GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yaşam
25 Temmuz 2018 Çarşamba 08:45

Organ seferberliği: İzmir’de ilk 7 ayda rekor bağış!

Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın yayınladığı verilere göre son 6 yıldır en çok organ bağışında bulunan şehir İzmir oldu. İzmir’de 2018’in ilk 7 ayında 6 bin 993 kişi bağışta bulundu.

EGEDESONSÖZ- Organ, Doku Nakli ve Diyaliz Hizmetleri Daire Başkanlığı’nın yayınladığı verilere göre organ bağışında bulunan kişi sayısında rekor İzmir’de iken, en az organ bağışında bulunan şehrimiz ise Bayburt oldu. İzmir’i sırasıyla İstanbul, Kocaeli, Manisa ve Ankara takip ederken, Bayburt’u sırasıyla takip eden iller; Hakkari, Iğdır, Kilis ve Şanlıurfa oldu.

Bağış sayısı en fazla Ege Bölgesi’nden yapılırken bu oran doğuya gittikçe azaldığı görüldü.

2018 REKORU YİNE İZMİR’DEN
2012 yılından itibaren İzmir’de organ bağışı 54 bin 353 oldu. Bu sene ise organ bağışı ilk 8 ayda adeta tavan yaptı. Yapılan istatistik sonuçlarına göre İzmir yine tüm illere fark atarak en çok organ bağışında bulunan il oldu. Bu yıl bağış yapan kişi sayısı 6 bin 993 oldu. Manisa’da ise bu yıl bağış yapan kişi sayısı bin 738 oldu.

EN ÇOK BÖBREK BAĞIŞI BEKLENİYOR
Elde edilen verilere göre 2018 yılında güncel organ nakli bekleyen kişi sayısı 25 bin 801 kişi oldu. Bu kişilerin 22 bin 324’ü böbrek nakli bekliyor. Böbrek naklinden sonra en çok nakil bekleyen organ ise karaciğer oldu.