GÜNCEL EGE YEREL YÖNETİMLER EKONOMİ POLİTİKA SPOR RÖPORTAJLAR YAZAR CAFE FOTO GALERİ VİDEO GALERİ
Tarım
18 Mayıs 2024 Cumartesi 07:37

Oda başkanı ‘ben bile veresiye alıyorum’ dedi: Üzümde büyük kayıp!

Üzümün başkenti olan Sarıgöl’de üretimde istenen verim bu yıl alınamadı. Üreticilerin artan maliyetlerden dert yandığını dile getiren Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, “Rekoltemiz yüzde 50 eksik. Maliyetler çok arttı. İlaçları, gübreyi veresiye ödüyorum. Çok zor şartlarda üretimi devam ettirmeye çalışıyoruz. Ülkede tarım batmış durumda. Her yer ipotekli, faizler yüksek” dedi.

Büşra ÇETİNKAYA/EGEDESONSÖZ – Bağcılık faaliyetlerinin yoğun olarak yapıldığı Sarıgöl ilçesinde üzüm üretiminde rekolte bu yıl düştü.

Üreticiler ise çareyi asma yapraklarında buldu. Toplanan bağ yapraklarının fiyatları ise 25 liradan başlıyor. Taze yapraklar 60 liradan satılıyor.

Üzümün başkentine JES’i sokmayan başkan olarak bilinen Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, artan maliyetlerin üretimi nasıl etkilediğini Egedesonsöz’e anlattı.

Ülgen, üzüm üretiminde istedikleri verimi bu yıl alamadıklarını söyleyerek “Üzüm üretiminde rekolte bu yıl düşük. Rekoltemiz yüzde 50 eksik. Maliyetler çok arttı. İlaçları, gübreyi veresiye ödüyorum. Çok zor şartlarda üretimi devam ettirmeye çalışıyoruz ama yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu.

BAĞ ALANLARINDA AZALMA YOK, ARTIRIYORUZ
İstenen verim alınamasa da Sarıgöl’de üretim alanlarında artışın olduğuna değinen Ülgen, “Alaşehir’de JES’ten dolayı üretim alanlarında azalma var. Biz Sarıgöl’de Jeotermal Enerji Santralı’na geçit vermedik. JES yapmak istediler ama onlar geldi biz dava açtık, onlar geldi biz dava açtık. Şu anda Sarıgöl’de bir tane JES yok. İlçemizdeki bağ alanlarında azalma yok biz daha da artırıyoruz. En aşağı 300-500 dönüm artıyor” ifadelerini kullandı.

HER YER İPOTEKLİ
Ülgen şunları söyledi:

“İlaç atılan bağı 4-5 gün beklemek lazım. Bazıları para için erken topluyor. İnsanlar da ekonomik olarak zor durumda, yapacak bir şey yok. Ülkede tarım batmış durumda. Her yer ipotekli, faizler yüksek”