GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İş Dünyası
15 Ağustos 2024 Perşembe 10:07

Orman Bölge’den ve İZSU’dan olumsuz görüş… Turkcell’in eski kurucusuna veto!

Turkcel’in kurucusu Murat Vargı’nın ortakları arasında olduğu Gökteperes Elektrik Üretim Şirketi’nin İzmir’de ormanlık alana dikmek istediği GES projesinin ÇED süreci, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü doğrultusunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan iptal edildi.

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, İzmir’in Menemen ilçesi sınırlarında açılması planlanan güneş enerji santrali projesi ile ilgili kararını açıkladı. 

İzmir’in oksijen deposu olarak da bilinen Yamanlar Tabiat Parkı ile Karagöl Tabiat Parkı’nın arasında kalan ormanlık alanda rüzgar enerji santrali kuran Gökteperes Elektrik Üretim Anonim Şirketi (eski adıyla İNNORES Elektrik Üretim) bu sefer GES için başvuruda bulunmuştu. 

Proje tanıtım dosyasını inceleyen Bakanlık kararını verdi. Bakanlık İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğü’nün olumsuz görüşü doğrultusunda ÇED sürecini sonlandırdı. Proje ÇED mevzuatına aykırı bulundu. ÇED sahası ormanlık alanda kalıyordu.

Duyuruda “İlimiz, Menemen İlçesi, Göktepe Mahallesi Mevkii (GES-1 (209 Ada, 11 Parsel, 209 Ada, 10 Parsel), GES-2 (208 Ada, 3 Parsel), GES-3 (101 Ada, 8 Parsel)) Gökteperes Elektrik Üretim A.Ş.  tarafından yapılması planlanan “Yahşelli Rüzgar Enerji Santrali (RES) Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali (GES) İlavesi (8,5412 Mwm ve 8,25 Ha GES)” projesinin ÇED Süreci İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ve İZSU Genel Müdürlüğü  tarafından verilmiş olan kurum görüşleri doğrultusunda ÇED Yönetmeliği’nin 5. Maddesi 2 (a) bendi uyarınca sonlandırılmıştır.” ifadeleri yer aldı. 

ŞİRKET KİME AİT
İstanbul merkezli atan Gökteperes Elektrik Üretim Anonim Şirketi’nin ticaret sicil kayıtlarına göre ortakları arasında Turkcell’in kurucularından olan MV Holding’in sahibi Murat Vargı da yer alıyor.  Yine ortakları arasında Vargı’nın bir dönem aynı kurumda birlikte çalıştığı Türkcell eski Genel Müdür Yardımcısı Ali Ruhi Doğusoy,  MV Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve THY Yönetim Kurulu Üyesi Muzaffer Akpınar’ın temsilcisi olduğu Portmobil Telekomünikasyon AŞ,  Banu Vargı Tümay’ın yetkili olduğu Jasmin Denicilik AŞ,  İnnovent Assia Projekt Develobment Gmbh adına yetkili Hayriye Serra Yenal ve Tülay Yenal gibi isimler yer alıyor.