GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
İnşaat/Emlak
19 Mayıs 2024 Pazar 10:35

Oda Başkanı, son tabloyu yorumladı: Yabancılar İzmir’den alacağını aldı!

İzmir Emlak Komisyoncuları Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, son 4 aylık süreçte İzmir’de yabancılara konut satışının bir hayli azalmış olmasını, “Yabancılar İzmir’den alacaklarını çoktan aldı. Bu sefer tercihlerini başka iller için kullandı” sözleriyle açıkladı. Güleroğlu, talep geldiği takdirde ellerinde, yabancıların satın alabileceği konutların olduğunu ifade etti.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ – TÜİK’in verilerine göre, İzmir’de geçtiğimiz Nisan ayında yabancılara sadece 26 konut satışı gerçekleştirildi. Yılın ilk 4 ayında bu rakam 106 olarak gerçekleşirken, 2023 yılının ilk 4 ayında bu sayı 307 idi. İzmir Emlak Komisyoncuları Esnaf Odası Başkanı Mesut Güleroğlu, yabancılara konut satışının nedenlerini Egedesonsöz’e anlattı.

İZMİR, ÖNCELİKLİ TERCİH EDİLEN İL DEĞİL SANIRIM
Yabancıların, konut almak için tercih ettiği iller arasında İzmir’in alt sıralara gerilediğini düşündüğünü belirten Başkan Mesut Güleroğlu, “Çünkü yabancılar, İzmir’den alacaklarını aldılar. Artık Antalya, İstanbul, Bursa, Ankara gibi kentleri tercih ediyorlar. İzmir, artık yabancılar için öncelikli tercih edilen bir il değil” ifadelerini kullandı.

2023 yılında İzmir’in yabancı yatırımcılar için bir cazibe merkezi olduğunu hatırlatan Başkan Güleroğlu, şu değerlendirmelerde bulundu:

“Geçmişte bir yabancı İzmir’den konut aldığında, yakın çevresine İzmir’in güzelliğini, konutların ucuzluğunu anlatıyordu, onları da İzmir’e çekiyordu. Biraz önce dediğim gibi alan, alacağını aldı zaten. Yeni bir talep oluşmadı. Sonuçta yabancılar, konut almak için bankaya gidip kredi çekmiyor, peşin para veriyorlar. Yabancılara satış, acaba konutlar pahalı olduğu için mi düştü diye akla bir soru gelebilir? Konutlar İzmir’de çok pahalı da İstanbul’da çok mu ucuz? Elbette değil. Yabancının bir talebi olduğunda elimizde yeterince satabileceğimiz konut var. Onlar için herhangi bir kısıtlama ya da sıkıntı yok. Fiyatlar, İstanbul, Antalya, Ankara gibi yerlere göre İzmir’de daha ucuz. İnsanlar biraz da eğlence, ticaretin olduğu yerleri tercih etmiş olabilirler.”

BU YIL FİRMA OLARAK YABANCIYA SATIŞ YAPMADIK
Geçmişte yabancıların Mavişehir başta olmak üzere Çeşme ve Urla’yı öncelikli olarak tercih ettiğini hatırlatan Başkan Güleroğlu, “Mavişehir’de konutlar 8 milyon liradan başlıyor, 20 milyon liraya kadar çıkıyor. Çeşme’den, Urla’dan da çok sayıda konut alan yabancı oldu. Şu bir gerçek, Çeşme’de, Urla’da yabancılar uzun zamandır konut almıyor. Eskisi gibi İranlı ya da bir başka ülkenin insanı konut almak için başvuruda bulunmadı. Firmam adına söylüyorum; bu yıl içerisinde yabancıya satış yapmadık” diye konuştu.