GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
9 Ağustos 2024 Cuma 10:37

Oda başkanı fiyatlara isyan etti: İnsanlar hayırdan bile vazgeçti!

Kuruyemiş fiyatlarından kaynaklı olarak  Muharrem Ayı’nda vatandaşların aşure bile yapmadığını belirten İzmir Kuru Kahveciler, Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, “Şu anda bir aşurelik ne kadar tutuyor biliyor musunuz siz? Doğru düzgün yaptığınız zaman ciddi rakamlara mal oluyor. Hayırdan da vazgeçti insanlar. Aşure bereketini yaşayamıyoruz biz. Yeni gelecek olan mahsullerde  devletin yapmış olduğu sübvansiyonlar burada önemli” dedi.

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ – Türkiye'de bir çok kalemde yaşanan ücret artışları kuruyemişe de sıçramış durumda.

Geçtiğimiz yıla göre yüzde 100’ü aşan artışların yaşandığı kuruyemiş sektöründe İzmir Kuru Kahveciler, Kuruyemişçiler ve Baharatçılar Esnaf Odası Başkanı İlyas Gönen, geçen yıla göre aşurelik ürün satışlarında sert düşüş olduğunu söyledi.

AŞURE BEREKETİNİ YAŞAYAMIYORUZ
Egedesonsöz'e açıklamalarda bulunan Başkan Gönen, “Kuruyemiş fiyatları zaten afaki gidiyor. Ve insanımız da bunu ne yazık ki sağlığa faydası olduğu için alıp yiyor. Almak yemek zorunda olduğu için adam bir kilo alacağına 100 gram alıyor. Aşure ayındayız değil mi? Eskiden mahallelerde, çarşılarda, pazarlarda aşure dağıtıyorlardı. Kuyrukta insanlar olurdu ikram edilirdi... Şu anda bir aşurelik ne kadar tutuyor biliyor musunuz siz? Doğru düzgün yaptığınız zaman ciddi rakamlara mal oluyor. Hayırdan da vazgeçti insanlar. Aşure bereketini yaşayamıyoruz biz. Yeni gelecek olan mahsullerde  devletin yapmış olduğu sübvansiyonlar burada önemli. Devlet fındığını, fıstığını ona göre alsın. Üreticinin hakkını versin. Denetlesin. Halk da ucuza yesin. Serbest piyasa ekonomisi diyorsun. Bir şey yapamıyorsun ancak ve ancak adam hileli bir mal satarsa bir yaptırım uygulayabiliyoruz” dedi.