GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
2 Ekim 2020 Cuma 10:01

Oda Başkanı Nafi Karaca: Hamamlar koronanın düşmanıdır

İnsanların hamama gitmekten hala çekindiğini belirten Hamamcılar Odası Başkanı Nafi Karaca, "Koronadan korunmak için 20 saniye ellerinizi sabunlayın, deniyor. Biz 20 saniye değil, bir saat sizi yıkamayı vaat ediyoruz. Hamamlara küsmeyin, endişe duymadan bize gelin; bizim mekanlar, koronanın düşmanıdır" çağrısında bulundu.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs salgını nedeniyle kapatılan mekanlar arasında bulunan hamamlar, 1 Eylül itibariyle açıldı ancak insanların kafalarındaki soru işaretleri yüzünden yine boş kaldı. İzmir Hamamcılar ve Banyocular Odası Başkanı Nafi Karaca, "Personelimizin sağlık kontrollerini sık sık yaptırıyoruz. Mekanlarımıza gelen müşterinin ateşini ölçüyoruz, telefon numarasını alıyoruz, 15 gün boyunca kayıt altında tutuyoruz. Hijyen kuralları neyi gerektiriyorsa, harfiyen yerine getiriyoruz. Hamamlar, koronanın düşmanıdır; hiç çekinmeden gelin, hamamlarımızda yıkanın, kesenizi, masajını yaptırın" dedi.

BUNDAN ALA TEMİZLİK Mİ OLUR?
Uzmanların, koronadan korunmak için ellerimizi 20 saniye sabunla yıkamamızı önerdiğini hatırlatan Oda Başkanı Nafi Karaca, "Biz 20 saniye değil, 1 saat sizi yıkamayı vaat ediyoruz. Bundan ala temizlik mi olur, koronaya karşı? Belediyenin bize gramla verdiği suyu müşterilerimize litrelerce sunuyoruz" ifadesini kullandı. Hamamcı esnafının çok zor günler geçirdiğini anlatan Başkan Karaca, şunları söyledi:

"Pandemiden önceki işlerimizi mumla arıyoruz. Yüzde 90'lık bir düşüş var. Geçen yıl turist vardı, bu yıl bir turist bile hamamlarımıza uğramadı. Geçen yıl günde 200 kişiye hizmet veriyorduk, bugün 5-10 kişi geliyor. Eskiden damat hamamı, gelin hamamı eğlenceleri olurdu, şimdi hayal oldu. Neden? İnsanlar korkuyor çünkü. Bu korkuların, hamamlar için gereksiz olduğunu söylemek zorundayım. Her türlü tedbiri aldık. Sosyal mesafe kuralına uymak şartıyla, pekala damat hamamı da olur, kına hamamı da... Turist operatörleri de gönül rahatlığıyla turistleri mekanlarımıza getirebilir."

GÜNDE 5-10 MÜŞTERİYLE BU ÇARK DÖNMEZ
Yaptıkları işin karşılığı gelirin, masrafları bile karşılamadığına vurgu yapan Başkan Karaca, korona illetinden kurtulamadığımız takdirde, sektörün iflas edeceğini söyledi. Hamam işletmelerinin tamamına yakınının bıçak sırtında olduğunu belirten Karaca, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kira, elektrik, su ve doğalgaz masraflarımız çok büyük. 5-10 müşteriyle bu yükün altından kalkmamız mümkün değil. Kapalı olduğumuz döneme ait doğalgaz faturaları, kıyaslamaya yoluyla hazırlanmış. İş yapmadığımız dönemde o kadar büyük faturayı nasıl yazabildiler, anlamış değiliz. Personel sayısını yarı yarıya düşürdük. Devletin verdiği 25 bin liralık krediden kullanan arkadaşlar, bir kuruş kazanmadan, şimdi geri ödemeye başlayacak. Allah yardımcıları olsun. Devletten destek bekliyoruz, anlayış bekliyoruz."