GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
28 Nisan 2019 Pazar 11:25

Önce tasarladılar sonra ürettiler

Shoexpo – 45. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı kapsamında gerçekleşen “Genç Tasarımcılarla Atölye Çalışmaları” etkinliği; hayal edilen tasarımların önce kağıda, ardından da üretime dökülmesini sağladı. Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği öğrencileri ve Üçel Moda Akademisi tasarımcıları, tasarladıkları çanta ile ayakkabıları üretirken hem yeni bilgiler edindi hem de keyifli anlar yaşama fırsatı yakaladı.

24 Nisan Çarşamba günü kapılarını ayakkabı sektörüne açan, İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde İZFAŞ tarafından sektör profesyonellerini ağırlamayan Shoexpo – 45. İzmir Ayakkabı ve Çanta Fuarı, yeni modelleri görücüye çıkardı.

Yurt içi ve yurt dışından gelen satın alma heyetleriyle katılımcıların ikili görüşmeler gerçekleştirdiği Shoexpo İzmir’de, etkinlikler de göz doldurdu. 4. Uluslararası Ayakkabı Tasarım Yarışması’nın yan sıra sektöre adım atan tasarımcılar, deyim yerindeyse fuar sayesinde işin mutfağına girerek hem ayakkabı tasarladı, hem de üretme fırsatı yakaladı. Shoexpo İzmir’de Tasarımcı Platformu’nda genç tasarımcılar, sektörle ilgili tecrübe edinme imkanı buldu. “Genç Tasarımcılarla Atölye Çalışmaları” adlı etkinlikte; Ege Üniversitesi’nden Doç. Dr. Hüseyin Ata Karavana ve Moda Eğitmeni Belkıs Ramazan Öztürk’ün moderatörlüğünde Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile Üçel Moda Akademisi tasarımcıları kendi tasarımlarını ortaya çıkarırken keyifli anlar yaşadı.

BU İŞİN MUTFAĞINA GİRDİLER
Tasarımcıların üretim aşamasında yardımcı olan Üçel Moda Akademisi’nden Moda Eğitmeni Belkıs Ramazan Öztürk, “Özellikle ayakkabı, çanta, aksesuar, kıyafet gibi ürünleri tasarlayan tasarımcılar için hayal ettikleri ürünü üretmek her şeyden önemli. Sınırsız bir hayal güçleri var. Ancak materyal boyutunda ve ürün bazında bakıldığında bu etkinlikte stampa yapmayı öğrendiler. Kalıp çıkartmayı öğrenirken bunların nasıl bir ayakkabı haline geldiğini görme şansı yakaladılar. Bu işin mutfağına girmiş oldular. Tasarımcılar için çok önemli bir şey. Yaptıkları modelin üretimini bundan sonra düşünebilecekleri için burası çok büyük artı oldu. Her tasarımcının katılması gereken bir platform burası ” ifadelerini kullandı.

HAYALLERİNİ ÜRETME FIRSATI
Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Deri Mühendisliği Bölüm Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Hüseyin Ata Karavana, “Genç tasarımcılar burada hayallerindeki tasarımları ürün haline getirme fırsatı yakaladı. Ayrıca sanayicilerin bulunduğu bir ortamda da ayakkabı üreticileri bu tasarımları beğenebilir. Bu sayede tasarımcı arkadaşlara iş olanağı da olabilir. Güzel bir etkinlik. Ayakkabı sektörünün tasarımcı etkinliği var, ayrıca markalaşması da gerekiyor. Bu da yerli tasarımcılarla olmalı. Onlara destek verilmeli. Genç tasarımcıların önünü açmak sektörün görevi. Fuarlarda da yapılan ürünler sergilenirse sektörle buluşması kolaylaşır” şeklinde konuştu. Ortaya çıkan tasarımlar, fuarın son günü workshop alanında sergilendi. Sektör profesyonellerinin tasarımlara ilgisi bir hayli fazlaydı.