GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
10 Mart 2021 Çarşamba 09:15

Öğrenci evi çok, kiralayan yok!

Balçova ve Buca'da binlerce daire, öğrencilerin uzaktan eğitime devam etmesi nedeniyle 8 aydır boş duruyor. Kiralık afişleri uzun süredir asılı olan dairelerin sahipleri de kira gelirinden mahrum oldukları için banka kredi borcunu ödemekte zorluk çekiyor.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs salgını nedeniyle, özellikle üniversite öğrencilerinin de uzaktan eğitime tabii tutulması, konut sektörünü sıkıntıya soktu. Balçova ve Buca'da binlerce öğrenci eve, kiralık veya satılık ilanları asıldı. Yaklaşık 8 aydır boş olan evlere kiracı bulamayan mülk sahipleri, banka borçlarını da ödeyemez hale gelince, ya kirayı düşürme yoluna gitti, ya da dairesini satışa çıkardı.

BUGÜNE DEK BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ
Erol Ersoy Gayrimenkul Satış Danışmanı Yusuf Oktay, İzmir Ekonomi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni bünyesinde barındıran Balçova'da binlerce boş dairenin müşteri beklediğini söyledi. Bugüne dek hiç bu kadar çok sayıda kiralık evin bulunduğu bir dönemi hatırlamadığını belirten Oktay, 8 aydır süren bu boşluğun, yatırımcıları da zor durumda bıraktığına dikkat çekti.

Yusuf Oktay, şu bilgileri verdi:

KİRA BEDELLERİ YÜZDE 30 CİVARI DÜŞÜRÜLDÜ
"Balçova'da İzmir Ekonomi Üniversitesi'ne yakın konumdaki eşyalı öğrenci evleri 2 bin 500 liradan başlıyordu, 5 bin liraya kadar çıkıyordu.  Şimdi öğrenci dışındaki kesimden talep olursa, onlar kiralıyor. Bu gruptan talep de çok az. Bankadan kredi çekerek böyle bir yatırım yapan ev sahipleri, kira gelirleri aksayınca, ödemeleri aksatma durumunda kaldı. Kira bedelleri yüzde 30 civarı düşürüldü ama yine de talep yok. Evini satışa çıkaranların sayısı da artıyor."

BUCA'DA DÖRT BÖLGEDE YOĞUNLAŞMIŞ DURUMDA
Buca'da faaliyet gösteren Dağdelen Emlak yetkilisi Süleyman Dağdelen ise Buca'da 25 bin civarında öğrenci evi bulunduğunu, bu evlerin en az 20 bininin kiracı beklediğini bildirdi. Dağdelen, Buca'nın Vali Rahmi Bey, Yaylacık, Tınaztepe ve Adatepe mahallelerinde yoğun olan öğrenci evlerinin pandemi öncesinde 1000-1500 lira arasında kiralandığını hatırlatarak, bugün 800 ile 1500 lira arasında bir rakama verildiğini, buna rağmen müşteri olmadığını ifade etti.

Çözüm Emlak yetkilisi Fethi Arslan ise Buca'daki öğrenci evlerinin sahiplerinin kira bedellerini düşürmek zorunda kaldığını belirterek, "Öğrenci evi yatırımı yapan yatırımcılar, pandemi nedeniyle mağdur oldu. 750 liraya kiracının oturduğu bir öğrenci evini, aylar sonra yine paraya vermek zorunda kalındı" açıklamasında bulundu.