GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Haziran 2016 Pazar 10:49

OGM'den Başkan Şenol'un 'ruhsat' tepkisine açıklama

Orman Genel Müdürlüğü,Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol'un, ilçede iki taş ocağına ruhsat verilmesine tepki göstermesi üzerine yazılı açıklama yaptı.

Verilen izinlerin kamu yararı bulunan, ülke ekonomisine katkı ve istihdam sağlayan, yeraltı ve yerüstü kaynakların değerlendirilmesine yönelik izinler olduğu vurgulandı. 

Yapılan yazılı açıklamada, "Ormanlık alanlarda verilecek maden izinleri başvuruları; Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı MİGEM (Maden İşleri Genel Müdürlüğü) tarafından verilmiş olan geçerli ruhsat ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından verilmiş olan 'ÇED Görüşü', doğrultusunda; Orman Kanunu'na göre ormanlarda verilen izinlere ait '16. Maddesinin Uygulama Yönetmeliği'ne göre izin başvurusu yapılmasında gerekli olan kurum görüşleri ile başvuru yapılması ve izin verilmesinde kısıtlayıcı bir faktör olmaması halinde ilgili firma tarafından yapılan müracaat değerlendirilerek izin verilmektedir. Verilen izinler kamu yararı bulunan, ülke ekonomisine katkı ve istihdam sağlayan, yeraltı ve yerüstü kaynakların değerlendirilmesine yönelik izinlerdir. Orman alanlarında madencilik faaliyetlerine izin verilmesi orman alanlarının gözden çıkarılması anlamına gelmemekte olup, mevcut sahalarda madencilik faaliyetlerinin tamamlanması akabinde rehabilitasyon çalışmalarına başlanılmakta, sahalar Genel Müdürlüğümüz tarafından teslim alınıp ağaçlandırma faaliyetleri yapılmaktadır" dedi. 

Başkan Şenol'un imar planıyla ilgili söylediği konuların ise orman sınırları dışındaki alanlarla ilgili olduğunu, Orman Genel Müdürlüğü'nün görev ve sorumluluk alanına girmediği belirtilen açıklamada ayrıca, "İzmir İli, Gaziemir ilçesi sınırlarında izin verilen sahada binlerce ağaç kesildiği iddiaları gerçek dışıdır. Yapılan iş ve işlemler yürürlükte olan mevzuat çerçevesinde gerçekleştirilmekte olup çalışmalarda herhangi bir usulsüzlük kesinlikle söz konusu değildir" denildi.

BAŞKAN ŞENOL NE DEMİŞTİ
Gaziemir Belediyesi'nin 5 Haziran Dünya Çevre Günü dolayısıyla düzenlediği etkinlikler kapsamında fidan dikim töreninde konuşan CHP'li Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, ilçede iki taş ocağına ruhsat verildiğini belirterek bu duruma tepki göstermişti. Göreve geldiği günden bu yana çevre ve doğanın korunması, ilçedeki yeşil alan miktarının arttırılması konusunda çalışmalara imza attıklarını dile getiren Başkan Şenol, bazı kurum ve kuruluşların hayata geçirdikleri kararlarla Gaziemir'in yeşilini yok ettiklerini söyledi. Başkan Şenol, İzmir'in en büyük rekreasyon projesi için istedikleri alanı parasıyla bile kendilerine tahsis etmediğini öne sürdüğü Çevre ve Şehircilik ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın aynı yerde iki taş ocağına ruhsat vermesinin anlaşılmasının mümkün olmadığını söylemiştii. İki taş ocağının şimdiden on binlerce ağacı katlettiğini, taş ocaklarındaki tozun halk sağlığını, dereleri dolduran toprak ve çakıllarında çevreyi tehdit ettiğini vurgulayan Başkan Şenol, "Taş ocakları nedeniyle oluşan felaketin önlenmesi konusunda herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum" diye konuşmuştu. İlçenin yüzölçümünün üçte biri büyüklüğünde olan ve içinde ilçenin sembolü olan binlerce zeytin ağacının bulunduğu 210 hektarlık alanın kendilerinin görüşünün bile alınmadan imara açıldığını da vurgulamaştı. (dha)