GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Sağlık
16 Haziran 2020 Salı 10:28

Önemli uyarı: Maskeniz mikrop yuvasına dönmesin!

Göz Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Kaan Ünlü, uzun süreli kullanılan maskelerin üzerine yerleşen mikropların gözyaşı kesesi iltihabına yol açtığını söyledi. Prof. Dr. Ünlü, "Maskeliyken, ellerimizle maskeye dokunmamak bizim için oldukça önemli, dikkat edilmeli. Gözlerimize dokunmamalıyız. Uzun süre maske kullandığımız zaman sadece virüs değil, mikroorganizmalarla maske artık bir mikrop yuvası olmaya başlıyor" dedi.

Koronavirüs salgınıyla birlikte hayatımıza giren maskenin defalarca kullanılması sağlık sorunlarına tehlike oluşturuyor. Prof. Ünlü, uzun süre kullanılan maskenin mikrop yuvasına döndüğünü belirterek, "Bir maske alarak birkaç gün üst üste alıp kullanan kişileri görüyoruz. Dolayısıyla maskeler bir müddet sonra mikrop yuvası olmaya başlıyor" diye konuştu. 

Maske kullanımının göz sağlığı açısından da çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ünlü, şunları kaydetti:

GÖZLERİNİZİ KAŞIMAYIN
"Özellikle günümüzde koronavirüs salgınında bulaşma yollarından biri de göz. Sadece burun ve ağız yoluyla değil, gözden de bulaşma olabiliyor. Hepimiz maske kullanıyoruz ama bu maskelerin uygun sıklıkla değiştirilmesi, maskelere dokunulmaması lazım.  İşte bu maskelere dokunup, daha sonra gözümüze dokunmak koronavirüs açısından da riskli. Maske kirliyse sadece göz pınarı enfeksiyonu değil göz zarında, göz kapağında iltihaplanmalarla karşılaşabilir. Maske takarken bazen hava almak bazen de maskeyi düzeltmek için elimizle tutuyoruz. Ellerimizle sağa sola ve her yere dokunduğumuz için aslında ellerimizi ağzımıza götürerek virüsü burnumuzun dibine kadar getiriyoruz. Yine maske takarken gözlerimizi kaşımak bize enfeksiyon bulaşması açısından bir risk taşıyor. Dolayısıyla maskeliyken, ellerimizle maskeye dokunmamalıyız. Uzun süre maske kullandığımız zaman sadece virüs değil, mikroorganizmalarla maske artık bir mikrop yuvası olmaya başlıyor."  (DHA)