GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
26 Mayıs 2020 Salı 18:19

Oran’dan Çeşme Projesi çıkışı: Şehremini olarak destek olacağım!

Çeşme Projesi için konuşan İlçe Belediye Başkanı Oran, “Projenin açıklandığı ilk günden itibaren endişelerimizi kıvırmadan net ortaya koydum” dedi. Süreçle ilgili detaylı bilgiler veren Oran ayrıca, “Bu projeyi şu anda anlatılan ve olan haliyle destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz” mesajını verdi. Oran, “Çeşme’nin doğallığı ve güzelliğini koruyarak, destek olan her projeye Çeşme’nin şehremini olarak destek olacağım”  diye konuştu.

EGEDESONSÖZ- Çeşme Belediye Başkanı Ekrem Oran, Egedesonsöz canlı yayınına katıldı ve Fatih Yapar’ın sorularını yanıtladı. Koronavirüs salgınıyla mücadele edilen dönemde yürütülen çalışmalara değinen Belediye Başkanı Oran ayrıca ilçedeki faaliyetler üzerinden bilgiler verdi.

Başkan Oran, turizme ayrı bir parantez açarken bilim kurulu açıklamaları ve bakanlıklardan çıkan genelgeler sonrasında yol haritasının netleşeceğini ifade etti.

Çeşme Projesi özelinde de konuşan Oran, birbirinden önemli açıklamalara imza attı.

İLK BAŞTA ELEŞTİRİLDİM AMA SONRADAN HAKKIMI VERDİLER
Salgın sürecine değinen Oran, “Çeşme Belediyesi olarak Kaymakamlık ile birlikte pandemi süreci başladığından itibaren birlikte kararlar aldık. Çok net tedbirler uyguladık” dedi. Ekmek dağıtıldığını “Çeşme halkını ekmeksiz bırakmadık” diyerek özetleyen Oran, “Çeşmeliler bu süreçte çok duyarlı davrandı. Ayrıca ‘koronavirüs vakası bizim ilçemizde var’ diyerek uyaran Türkiye’deki ilk belediye başkanıydım. O zaman eleştirildim ama sonradan hakkımı verdiler. Şu an sıfır vakayla gidiyoruz. Süreçte hükümetimiz ne emrediyorsa yapacağız” açıklamasını yaptı.  

GEREKİRSE 1 BUÇUK MİLYON TON ÇÖP DE TOPLARIZ
Oran, “Biz kenetlendik. Çeşme olarak aileyiz. Bu pandemi sürecinden başarılı çıktığımızı düşünüyorum. 44 bin 500 nüfusumuz var. Günde 2 buçuk TIR çöp çıkarıyorduk. Bugün 7 buçuk TIR çöp çıkarıyoruz. Çeşme’de şu an evlerde 150 bin nüfus var. Ümit ediyorum ki bu nüfusun çoğalması bize bulaş getirmez. Herkes hijyen kurallarına uyduğu gibi bilim kurulunun çağrılarına da harfiyen uyarlar diye umut ediyorum. Gerekirse 1 buçuk milyon ton çöp de toplarız. Biz turizmden geçiniyoruz. İnsanların gelmesini ümit ediyoruz. Otobanımızın dolu olduğunu hayal ediyoruz. Kışın gün geliyor pamuk ipliğiyle su içiyoruz. Bizim esnafımız dört gözle yazı bekliyor. Oturduğum makam şikayet etme makamı değil. Biz çalışmaya geldik. Hiçbir şekilde zorlanmıyoruz. İstedikleri kadar Çeşme’ye gelsinler, biz insanlara hizmet etmek için görevimizin başındayız” dedi.   

TUNÇ SOYER SÖZÜNÜN ARKASINDA
İlçedeki arıtma sularının denize karışması üzerine zaman zaman gelen tepkilere değinen Oran, “Biz geldiğimiz günden itibaren TOKİ ile kucaklaşmaya gayret ettik. TOKİ sokaklarının bize devri yapılmadı. İZSU olarak da Çeşme Belediyesi olarak temastayız. Bir an evvel buranın çözüleceğini düşünüyorum. TOKİ’de binin üzerinde hane var. Kutlu Aktaş Barajına bakıyorlar ama ondan yararlanamıyorlar. Arıtmaları çalışmıyor. Sinek şikayetleri var. Çeşme Belediyesi, İzmir Büyükşehir Belediyesi burada… Başkan Tunç Soyer sözünün arkasında. Buranın terki yapılır yapılmaz İZSU burayı devralacak ve çözecek. İki tarafın da iyi niyetli olduğunu düşünmüyorum. TOKİ yönetiminin bizimle birlikte hızlı bir iş birliği içinde olmasını bekliyorum ve diliyorum” açıklamasını yaptı.  

ÇEŞME BU KRİZDEN TURİSTİK BÖLGELER AÇISINDAN EN AZ YARA İLE ÇIKACAKTIR
Turizme değinen Oran, “Çeşme’nin sakız ile olan trafiği kapalı. Çeşme yüzde 97’si yerli turistten oluşan bir pazar payına sahip... Türkiye’nin yerli turizminin parlayan yıldızı… Yurt dışındaki tüm kapılar kapalıyken elbette ki Türkiye turizmi çok negatif etkilenecek. Çeşme yerli turizme hitap ediyor. Bunu unutmayalım. Diğer yüzde 2-3-4 olan rakamın çoğu da yurt dışında çalışan Türk vatandaşlarımızdan oluşuyor. Çeşme bu krizden turistik bölgeler açısından en az yara ile çıkacaktır. Biz aslında normalleşme sürecinde Çeşme Belediyesi olarak tüm hazırlıkları yaptık. Bilim kurulundan gelecek işaret ve hükümetten gelecek genelgeleri bekliyoruz” dedi.  

10 GÜN İÇİNDE HER TÜRLÜ HAZIR OLURUZ, GENELGEYİ BEKLİYORUZ
“10 gün içinde Çeşme’de her türlü hazırlığı yaparız” sözleriyle konuşmasını sürdüren Oran, “Restoranlarımız, kamusal alanlarımızın her türlü tedbirlerimizi almış oluruz. Plajlarımızı temizlemiş durumdayız. Genelgeden dolayı bekliyoruz. Plajları bölme hazırlığı yapıyoruz. Arada yürüyüş yolları olacak. Localaşma gibi diyelim, öyle olacak. Tuvaletlerimiz aynı şekilde. Engelli tuvaletlerimiz kondu, tüm plajlarımızda bunları yapacağız. Bilim kurulunun ne diyeceğini bekliyoruz. Çeşme Belediyesi çok organize olmuş, düzenli vaziyette hazır. Plaj zabıtası benim seçim vaatlerimden biriydi ve biz bunu geçen yaz uyguladık. Çeşme Ilıca Plajında zabıtalarımız var” ifadelerini kullandı.   

BİR DÖNEM İÇİN GELMEDİK!
İlçedeki çiftçilere üretim çağrısında bulunan Oran, “Herkes üretimini yapsın, biz alım yapacağız” mesajını verdi. Büyükşehir Belediyesi ile birlikte kooperatif hazırlığında olduklarını açıklayan Oran diper yandan kültürel faaliyetlere de değindi. Salgından dolayı ertelenen festivallerin ilerleyen dönemde hayata geçirileceğinin müjdesini veren Oran, “Biz biliyorsunuz bir dönem için gelmedik. Önümüzde yıllar ve festivaller var. Toplam iki dönem uygundur” dedi.  

BÜYÜKŞEHİR İLE SIKINTIMIZ YOK!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden her koşulda destek aldıklarını ifade eden Oran, “Büyükşehir Belediyesi ile hiçbir sıkıntımız yok. Tunç Başkan ile hep iletişim halindeyiz. Onların güçlü kolları arasında, desteğiyle ayakta duruyoruz. Çeşme’yi, İzmir’den İzmir’i Çeşme’den ayrı düşünmek zaten mümkün değil. Tunç başkanımız, genel sekreterimiz, bütün bürokratlar Çeşme Belediye’mizin arkasında dimdik duruyorlar. Desteklerin devam edeceğini biliyoruz. Tunç başkanımızla sık sık görüşüyoruz. TOKİ ile ilgili sözleri ve gayretleri var. TOKİ’den de aynı gayreti bekliyoruz” açıklamasında bulundu.  

ENDİŞELERİMİZİ İLK GÜN KIVIRMADAN SÖYLEDİK!
Çeşme Projesi’yle ilgili detaylı bilgilendirme yapan Oran, “Projenin açıklandığı ilk günden itibaren endişelerimizi kıvırmadan net ortaya koydum. Bir tanesi; yaklaşık 100 yıldır burada toprak sahibi olan hemşerilerimin mallarının savaş halinde uygulanması gereken acele kamulaştırma ile kamulaştırılmasına göz yummayacağımızı söylememizdi. Sağ olsunlar bakanımız bu tepkimizin mantıklı olduğuna inandılar ki, kaldırıldı. 18 uygulaması ve takas olacak. Büyük ihtimalle de 18 uygulanacak. Teşekkür ediyorum. İkinci endişemiz, Çeşme’nin betonlaşmamasıdır. Bizim nazım imar planlarımız ve notlarımız var. ‘Binalar yükselmesin, bizim bu konuda endişemiz var’ dedik. Zemin artı 2 katın üzerinde hiçbir şekilde proje olmayacağını, toplantıda herkesin önünde bakanımız söyledi. Biz tabii ki devletimizin bakanına güveniyoruz” dedi.  

ÇEŞME’NİN ŞEHREMİNİ OLARAK DOĞALLIĞI KORUYAN HER PROJEYE DESTEK OLACAĞIM
Oran sözlerine devam etti ve “Ata’mızı da misafir etmiş Ilıca’da 400 küsur yataklı Çeşme’den bahsediyoruz. Benim Çeşme’de yapılacak, Çeşme değerlerini koruyarak Çeşme’yi geliştirecek herhangi bir proje karşısında olmam mümkün değil. Bu projeyi şu anda anlatılan ve olan haliyle destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Benim sezonumu uzatacak, ekonomik açıdan destek olacak… Ama tekrar ediyorum; Çeşme’nin doğallığı ve güzelliğini koruyarak, destek olan her projeye Çeşme’nin şehremini olarak destek olacağım”  diye konuştu.

18 UYGULAMASINI ANLATTI VE BAKANLIĞA SESLENDİ: UMARIM ORTAK AKILLA YÜRÜMEYE DEVAM EDERLER!
18 uygulamasına açıklık getiren Oran, “İnsanların turizm imarlı yerleri olacak. Bir hamur oluşturulur, herkese yerinden pay verilir. Şu an bu pay yüzde 45. 18 uygulaması budur. 100 dönüm yeri olanın 55 dönüm yeri kalmış olacak. Acele kamulaştırmadan iyidir. Toprak sahiplerinin tepkilerini duydum. Kendileri de memnuniyetle karşıladılar. Çeşme, Ege, İzmir, Türkiye için çok önemli bir proje. Umarım ortak akılla yürümeye devam ederler ve ortada buluşuruz” ifadelerini kullandı.  

SOSYAL KONUT MÜJDESİ!
Belediye tarafından ilçede sosyal konutlar yapılacağını aktaran Oran, “412 konut yapacağız. Arkasından Ildır yolunda 700 konutluk yerimiz var. Konut çok pahalı, kiralar çok yüksek. Gecekondu engelleme yasası kapsamında bu normları tamamlayan vatandaşlarımızı ev sahibi yapma niyetindeyiz. Çeşme’de yaşam, gayrimenkulünün olmama, belli bir gelir düzeyinde olma şartları var. Bunları kanun belirliyor. Bu kapsamdaki insanlarımızı ev sahibi yapacağız” diye konuştu.

ÇEŞME’DE ÇOK KİŞİNİN SOSYAL KONUTA İHTİYACI VAR SADECE ONLARIN DEĞİL!
Roman vatandaşların zor koşullar altında yaşam mücadelesi vermesinin geçtiğimiz günlerde gündeme gelmesinin hatırlatılması sonrasında konuşan Oran, “Çeşme’deki çok kişinin sosyal konuta ihtiyacı var. Sadece onların değil. Biz hiçbir şekilde ayrım yapmadan bu sosyal konutları yapacağız. Çeşme’de bir yandan yaşam şartını sağlarken bir yandan çevre temizliği yönündeki önlemleri alacağız” dedi.