GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
14 Mart 2023 Salı 09:07

Otellere yerleştirilmişlerdi… Depremzedeler için yarın son gün!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından sahil bandındaki otellere AFAD tarafından 1,5 aylığına yerleştirilen depremzedelerin otellerden ayrılması için yarın son gün… Afetzedelerin yerleştiği günden bu yana otelcilerin devletten bir kuruş para almadıklarını, büyük fedakarlıklar yaptığını söyleyen Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler “Gidecek yeri olmayanların süresi uzatılıyor. 15 Mart hedef olarak konmuştu. AFAD ile koordinatlı olarak 30 Mart’a kadar uzatılabiliyor” dedi.

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye, 48 binin üzerinde vatandaşımızın hayatını kaybettiği büyük felaketin yaralarını sarmaya çalışıyor.

Afetzede vatandaşların önemli bir bölümü ise can havli ile Türkiye’nin birçok noktasına göç etmiş durumda… Felaketten etkilenen vatandaşların geçici olarak konaklaması için sahil bandındaki oteller AFAD aracılığı ile 1,5 aylığına depremzedelere açılmıştı.

Otellere yerleştirilen depremzedeler için ise yarın son gün… Afet mağdurları, AFAD aracılığı ile kendilerine gösterilen tesis, konteyner ve çadır kentlere yönlendirilmeye başlandı. Çeşme bölgesinde bulunan depremzedeler ise Çanakkale’ye yönlendirilmeye başlandığı duyurulmuştu.

Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar (ETİK) Birliği Başkanı ve Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, Egedesonsöz’e yaptığı değerlendirmede gidecek yeri olmayan vatandaşlar için sürenin 15 gün daha uzatılabileceğini söyledi.

OTELLER, DEVLETE SOLUK PAYI VERDİ
Süreç içerisinde devletten bir kuruş destek almadıklarını ve büyük fedakarlıklar yapıldığını kaydeden İşler, “Takribi 1,5 aya tekabül eden bu sürede depremzede misafirlerimizin mağduriyetini gidermek için, yeme, içme ihtiyaçlarının karşılanıp devletin yaraları sararak kendisini yeni bir organizasyona doğru yönlendirmesi için bir soluk payı gerekiyordu. Bu soluk payını da oteller verdi. Otelciler Federasyonu’na bağlı olan tüm otelciler, AFAD’a oda stoklarını iletti. Herkes verebileceği oda stoklarını bildirdi. AFAD da 15 Mart’a kadar olan süre içerisinde dağıtımlar yaptı. Dolayısıyla bir tek lira almaksızın, yemelerini, ısınmalarını, çamaşırlarının yıkanmalarını ve genel ihtiyaçlarını turizmciler karşıladı. Böylesi bir acı tablonun olduğu yerde, kötü günde vatandaşlarımızın yanında olurken hiçbir çıkar gözetmeksizin devletten de bir tek lira almadan AFAD ile koordineli bir şekilde bu işlemler yapıldı. Süre 15 Mart’a kadardı. Çünkü Nisan’dan itibaren Antalya’ya, Nisan sonundan itibaren de Ege’ye turistler gelmeye başlayacak. Onun için odaların boyanması, tamir tadilat, boya bakımları var” dedi. 

İZMİR’DE ÇOK AZ ODA KALDI
Depremin vurduğu 11 ilde konteyner, hızlı prefabrik ve kalıcı evler yapılmaya başlandığını açıklayan İşler,  “Aynı zamanda da depremzedelerin bir kısmını devlet, kendisine ait olan konuk evleri ve kamplarda ve üniversitelerdeki yurtları da uzaktan öğrenime çevirdiği için bu alanları depremzedelere açtı. Süre içerisinde de 15 Mart’a gelmeden hepsini çekti ve hemen hemen İzmir’de çok az oda kaldı. Depremzedeler AFAD’ın koordinasyonunda çekilmiş oldu. Gidecek yeri olmayanların süresi uzatılıyor. 15 Mart hedef olarak konmuştu. AFAD ile koordinatlı olarak 30 Mart’a kadar uzatılabiliyor” ifadelerini kullandı.

DEVLET TARAFINDAN SİMÜLASYON HAZIRLANDI
Demografik yapının bozulmaması adına bölgeden gelen afetzedelerin kentlerine dönmesi için alt yapının hazırlanmasına da dikkat çeken İşler şunları söyledi:

"Daha başka önemli bir şey var, tarımın yüzde 15’i o bölgeden sağlanıyor. İhracatın da takribinin yüzde 10’u sağlanıyor, trikoseksüyon olduğu için fabrikalar orada sağlam, yıkılmadı, çalışır vaziyette. Fakat burada iş güç lazım. Eğer Biz burada vatandaşlarımızı kalıcı olarak tutuyor olsak, bu durumda oradaki toprak sürülmeyecek, tarım yapılmayacak ve Türkiye için, Türkiye ekonomisi açısından hepimizin tarımdan, sebze ve meyve ye ulaşımı çok daha pahalı ve zor olacak. Bunu bilen devlet kendi yaptığı simülasyonunda, bu kişilerin bir an önce kendi bulundukları yerlere yerleştirilmesini böylece aynı zamanda o alanda da bir demografik yapının da değişmesine izin vermemek üzere yola çıktı ve hızlı bir şekilde orada onların tekrardan konuşlanabileceği koşulları yaratmaya başladı. Bu koşulları yaratan devlet depremzedeleri şu anda tekrar bulunduğu yerlere ve deprem olduğu yerlere, deprem olsa dahi prefabrik ve konteynerlerle oranın normal dönüşmesini sağlamak istiyor. Bu yüzden devlet, onları buralardan çok uzun süre tutmak ve kalıcı yapmak istemiyor. Bu projenin içerisinde tekrar kendi atalarının olduğu yerlere katma değer sağlayacağı için yaşamlarına oradan devam etmeleri gerekiyor. Çünkü kökleri orada. Bu yüzden dolayı da insanların çok uzun bir süre buralarda tutulması bu proje dâhilinde uygun olmayacağı için ve devlet bunu hızlı bir şekilde yaptığından 15 Mart’a gelmeden otellerden koordinasyonlu olarak teker teker çekiliyorlar"