GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Spor
15 Ağustos 2024 Perşembe 21:06

Olimpiyat şampiyonu Khelif'den zorbalık davası!

Olimpiyat şampiyonu Cezayirli boksör Imane Khelif Olimpiyat şampiyonu Imane Khelif, siber zorbalık nedeniyle Paris savcılığına dava açtı; davada Elon Musk, J.K. Rowling ve Donald Trump'ın isimleri geçiyor.

Cezayirli boksör ve Olimpiyat şampiyonu Imane Khelif'in avukatı Paris savcılığına çevrimiçi zorbalık davası açtıklarını duyurdu.

Imane Khelif'in Paris'teki avukatı Nabil Boudi, Variety'ye yaptığı açıklamada, cuma günü Paris savcılığının internet üzerinden nefretle mücadele merkezine gönderilen şikâyet dilekçesinde Elon Musk ve J.K. Rowling'in de yer aldığını doğruladı.

Khelif'in Paris Olimpiyatları'ndaki etkileyici performanslarından sonra haftalar süren taciz ve çevrimiçi saldırılara maruz bırakıldığını belirten Boudi, kadınlar 66 kg sıkletinde altın madalya kazanan Khelif’in “mizojinist, ırkçı ve cinsiyetçi bir kampanya”ya hedef olduğunu açıkladı.

Khelif, Cuma günü dünya şampiyonu Yang Liu’yu oybirliğiyle yenerek dikkatleri üzerine çekmişti. Ancak, boks maçının ardından Khelif nefret saldırıların maruz bırakılara sosyal medyada ağır hakaretler aldı.

TRUMP'IN DA ADI GEÇİYOR
Boudi "Diğerlerinin yanı sıra J. K. Rowling ve Elon Musk'ın da davada adı geçiyor" dedi ve Donald Trump'ın da soruşturmanın bir parçası olacağını sözlerine ekleyerek, "Trump bir tweet attı, dolayısıyla davamızda adı geçsin ya da geçmesin, kaçınılmaz olarak kovuşturmanın bir parçası olarak incelenecektir" dedi.

Boudi, "Bizim istediğimiz savcılığın sadece bu kişileri değil, gerekli gördüğü herkesi soruşturmasıdır. Dava mahkemeye giderse, yargılanacaklar" dedi.

Boudi ayrıca davanın Fransa'da açılmış olmasına rağmen "denizaşırı ülkelerdeki kişileri de hedef alabileceğini" vurgulayarak "savcılığın online nefret söylemiyle mücadele ofisinin diğer ülkelerle karşılıklı adli yardımlaşma talebinde bulunma imkanına sahip olduğuna" işaret etti. Fransız online nefret söylemiyle mücadele ofisinin ABD'deki muadiliyle anlaşmaları olduğunu da sözlerine ekledi.

KHELİF'İN YAŞADIĞI NEFRET SALDIRILARI NELERDİ?
25 yaşındaki Khelif, Olimpiyatların en büyük başlıklarını çeken bir diğer olayda, İtalyan boksör Angela Carini’nin maçın 46. saniyesinde çekilmesi ve Khelif’in elini sıkmayı reddetmesiyle gündeme geldi. Maç, uluslararası çapta büyük bir tartışma yarattı ve dünya çapında liderler ve ünlüler Khelif’in müsabakalara uygunluğunu sorgulamaya başladı.

İngiliz yazar Joanne Rowling, Khelif’i “erkek” olarak nitelendirip, “bir kadının kafasına yumruk atmanın ve hayat amacını mahvetmenin” zevkini çıkardığını öne sürdü. ABD başkan adayı Donald Trump, Truth Social platformunda “Kadın sporlarını erkeklerden koruyacağım” şeklinde bir açıklama yaptı. Trump’ın başkan yardımcısı adayı JD Vance ise “Kamala Harris’in cinsiyet hakkındaki fikirlerinin, bir erkeğin bir kadını boks maçında dövmesine yol açtığını” belirtti.

Yüzücü Riley Gaines’in “erkekler kadın sporlarında olmamalı” şeklindeki paylaşımını X platformunda paylaşan Musk, “Kesinlikle” yorumunu yaptı. Khelif, kendisinin hiçbir zaman bir erkek, trans veya interseks olarak tanımlanmadığını vurguladı.

Khelif 2023 Dünya Atletizm Şampiyonası’nda belirli bir cinsiyet uygunluk testini geçemediği için diskalifiye edildi. Uluslararası Olimpiyat Komitesi, bu kararı “herhangi bir uygun prosedür olmaksızın alınmış keyfi bir karar” ve “iyi yönetişim kurallarına aykırı” olarak nitelendirdi.

Khelif, karşı karşıya kaldığı kampanya hakkında şu açıklamayı yaptı: “Dünyadaki tüm insanlara mesajım, Olimpiyat ilkelerine bağlı kalmaları ve insanları zorbalık yapmamalarıdır.” (Halk TV)