GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
29 Haziran 2024 Cumartesi 08:20

Oda Başkanı, tartışılan o vergiyi yorumladı: O zaman kiraları tutamayız!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı vergi reform paketinde yer alan, bankaya yatırılan kiradan yüzde 20 oranında bedelin stopaj olarak  kesilmesiyle ilgili maddenin TBMM’den geçmesi durumunda kiralara yapılacak zammın ötesinde yüzde 20’lik ekstra ilave olacağına dikkat çekti. Ev sahiplerinin bu parayı kiracıya yansıtacağını belirten Güleroğlu, “Yüzde 25’lik yasal zam uygulamasının sona ermesiyle birlikte kiralar zaten yükselecek. Bir de stopaj uygulaması olursa, kira bedelleri daha da tutulmaz hale gelir" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – Gelir İdaresi Başkanlığı’nın önerisiyle Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın gündeme getirdiği kira bedellerinden yüzde 20 stopaj kesintisi konusu, yakında Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacak. Bu maddenin vergi reform paketi kapsamında hazırlanan taslaktan çıkarılacağı öne sürülse de herkes “Ya geçerse?” kaygısını yaşıyor. İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, bu konunun yasalaşması durumunda ev sahiplerinin, normalde yapacağı kira zammının ötesinde yüzde 20’lik vergiyi de kiracıya yansıtacağını ifade etti.

KİRALARI YERİNDE TUTMAK ÇOK ZORLAŞIR
Söz konusu vergilendirme konusunun henüz taslak halinde olduğunu, Meclis’ten geçip geçmeyeceğini bilmediklerini anlatan Başkan Güleroğlu, “Geçtiğini varsayarsak, kiralardan bu tarz bir kesinti yapıldığı takdirde, öngörülen kira bedelinin üstüne o rakamlar ilave edilecektir. Yani bu sorun, otomatikman kiracıya yansıyacaktır. Ev sahibinden vergiyi peşin alalım derken, olan kiracıya olacak. Daha anlaşılır bir ifadeyle, normal kiranın üzerine yüzde 20’lik artış demektir” dedi.

Türkiye’deki enflasyonist ortamdan dolayı kiraları yerinde tutmanın zaten çok zor olduğuna dikkat çeken Başkan Güleroğlu, “Yüzde 25’lik yasal zam uygulamasının sona ermesiyle birlikte kiralar zaten yükselecek. Bir de stopaj uygulaması olursa, kira bedelleri daha da tutulmaz hale gelir” dedi ve şu görüşlere yer verdi:

ÜNİVERSİTELİLER KAYIT İÇİN GELDİĞİNDE KRİZ YAŞANIR
“Kiraların yükselmesine asıl sebep, sadece bunlar değil. Asıl sebep, kredi faiz oranlarının çok yüksek olması. Konut kredisi çekebilecek durumda olan insanlara, alacağı konutun fiyatının yüzde 20’si kadar kredi veriliyor. Yani 10 milyon liralık bir ev alacaksanız, ancak 2 milyon liralık kredi çekebiliyorsunuz. 2 milyon liranın üzerinde konut kredisi kullananlar, sadece ticari çalışanlardır. Hal böyle olunca, konut açığı ortaya çıkıyor. Çünkü müteahhitler artan maliyetler ve arsa sıkıntısı yüzünden konut üretmez oldu. Yeni konutlar üretilmeyince konut açığına yol açıyor, talep fazlalaşıyor. Üniversite şehriyiz. Kayıtlar başladığında kiraların daha yüksek telaffuz edileceğini söyleyebiliriz. Konut fiyatları yukarı doğru artmadı, gerçek değerlerine gelmiş oldu. Ama kira fiyatlarını tutmak pek mümkün olmayacak. Yaz döneminin sonunda gelecek öğrenciler, Eylül Ekim gibi bir giriş olacak, kiralık konut krizini çok şiddetli bir şekilde hissedeceğiz. Biraz önce dediğim gibi ev sahipleri, kiralara yüzde 20 ekstra ilave yapacak. Kim olsa aynısını yapar. Talebin fazla olması, arzın olmaması,  rakamları çok yükseltecek. Buna bir de yüzde 20 peşin vergi ilave ederseniz, kira rakamlar tavan yapar. Bu durum, ev kiralamak isteyenlerin de mağduriyetine yol açacak. Söz konusu kanun tasarısı, henüz Meclise gelmedi. Böyle bir uygulamanın meclisten geçmeyeceğini düşünüyorum. Eğer sağduyu hakim olmaz da geçerse, anlattığım tatsız olayları yaşamamız kaçınılmaz olur.”