GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Yerel Yönetimler
7 Eylül 2024 Cumartesi 16:16

Önce ret, sonra kabul... Büyükşehir'den dikkat çeken plan kararı!

Geçtiğimiz aylarda gündeme gelen ve komisyonlar tarafından reddedilen Ege Gaz A.Ş'ye ait Ege Gaz Aliağa LNG Terminali'nin bulunduğu alana yönelik imar planı değişikliği, yeniden yapılan değerlendirme sonrası komisyonlardan oy birliği ile kabul edildi.

EGEDESONSÖZ- Ege Gaz A.Ş'ye ait Ege Gaz Aliağa LNG Terminali'nin bulunduğu alana yönelik imar planı değişikliği bir kez daha İzmir Büyükşehir Belediye meclis gündemine geliyor.

Geçmiş de gündeme gelen önergeyi  meclis üyeleri İmar ve Bayındırlık Komisyonuna sevk etme kararı almıştı. Komisyonlardan ilk olarak ilgili talep için ret oyu çıkarken, meclis üyelerine sunulması beklenen ret kararı yeniden görüşülmesi için komisyonlara iade etme kararı alınmıştı.

KOMİSYONLAR KARAR DEĞİŞTİRDİ 
Yeniden ilgili önergeyi inceleyen İmar ve Bayındırlık Komisyonu bu kez önergeyi kabul etme kararı aldı.

ALİAĞA 'DAKİ ZİRVEDE GÜNDEME GELMİŞTİ 
Geçtiğimiz günlerde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, Aliağa'ya giderek Belediye Başkanı Serkan Acar ile bir araya gelmişti. Gerçekleştirilen koordinasyon toplantısında Başkan Acar, Başkan Tugay'a konu hakkında bilgi  vererek sürecin tamamlanması talebini ilettiği iddia edilmişti.  Gelen ilgili talep sonrası komisyonların karar değiştirmesi dikkat çekti.

İlgili gündem maddesinde şu ifadelere yer verildi:

Aliağa Belediye Meclisinin 05/12/2023 tarihli ve 193 sayılı Kararı ile uygun görülen; 1378 ada, 2 numaralı parsel ve çevresini kapsayan bölgede; "Enerji Üretim Alanı, Genel Otopark Alanı, Ağaçlandırılacak Alan, Belediye Hizmet Alanı" olarak belirlenmesine yönelik hazırlanan, 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı önerisi ile aynı yazı ekinde iletilen 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği önerisinin oybirliği ile uygun bulunduğuna ilişkin İmar ve Bayındırlık Komisyonu Raporu.

ÖZEL GÜVENLİK BÖLGESİ İLAN EDİLMİŞ, İPTAL EDİLMİŞTİ
Diğer yandan EgeGaz Sıvılaştırılmış Doğal Gaz Tesisleri ve depolarının bulunduu alan 1053 sayılı 09.05.2019 Cumhurbaşkanı Kararı uyarınca Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilerek alan "Askeri Yasak Bölgeler ve  Güvenlik Bölgeleri Kanunu" kapsamına alınmıştı.

Anayasa Mahkemesi ise anayasa kapsamında korunan mülkiyet hakkının Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile düzenlenemeyecek alan içinde kalması ve kararnamenin mülkiyet hakkına ilişkin düzenlemeler içermesi nedeniyle iptaline karar verilmişti.

İptal kararının 27 Kasım 2024 tarihinden sonra uygulanabileceği ve bu tarihe kadar imar planlamalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nca yapılabileceği karar altına alınmıştı. Ancak iptal kararı yürürlüğe girdiğinde dahi İmar Kanunu'nun 9/1 maddesi uyarınca Bakanlığın imar planı yapma, yaptırma, değiştirme ve re’sen onaylama yetkisinin bulunduğu belirtiliyor.