GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
18 Aralık 2023 Pazartesi 11:36

Örnekköy tramvayında kritik gelişme!

İzmir Büyükşehir Belediyesi kent içi trafiğe nefes aldıracak önemli yatırımlardan biri Örnekköy-Yeni Girne tramvay hattı ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı. Tramvay hattının planları askıya çıkarıldı.

Metehan UD /EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan Örnekköy-Yeni Girne tramvay hattı ile ilgili yeni bir gelişme daha yaşandı.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Raylı Sistem Daire Başkanlığı tarafından yürütülen tramvay hattı çalışmalarının planları askıya çıkarıldı.

Askıya çıkarılan 5 bin ölçekli nazım imar planna göre tramvay hattı, Bostanlı İskele Tramvay Durağından başlayarak ve Girne Bulvarı'na kadar Karşıyaka ve Çiğli Tramvay hatları ile aynı güzergâhı kullanacak. Ardından Girne Bulvarı ve devamında Yeni Girne Caddesi üzerinden Örnekköy Kentsel Dönüşüm Bölgesinde yer alan Nazım Hikmet Bulvarı ile 7532 sokak kesişiminde son bulacak.

Askıya çıkan planlara 30 gün içinde itiraz edilebilecek. 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı proje ile ilgili geçtiğimiz aylarda proje ilgili 'ÇED Gerekli Değil' kararı vermişti. 



Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

İzmir ulaşım master planı öncesi yapılan araştırmalarda nüfus yoğunluğuna bağlı olarak artan yolculuk taleplerinin otobüs ile karşılanamadığı, özel araç kullanımının arttığı, yüksek yolcu kapasitesi olan modern, hızlı, konforlu ve güvenli olan tramvay araçlarının bu bölgenin toplu taşıma problemini çözeceği, tramvay araçlarının kullanılmaya başlaması ile lastik tekerleklilerin yarattığı trafik sıkışıklığı, hava, gürültü ve görüntü kirliliğine neden olan etkisinin büyük ölçüde azalacağı tespit edilmiştir.

Özel oto kullanımının yüksek olduğu ülkelerde, trafik sıkışıklığı, gürültü, hava kirliliği gibi olumsuz etkileri ortadan kaldırmak için kent içindeki yolculuk taleplerinin büyük kısmının toplu taşıma sistemleri ile karşılanması gerekmektedir. Bu açıdan, raylı taşıma sistemi şehir içi ve şehirler arası hızlı kitle taşıma sistemlerinin en ekonomik şeklidir. Modern. hızlı, konforlu ve güvenli olan tramvay araçları ile taşınan yolcu sayısı fazla olacağı için bu toplu taşımacılık şekli şehir içinde lastik tekerlekli araçlara olan talebin düşmesini sağlayacak ve dolayısıyla trafik sıkışıklığının da önemli ölçüde azalmasına katkı sağlayacaktır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi 2020-2024 yılı Stratejik Planı'nda "Izmir'in yaşam kalitesi yüksek ve ulaşım ağı gelişmiş bir kente dönüştürmek" amacı ile "Toplu ulaşım: ekonomik, enerji etkin, adil, konforlu, yaygın ve herkes için erişebilir hale getirilecek" hedefi belirlemiştir. Bu bağlamda proje konusu raylı sistem hattı İzmir Ulaşım Ana Planı'nda orta vadede planlanan raylı sistem hatları arasında yer almaktadır.



5 KİLOMETRELİK HAT
Örnekköy - Yeni Girne arasında hizmet verecek 5 kilometrelik hat, Bostanlı İskelesi Tramvay durağından başlayarak İzmir Büyükşehir Belediyesi Örnekköy Kentsel Dönüşüm bölgesinin devamında son bulacak. Örnekköy Tramvay hattı mevcut Karşıyaka ve Çiğli tramvay hattına entegre olacak. Yoğun nüfusun olduğu Bayraklı Soğukkuyu Mahallesi, Karşıyaka Örnekköy, İmbatlı, Postacılar mahallelerine ulaşımı kolaylaştıracak hat, Kuzey İZBAN hattı, Karşıyaka Tramvayı,  Karşıyaka ve Bostanlı iskeleleri arasındaki ulaşım entegrasyonuna katkı sağlayacak, deniz ulaşımını da güçlendirecek.  İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2030 olan İzmir Ulaşım Ana Planı’nda yer alacak proje için Büyükşehir Belediyesi 912 milyon 739 bin 187 TL bütçe ayırdı. Projenin inşaat süresinin 15 ay olması planlanıyor.