GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ege
23 Mart 2016 Çarşamba 08:44

Otelcilerin başkanından korkutan senaryo!

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, bütün planlamaları bu yıl Rusya Federasyonu'ndan hiç turist gelmeyecekmiş gibi yaptıklarını; ancak Avrupa pazarında da ciddi sıkıntı yaşandığını söyledi.

TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye'nin 24 Kasım'da Rus savaş uçağını düşürmesinin ardından Rusya'nın Türkiye'ye yönelik yaptırımları kapsamında, faaliyetleri durdurulan Türk tur operatörlerine getirilen yasağı kaldırdığı haberlerinin gerçeği yansıtmadığını söyledi. Kararın yanlış anlaşıldığını aktaran ve Türkiye'ye yönelik çalışan tur operatörleri için bir yumuşama olmadığını belirten Başkan Ayık, "Rusya Federasyonu'nun Türk menşeli tur operatörlerine getirmiş olduğu birtakım faaliyet yasakları vardı. Bu yasakların kaldırılması ile ilgili düzenleme yaptılar ama hala Türkiye'ye dönük seyahat pazarlaması ve seyahat satışları ile ilgili ambargo devam ediyor. Türk menşeli tur operatörleri, Türkiye dışındaki destinasyonlara yönelik faaliyetlerini sürdürebilecek. Ama Türkiye'ye dönük faaliyetlerinde bir yumuşama yok henüz" dedi.

'AVRUPA PAZARINDA DA CİDDİ SIKINTILAR YAŞIYORUZ
Rusya'nın yanı sıra, Avrupa pazarında da daralma olduğunu anlatan Osman Ayık, tüm dünyada turizm alanında bir daralma olduğunu kaydetti. Daralmadan Türkiye'nin daha fazla etkileneceğini vurgulayan Başkan Ayık, "Şu an durum çok belirsiz. Ama görünen o ki bu yıl Rusya Federasyonu'ndan hiç misafir alamayacağız. Bütün hesaplamalarımızı, bütün planlamalarımızı buna göre yapıyoruz. Gelen olursa başımızın üstünde yerleri var. Ancak Rusya Federasyonu'ndan 3 milyon civarında bir kayıp yaşayabiliriz. Avrupa pazarında da ciddi sıkıntı yaşıyoruz. Türkiye'nin bulunduğu coğrafya ve bütün dünyadaki terör tehditleri, ister istemez insanların seyahat etme isteklerini ve arzularını köreltti. Tüm dünyadaki turistik destinasyonlarda ciddi daralma söz konusu. Türkiye de bundan payını alacak. Turizm hareketindeki genel kayıptan belki biz diğer rekabet ettiğimiz ülkelere göre daha fazla zarar göreceğiz" diye konuştu.

'150 BİN KİŞİ İSTİHDAM SORUNU YAŞAYABİLİR'
Daralmanın Türkiye'nin turizm gelirleriyle birlikte istihdamı da etkileyebileceğine dikkati çeken Osman Ayık, özellikle sahil bölgelerinde çalışan 150 bine yakın kişinin istihdam sorunu yaşamasının muhtemel olduğunu aktardı. Ayık, şöyle dedi:

"Yaklaşık 5 milyar dolar gibi bir kayıp yaşayabileceğimizi tahmin ediyorduk. Aşağı yukarı buna yakın öngörüleri TÜİK de yapıyor. Genel anlamda yüzde 10 ile 20 arasında kayıp yaşayabiliriz. Bunun istihdama yansıması da ciddi olacaktır. Turizm sektöründe özellikle kıyı bölgelerindeki konaklama tesislerinde 600 bin civarında çalışan mevcut. Bu bahsettiğimiz oranda bir daralma olursa istihdamda da 150 bin civarında daralma söz konusu olabilir."

'İRAN CİDDİ POTANSİYEL ARZ EDİYOR'
Tahran'dan Antalya'ya direkt uçuşların başlamasının turizm için önemli bir adım olduğunu da söyleyen Osman Ayık, "İran'dan gelen misafir sayısını artırmak istiyoruz. Ama İran'ın doğrudan sahillere seferler koymama noktasında bir uygulaması vardı. Bu uygulamayı kaldırmaya başlamalarından en çok faydalanacak noktalardan biri Antalya. Uçuşlar inşallah devam eder. Ancak Rusya'nın açığını buradan kaparız diye de beklememek gerekir. Türkiye genelinde Rusya'dan ağırladığımız misafir 3.5 milyon civarında. İran'dan bu sayıyı ilk aşamada kapatmamız mümkün değil. Uzun vadede İran da ciddi potansiyel arz eden kaynak pazarlardan biri olabilir" diye konuştu.(dha)