tertemiz olur. Etkinlikte toplanan atıklar belediyenin geri dönüşüm tesisine gönderilecek. Mali karşılığı hesaplanacak ve o parayla fidan alınacak. Kasım ayında da bu fidanlar belirli okullara teslim edilecek ve öğrencilerle birlikte dikilip, orman oluşturulacak. Atıklar, Dünya Temizlik Günü vesilesiyle fidana dönüşecek" ifadelerini kullandı.

Pedagog Emre Güzel ise "Etkinlikteki amaçlarımızdan biri de çocuklarımıza çevreyi kirletmemeyi öğretmek. Öğrendiklerinde de hiçbir şekilde çevreyi kirletmez. Onlardan alabileceğimiz en büyük ders bu" dedi.

İzmir'de 30 ilçede planlı temizlik faaliyetinin yürütüldüğüne dikkati çeken İzmir Büyükşehir Belediyesi Kent Temizliği Şube Müdürü Ercan Yıldırım da "Çevre kirliliği dünyada olduğu gibi ülkemizde de bir sorun. Bunu vatandaşlarla iş birliği yaparak çözebiliriz. Kirletmemeyi öğrenmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Etkinliğe katılan otizmli Mert Karataş (9) da 'Dünyayı temiz tutun' çağrısı yapıp, "Çevremiz temiz olmazsa tüm canlılar ölür ve dünya yaşanmaz hale gelir" dedi.(DHA)