GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
7 Eylül 2024 Cumartesi 20:48

Okullar açılıyor… İzmir’de 'servis saati' krizi!

İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Odası Başkanı Erdem Mert, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulların açılmasına iki gün kala yayımladığı yönetmelikle okulların açılış ve çıkış saatlerini müdürlere bırakmasının krize yol açtığını söyledi. Mert, "Özellikle ikili eğitim yapılan okullarda giriş ve çıkış saati ileri ya da geri alınınca, bizim planlamamız alt üst oldu. Pazartesi günü bazı çocuklarımızın okula gitmeleri, dönmelerinde sorunlar yaşanabilir" uyarısında bulundu.

EGEDESONSÖZ - Milli Eğitim Bakanlığı, Cuma günü yayımladığı yönetmelikle, okulların açılış ve çıkış saat saatlerini belirleme yetkisini, okul müdürlerine verdi. Bu gelişme, servisçi esnafını ters köşe yaptı. İzmir Otobüsçüler ve Servis Araçları Esnaf Odası Başkanı Erdem Mert, "Herkesin bildiği okula giriş ve çıkış saatlerine göre servis araçlarının öğrenciyi evden alma, eve bırakma planlaması yapıldı. Fakat ders saatlerinde yapılan düzenleme nedeniyle özellikle ikili eğitimin olduğu okullarda giriş saati 07.15 ise  08.20'ye alındı. Akşam okul çıkışı 19.00  ise 18'00'e, 18.00 ise 16.45'e çekildi. Bu değişiklik hem servisçi esnafının personel taşıma gibi işlerini yapmasını engelleyecek, hem de o saatlerde trafikte aşırı yoğunluğa yol açacak. Bu krizi bir an önce aşmamız lazım" dedi.

ÖĞRENCİLERİMİZİN GÜVENLİ TAŞINMASI SEKTEYE UĞRAYACAKTIR
Oda Başkanı Erdem Mert, yaptığı yazılı açıklamada, bu yeni düzenlemeden dolayı mağdur olduklarını, velilerin de işe gidiş ve çıkış saatlerinde sıkıntı yaratacağını belirterek, şu görüşlere yer verdi:

"Okul Servis Taşımacılığı Konusunda Milli Eğitim Bakanlığı'na, İl Valiliğimize, İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlükleri’mize, Okul Müdürlüklerimiz’e Çağrımızdır.

Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okulların açılmasına sadece 2 gün kala yayımlanan genelge ile bazı ikili eğitim ve öğretim hizmeti veren okullarda giriş ve çıkış saatlerinin okul müdürleri tarafından düzenlenebileceği belirtilmiştir. Ancak bu düzenleme yapılırken, okul servis taşımacılığı yapan esnafımızın ve bu hizmeti kullanan öğrencilerin ihtiyaçları yeterince göz önünde bulundurulmamıştır. Servis araçları, mevcut okul giriş ve çıkış saatlerine uygun bir düzenleme ile zamanında hizmet vermekte ve hem öğrencilerimizin güvenli şekilde evden okula okuldan eve gidiş dönüşünü sağlamakta, hem de velilerin iş giriş çıkış saatleriyle uyumlu bir taşıma sistemi sunmaktadır. Ancak okul giriş çıkış saatlerinin ileri ve geri alınması halinde, servisçi esnafımız bu saatlere uyum sağlamakta zorlanacak, öğrencilerimizin güvenli taşınması sekteye uğrayacaktır. Aynı zamanda, iş yerlerinde çalışan velilerimizin de bu durumdan olumsuz etkileneceği aşikârdır."

SERVİS TAŞIMACILIĞI GÖZARDI EDİLEMEZ
"Bu sebeple, Milli Eğitim Bakanlığı’ndan ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerinden talebimiz, okul müdürlerinin giriş ve çıkış saatlerini düzenlerken servis saatlerini de göz önünde bulundurmaları ve bu konuda servis taşımacılığı yapan esnafla koordineli bir çalışma yürütmeleridir. Servisçi esnafının da dahil olduğu, tüm paydaşların yararına olacak bir karar mekanizmasının işletilmesi, öğrencilerimiz, velilerimiz ve servisçilerimiz için en uygun çözümü sunacaktır. Amacımız, ilgili tüm tarafların mağduriyet yaşamadan, ortak bir anlayışla çözüm üretebileceği bir diyalog ortamı oluşturmaktır. Bu kapsamda, okul giriş çıkış saatlerinin belirlenmesinde servis taşımacılığının göz ardı edilmemesini ve bu konuda gerekli hassasiyetin gösterilmesini saygıyla talep ediyoruz."