GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Güncel
12 Eylül 2020 Cumartesi 09:04

Oda Başkanı Hulusi Demir: Kırtasiyecileri ezdirmeyin!

Bazı mağazaların kırtasiye ürünü satışı yapmaya başlamasıyla çıkan kriz, büyüyerek devam ediyor. İzmir Kitapçılar ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Demir, devlet büyüklerine çağrıda bulunarak, "Büyük sermayeli kurumlara karşı rekabet etme şansımız yok. Anayasa'nın öngördüğü gibi, bizi koruyun" dedi.

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Koronavirüs salgını nedeniyle ekonomide yaşanan sıkıntılar büyüyor. Salgından etkilenerek kan kaybı yaşayan kuaförler, lokantacılar, kahvehanecilerden sonra kırtasiyecilerden de "İmdat" çığlığı yükseldi. Daha önce yaptıkları basın açıklamalarıyla, büyük sermaye gruplarına ait mağazaların kırtasiye ürünlerini satmasına karşı çıkan kırtasiyecilerin çağrılarına kulak asılmadı.

ÜRÜNLER, ELİMİZDE KALDI
İzmir Kitap ve Kırtasiyeciler Odası Başkanı Hulusi Demir, devlet büyüklerine, "Kırtasiyecileri ezdirmeyin, bize sahip çıkın diye seslendi. Sektörün büyük bölümünün okul ağırlıklı çalıştığına vurgu yapan Başkan Demir, "Bizler eylül ayını dört gözle bekleriz. Çünkü eylül ayında öğrencilerin okul ihtiyaçları karşılanır. Bu kez pandemi nedeniyle tüm beklentilerimiz dip yaptı. Müşteri potansiyeli açısından çok büyük kayıplar yaşadık. Cirolar yerlerde sürünüyor. Salgın öncesi, sezonluk ürünleri aldık, stokladık. Şimdi onların paralarını ödeme zamanı geldi. Tüm kırtasiyeci arkadaşlar tükenmiş durumda. Çünkü insanlarımız, doğal olarak ucuz diye, üç harfli mağazaların ürünlerini tercih ediyor. Oysa bizim dükkanlarımızda sağlıksız, kalitesiz ürün satılmaz. Çocuğunuza zarar verecek bir ürün olmaz" diye konuştu.

Üç harfli mağazaların mahalle aralarında bile açıldığını, o kurumların çok büyük miktarlarda ve çok ucuza satın aldıkları ürünleri tüketiciye sunduklarını anlatan Başkan Demir, "Müşteri, artık kaliteye değil, fiyatın düşüklüğüne önem veriyor" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

KALİTE VE SAĞLIKLI ÜRÜNÜ TERCİH EDİN
"O mağazalardaki ürünler fason üretimdir, kalitesizdir, sağlıksızdır. Vatandaşlarımızı bir kez daha uyarmak istiyorum; çocuklarınızın sağlığını düşünüyorsanız, alışverişinizi kırtasiyeci arkadaşlarımızdan yapınız. Hipermarketlerden, AVM'lerden, kayıtdışı çalışan seyyarlardan değil, odamızın mensubu kırtasiyecilere bekliyoruz sizleri. Gerçek dostunuz kırtasiyecilere desteek olun. 42 yıldır bu işi yapıyorum, bugüne dek böyle bir kriz yaşamadık. Haksız rekabet kurbanıyız. Anayasa'nın 173. maddesi, devlet, küçük esnafı korur, koruyucu önlemleri alır, diyor. Devletten, kırtasiyecileri yaşatacak önlemler almasını bekliyoruz. "

BÖYLE GİDERSE KEPENK KAPATIRIZ
İsminin açıklanmasını istemeyen bir kırtasiyeci de şunları söyledi:

"İnsanların alım gücü düştü, ürünlerin fiyatları yükseldi. Bunu fırsat bilen büyük mağazalar, eskiden bir kırtasiye ürünü satıyorsa, bugün 5'e, 10'a çıkardılar. Kırtasiyecileri, eylül ayındaki satışlar kurtarıyordu. Ne yazık ki 20020 eylülünde kendimizi kurtaramadık. Çalışan sayısını ikiye düşürdük. Bu yılki okul öncesi satışlardan oluşan ciromuz, geçmiş yıllardaki ciromuzun 10'da biri bile değil. Bu durum hiç açıcı değil. Böyle giderse, kepenk kapatan kırtasiyeci sayısı artar."