GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Ekonomi
22 Temmuz 2024 Pazartesi 08:28

Oda başkanı Erişen, topu vatandaşa attı: Bankadan bozuk para istesinler

Madeni paraların tedavüldeki miktarının azalması vatandaşı da esnafı da sıkıntıya soktu. Bazı esnaflar çeşit çeşit çözüm üretirken İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen ise “Vatandaşlar her şeyi bizden, devletten beklemesin. Gitsinler bankadan bozuk para istesinler. Vatandaş kendi çözümünü bulsun, devlet her şeye yetişemez ki” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA / EGEDESONSÖZ – Ülke genelinde artık madeni para ile alışveriş yapılmadığı için esnaf da vatandaş da bozuk para sıkıntısı yaşıyor. Piyasada yaşanan ve bir süredir devam eden bu sorun,  henüz herhangi bir çözüme kavuşturulmuş değil.

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü ise geçtiğimiz günlerde vatandaşın cebine giren madeni para miktarını açıklamıştı. Bu verilere göre 84 milyon nüfusa sahip Türkiye'de, vatandaşın cebine yılın ilk altı ayında toplam 699 milyon 197 bin 945 liralık bozuk para girmişti. En fazla tedavüle giren madeni paranın 1 TL olduğu ve 25 kuruşluk madeni paranın ise üretiminin askıya alındığı açıklanmıştı. Diğer yandan 5 TL'lik bozuk paralar piyasaya sürülmeye başlandı.

Egedesonsöz’e konuşan İzmir Gevrekçiler Odası Başkanı Şükrü Erişen ise madeni para sıkıntısı konusunda açıklamalarda bulundu.

‘VATANDAŞLAR HER ŞEYİ BİZDEN BEKLEMESİN’
Erişen, “Vatandaşlar her şeyi bizden, devletten beklemesin. Gitsinler bankadan bozuk para istesinler. Vatandaş kendi çözümünü bulsun, devlet her şeye yetişemez ki. Vatandaşımız da birbirini idare ediyor. Pazardaki esnaf sebzeyi tartıyor 12,5 lira geliyor, bozuk parası yok. Pazarcı poşete 2 tane daha atıyor oluyor 16 lira. Helal olsun benden diyor. Gevrek de 12,5 lira... Ya sonra verelim diyoruz, ya sonra verirsin diyoruz” dedi.

‘ESNAFIMIZ DUYARLIDIR, FEDAKARLIK YAPAR’
Hem esnafın hem de vatandaşın birbirine karşı anlayışlı olması gerektiğini söyleyen Erişen, “Her şeyi hazır beklememeliyiz. Bizler bir şeyler üretmeliyiz, çözüm bulmalıyız. Ben bazen kasaya geçtiğimde mesela hesap 92,5 lira tutuyor, 90 lira alayım Allah bereket versin, diyorum. Esnafımız duyarlıdır, fedakarlık yapar” ifadelerini kullandı.